LOADING

Type to search

Editoriale

Unde sunt ortodocşii (mei)?

Share
M-am întors în ţară entuziast, dornic de programe noi, de iniţiative. Aşa fac de fiecare dată. Vreo câteva zile mă aprind, mă agit, dau foc „liniştiţilor”, după care mă opresc şi mă întreb: Dar eu cu cine vorbesc? Şocurile acestea le-am avut mereu. Românii mei, creştinii mei, mă priveau cu interes, oftau la auzul ideilor mele, îmi scriau două-trei vorbe de susţinere, apoi se retrăgeau din calea mea. Un fel de a zice: „Părinte ce e cu tine? Eşti neliniştit, ai vreo problemă? Nu vezi că nu merită nimic, că totul e mort, că ortodoxia nu înseamnă agitaţie, ci spirit cald, muzică psaltică, acatiste şi ceva acţiuni de binefacere!” Apoi, urma gestul firesc. Unii mai stăteau o vreme pe lângă mine, alţii mă mai susţineau „din respect pentru trecut” vreo trei-patru luni, iar cei maimulţi îşi vedeau „odihniţi” de problemele lor.
Şi totuşi nu mă las. Aşa am fost mereu. Eu însumi. Eu cu Dumnezeu în inima mea. Agitat, provocator, deschizând energii şi căutând măcar câte un suflet credincios cu care să îmi duc lupta până la capăt. Lupta mea? Nu, lupta cu puterile întunericului şi ale acestui veac apocaliptic.
După articolul de ieri, am mers pe „filonul de aur” al cercetărilor despre Roşia Montana. Gold Corporation, adică concernul de exploatare a aurului, de care se leagă toate durerile spirituale ale acestui neam observ că joacă bine. La sigur, după cum e felul românului de a se umili. Astfel:
Gold Corporation susţine renaşterea fotbalului, rugbyului în zonă. Gold Corporation oferă lecţii de baschet la Roşia Montana cu marele Ghiţă Mureşan. Gold Corporation duce pensionarii la mânăstiri în excursie. Gold Corporation finanţează cel mai vast priect de arhiologie din România. Gold Corporation organizează Ziua Mineritului, cu „concerte, concursuri şi surprize”. Gold Corporation reorganizează corul minerilor din Roşia Montană. Gold Corporation sponsorizează Atelierele de Vară pentru copii. Gold Corporation are şo ziar, numit „Ziarul de Apuseni”, care binenţeles se dă gratis în tiraj de excepţie. Tot Gold Corporation oraganizează la Cărpiniş pe 15 August „Festivalul Mărie dragă Mărie”
Ce să mai spunem? Bietul moţ e sufocat de atâta bunătate, de atâta suflet bun, de o generozitate care curios nu se petrece în nici o altă localitate din ţară. Oamenii nu-şi mai pun întrebarea de ce? Câteva clipe de fericire, câteva zile de speranţă, de aparentă viaţă, de idei că totul renaşte pentru o zonă „moartă” înseamnă pentru ei totul. Şi în fotografiile de pe net se văd oameni care chiar surâd. Gata vânduţi celor care ne fură patrimoniul naţional şi cea mai mare valoare a unui neam: aurul!
În acest timp Ministrul „român” al Culturii Kelemen Hunor a acordat Companiei Gold Corporation, certificatul de descărcare de sarcină arhiologică pentru masivul Cârnic, atitudine salutată de Asociaţia Pro Roşia Montana, care binenţeles este formată din români şi este sponsorizată tot de Gold Corporation.

Iată ce fac poftele omului, ale românului, ale viselor noastre ciudate. Cei străini ne-au mirosit năravul, ideea de a ne simţi bine, de a bea, de a ne distra, de a ne asocia la joc, de a cânta, de a vedea acţiuni sportive şi prin aceasta ne sufocă identitatea şi credinţa. Mă întreb unde sunt ortodocşii? De ce tac mirenii? De ce tac călugării? De ce ne ocupăm doar de terapii „personale” în timp ce neamul ne piere, iar aurul ţării este dus în lingouri ambulante peste ocean? De ce tac orotodocşii, fie sau nu ai mei?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *