LOADING

Type to search

Editoriale

Singura opțiune

Share
În dialogul nostru zilnic cu Hristos în rugăciune este bine să sărim peste perioada de tatonare, deoarece El nu ne este ostil și nici necunoscut. Ne încredințăm Lui fără rezerve, fără îndoieli, fără ezitări. Mai bine să profităm cât mai mult pentru a gusta din atmosfera Raiului.
Multe știri propun cifre alarmante, care indică scăderea drastică a creștinilor în Europa în ultimele trei decenii. CNE News, de exemplu, titrează că în Polonia scăderea e de la 70% în 1990 la 25% în 2022. Observăm peste tot această realitate. Nu avem altă analiză, decât replica Sfântului Ioan de Kronstadt: Dacă nu suntem mai mulți, atunci să fim mai rugători. Un civil, Jan Dite, are o replică acidă: Tinerii merg mai degrabă la mall. Preferă cafeaua.
 
Pentru noi, singura opțiune rămâne Hristos, indiferent cât de puțini vom fi. Dacă El este cu noi, suntem în majoritate. Nu ne luăm dupa trend-ul lumii, ci urmăm Evanghelia: rugăciune și filantropie, neagonisire și blândețe.
Klara Zetkin remarcă superficialitatea omului modern, care se lasă ademenit mai degrabă de locuri goale cu priveliști de fotografiat, decât de centre de revigorare ponegrite zilnic în presă. Omul este fricos, nu vrea să înoate niciodată împotriva curentului sinucigaș, de frică să nu prindă mai puțini pești pentru comercializare.
În ultimii doi ani primesc multe telefoane din toate județele țării și din toate țările continentului. Un fel de linie verde pentru cazuri disperate. Nu știu ce tastează apelanții pe motorul de căutate, de găsesc tocmai numărul unui pricăjit popă de țară.
Drama omului modern este însingurarea, zicea acum un secol Sfântul Nicolae Velimirovici. Exact acest lucru constat și din aceste apeluri. Preotul din 2022 devine un intermediar între om și Hristos, dincolo de mii de kilometri și zeci de păcate.
Omul are nevoie de cineva care să îl asculte, să îl înțeleagă, să îl readucă la Hristos. Fiecare preot are virtual o parohie on-line la care nici nu s-a gândit în momentul hirotoniei.
Întotdeauna nu știu ce să răspund acestor apelanți. Încerc să îi direcționez spre duhovnici din zona lor. Important pentru ei este că au făcut primul pas ca fii risipitori: vor să se întoarcă acasă, doar că au uitat unde e casa. Cine caută, are unde găsi, doar să caute.
Ateii repetă mecanic cuvinte (cruciadă, inchiziție, pedofilie), adesea fără să înțeleagă misterul creștin. Într-adevăr, din exterior totul pare diferit. Abia din interiorul fenomenului omul își regăsește credința pierdută în adolescență.
În 24 ianuarie avem liber pentru Mica Unire, încă o ocazie să înnoim Alianța cu Hristos, singura opțiune pentru noi, să participăm la Marea Unire liturgică. Azi particip la școala locală la o activitate catehetică despre tradițiile creștine. Premierea va fi la biserică, de ziua Sfinților Trei Ierarhi. Ne vom bucura încă o dată de opțiunea aleasă: Hristos în mijlocul nostru!
Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *