LOADING

Type to search

Editoriale

Unde este locul nostru?

Share
Locul nostru nu este aici. Cu multă durere aflăm acest adevăr. Cele de aici nu ne mai atrag. În noi s-a sădit dorul după cele cerești. Nu știm multe, dar avhem încredere depline în promisiunile Domnului milei. Păcatele ne scârbesc și ne provoacă suferință, dar acest fenomen curățitor este necesar. În ochii lumii, credința pare o nebunie. Pentru noi, este o asumare benevolă, doar din iubire.
Dacă nu ne găsim locul în această lume, nu e obligatoriu să facem eforturi de integrare și de adaptare. Nu vrem să ne lăsăm cuceriți de duhul lumii. Mai bine ne străduim să ascultăm de Domnul milei. Doar așa harul supraabundent se va vărsa peste noi. Locul nostru este lângă Hristos înălțat.
Nu este imposibil. Trebuie doar să ne dezvățăm de păgânism și să renunțăm la idoli. Și vom avea mult timp liber, pentru rugăciune și milostenie. Da, poate vom avea un card mai subțire, dar vom avea o inimă mai fericită. Este cea mai eficientă investiție. Locul nostru nu este aici. Să nu ne atașăm de nimic pământesc. Să ne atașăm doar de Domnul milei.

Nu este suficient să fim simpatici sau drăguți. Mai degrabă să avem maximă disponibilitate de a ajuta pe oricine are nevoie. Locul nostru este lângă aceștia.

Dragostea doboară bariere pe care nimic altceva nu le poate înlătura. Locul nostru este acolo unde putem arăta dragoste, nu doar să vorbim despre ea. Doar așa vor cunoaște toți Cui îi slujim cu devotament. Dragostea este puterea Lui în noi.
Există vreun cititor al acestor rânduri căruia Domnul milei să nu îi fi făcut bine de nenumărate ori? Locul nostru este în Casa Lui, mulțumindu-I. Slavă Ție, ocean de bunătate!

Locul nostru este pe Golgota, să ne jertfim împreună cu Hristos. Locul nostru este pe Tabor, să ne bucurăm de lumina Lui. Locul nostru este alături de Hristos înviat, în Împărăția Cerurilor. Atunci, ce căutăm în locuri nepotrivite pentru un ucenic fidel?

Locul lui Dumnezeu în noi trebuie primenit prin taina pocăinței, trebuie oxigenat cu gânduri luminoase. Pentru ca El să aibă loc curat în noi, scăpăm de mirosul de gheenă. Este loc în Rai pentru fiecare, acolo niciodată nu se va afișa că nu mai sunt locuri! Doar să Îi facem Lui loc în viața noastră, să nu ne fie teamă să recunoaștem că suntem ai Lui. Fiecare Liturghie este o oportunitate imensă de a înțelege asta.
– Pentru cine nu este loc în Rai?
– Pentru inimile de piatră, pentru cei încremeniți în egoism.
Pentru început trebuie să înţelegem ceea ce ne ţine pe noi departe de Rai: păcatul. Dumnezeu este sfânt şi drept şi trebuie să pedepsească păcatul, dar El ne iubeşte şi a creat o cale pentru iertarea păcatelor noastre. Este singura cale de a ajunge în Rai. Este calea descrisă de Evanghelie: imitarea vieții Lui.
Ce înseamnă a ne găsi locul în lume? Un creștin nu își găsește locul aici, nu se atașează de această planetă, ci vrea să ajungă cât mai curând și pentru totdeauna lângă Dumnezeu. Aici totul e deșertăciune. Să nu ne întristăm că nu ne găsim locul în lume, nici nu trebuie. Să ne bucurăm că numele noastre sunt scrise în Cer. Nu suntem oameni de succes, ci moștenitori ai vieții veșnice.
Creștinismul este, într-adevăr, singura cale sigură spre fericire, spre locul unde nu mai există durere.

A crede în Dumnezeu, scrie Wittgenstein, înseamnă a înțelege întrebarea despre sensul vieții.

A crede în Dumnezeu înseamnă a vedea că faptele lumii nu sunt sfârșitul problemei.

A crede în Dumnezeu înseamnă a vedea că viața are un sens.

A crede în Dumnezeu înseamnă a scăpa de locul de chin și a primi pașaportul către Împărăția luminii.

 

Locul nostru este în Rai. Un sfânt contemporan aproape că nu vorbea deloc despre iad, ca unul ce „nu se mai teme de Dumnezeu, ci Îl iubește pe El, că dragostea scoate afară frica”. În schimb vorbea necontenit despre setea de iertare a lui Dumnezeu și fericirea viitoare, trezind în ascultător dragostea pentru Dumnezeu și dorința de a-și îndrepta viața (Ierodiaconul Savatie Baștovoi, Parintele Selafiil – Dragostea care niciodată nu cade, Ed. Marineasa, Timișoara, 2001, p. 13).

Fericirea înseamnă toleranță la frustrare. Suntem nefericiți, deoarece avem multe frustrări acumulate în timp. Fericirea veșnică este posibilă doar prin mila Domnului slavei, Care ne eliberează de aceste frustrări. În Rai nu mai sunt frustrări, nici frustrați. Vrem cu adevărat să fim acolo? Atunci să înmulțim rugăciunea și milostenia.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *