LOADING

Type to search

Editoriale

Viața ca o fugă

Share
La naștere, toți avem aceleași simptome. Cu anii, unii se ameliorează, iar alții se agravează, în funcție de cât de mult au ascultat sfaturile Doctorului.
Nu există nici un suflet atât de rău, încât să nu aibă nimic bun în el.
Prin fiecare depărtare învățăm cât de mult trebuie să prețuim apropierea. Prin fiecare tristețe învățăm cât de mult trebuie să prețuim bucuria.
Când suntem incapabili să glăsuim ceva frumos, mai bine să păstrăm tăcerea.
Sunt două miliarde de computere în lume la ora actuală, dar acestea nu au cum să suplinească efortul uman de căutare a infinitului.
Un proverb evreiesc spune că, dacă Dumnezeu ar trăi pe pământ, oamenii I-ar sparge ferestrele. Dar de ce se întâmplă aceasta? Răspunsul este simplu: Deoarece am căzut într-o narcoză şi nu luăm în calcul nici o avertizare. Omul vrea să scape, numai că se gândește prea mult cum să scape de sărăcie și nu mai scapă de boală. Potolirea furtunii nu e doar o știre meteo, trebuia să vină furtuna, ca să ne trezi
Un semn distinctiv al celui ce vrea să se vindece este seriozitatea.
Mesia Arhiereu nu e scutit de supliciu. Ca să ajungă la Înviere, a trecut prin Cruce. Traseul e identic pentru discipolii de atunci şi de azi. Preotul devine, în acest sens, un însoţitor de bord în Crucea vieţii. Avrraam a putut să jertfească un berbec în locul fiului său. Dumnezeu Şi-a jertfit efectiv Fiul. În această jertfă constă puterea preoţiei, care sacrifică iar şi iar pe Fiul pe altar şi Îl oferă ucenicilor spre veşnicie.
Cutremurul de pământ şi ruperea în două a catapetesmei templului vestesc că s-a încheiat Vechiul Legământ al preoţiei lui Aaron. La final se află biruinţa lui Iisus. Preoţii sunt mesagerii acestei biruinţe.
Fără rugăciune, ne transformăm într-un imens cimitir, riscăm să murim duhovnicește. Mândria și lăcomia ne pun cătușe și harul nu mai poate intra.
În timp de ispită, rugăciunea aduce smerenie. La vreme de întristare, rugăciunea aduce smerenie. În clipele de bucurie, rugăciunea aduce smerenie.
Sfântul Grigorie Decapolitul auzea în timpul rugăciunii îngerii! Cerul este în inimile noastre și acolo vom vedea îngerii, împreună cu lumina lor și pe Hristos în mijlocul lor. Aceasta este mireasma duhovnicească, fericirea dumnezeiască, desfătarea veșnică. Nimeni nu ne poate șterpeli această bucurie.
Traversând deșertul, avem nevoie de oaze, dar nu oazele sunt destinația noastră finală, ci Cetatea lui Dumnezeu. Nu doar pentru îngeri este Raiul, ci și pentru cei ce se aseamănă acestora. În măsura în care ne unește cu Dumnezeu, rugăciunea ne desparte de diavol.
Viața fără lumina lui Hristos este cenușie. Îl avem pe Hristos? Existăm. Nu Îl avem pe Hristos? Nu existăm. Să redescoperim comoara Sfintei Liturghii. Să arătăm în viața noastră că Îl iubim pe Dumnezeu. E ceva cu totul deosebit să tânjim după harul lui Dumnezeu. Dragostea adevărată ne mișcă să ajutăm pe cei în suferință.
Să învățăm lecția că numai Dumnezeu ne mântuiește. Hristos mântuiește omul întreg, nu numai o parte. Hristos mântuiește omenirea în orice condiții, nu există riscul să rămânem nemântuiți, scrie pr. Simeon Kraiopoulos.
Dragostea lui Dumnezeu pentru noi nu se risipește niciodată.
Evanghelia sădește în noi convingerea că în Împărăția lui Dumnezeu se poate intra, nu este o dorință imposibil de realizat. Avem suficient timp la dispoziție pentru a căuta această soluție și a o găsi. Citind Instrucțiunile Creatorului, vedem că Fiul Acestuia este Ușa.
Îndemnul lui Hristos de a ne ruga trebuie luat în serios. În necaz, să Îi trimitem veste Împăratului Ceresc. Trăirea conștientă începe prin acceptarea voii lui Dumnezeu. Doar Evanghelia oferă un răspuns falimentului lumii.
Scos din Rai prin viclenie, omul a fost reașezat de Hristos pe tron ceresc. Cei ce caută fără să creadă nu vor găsi nimic.
Hristos a venit așa cum eram noi capabili să Îl vedem. Binele trebuie să vină în lume, fericiți sunt cei prin care bine vine! Să nu ascultăm Evanghelia doar cu o ureche!
Nu vrem doar o consolare, vrem o Întâlnire. Să nu ne amăgim că am scăpat de patimi.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *