LOADING

Type to search

Editoriale

Sfinți și sfințenie

Share

De ce ne-am dori faima, când Dumnezeu ne promite slavă? De ce am căuta bogăția lumii când bogăția cerului este a noastră? De ce am alerga pentru o coroană care va pieri în timp, când suntem chemați să câștigăm o coroană care este nepieritoare?
Sfințenia nu constă în a face lucruri extraordinare. Constă în a accepta, zâmbind, ceea ce ne trimite Iisus. Constă în acceptarea și urmarirea voinței lui Dumnezeu.
Toate lucrurile când se îndreaptă către Dumnezeu sunt frumoase și sunt urâte când se îndepărtează de El.
Pe 14 decembrie 1819, Alabama devenea cel de al douăzecișidoilea stat al S.U.A. Acum zece ani, un judecător de aici a fost eliberat din funcție, deoarece deoarece nu s-a supus unui ordin federal şi a refuzat să dea jos cele 10 porunci din sala lui de judecată. Asta ne amintește sfântul Luca al Crimeei, care nu opera fără icoana Maicii Domnului în sala de operații.
Toți sfinții Îl numesc pe Dumnezeu cu apelativul Tatăl nostru, doar Mesia Îl numește Tatăl Meu (Deuteronom 18, 19). El este deoființă cu Tatăl, pe când sfinții nu sunt. E bine să precizăm acest aspect. Iubirea Lui e tot ce-avem, e viața noastră-ntreagă. Mulțumim Celui ce oferă și Se oferă!
Trebuie să le spunem copiilor (pe limba lor, evident) să lupte cu păcatul. Altfel, vor crede că păcatul nu există și nu vor lupta și nu se va naște credința în sufletul lor. Trebuie să le explicăm de ce să își dorească Raiul și sfințenia lui.
Nu există scurtătură sau păcăleală în lumea sfințeniei. Nu întotdeauna rezultatele sunt rapide. Nu avem de ce să ne temem de viitor, câtă vreme ascultăm de Dumnezeu, nu ne agățăm de trecut și nu repetăm aceleași greșeli. De asemenea, să nu ne fie frică de eșec, Dumnezeu va birui în noi. Trebuie să știm clar ce ne dorim și să nu renunțăm din cauza piedicilor. Mai ales că nu suntem singuri, Dumnezeu este cu noi. Iisus a murit pentru noi pe Golgota, în public, nu trebuie să ne rușinăm de El, de Evanghelia Lui, de iubirea Lui, de veșnicia Lui, de sfințenia Lui.
Lumea ne va distruge, dacă ne vom focusa doar pe cele lumești. Iisus ne va salva, dacă ne vom concentra doar pe cele cerești. Lumea ne aduce durere și moarte. Iisus ne aduce bucurie și înviere. Planul Lui este mult mai frumos decât dorințele noastre. Sfinții se roagă ca Ana, sunt ascultători ca Daniel, construiesc ca Noe, conduc ca Moise, se roagă ca David, cred ca Maria Fecioara, învață ca Pavel și iubesc ca Iisus Domnul.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *