LOADING

Type to search

Editoriale

Viitura și digul

Share
Păcatul este direcția greșită a vieții, ratare a țintei, eșec al chemării; trebuie înlăturat degrabă. Iisus este singurul care are puterea să rezolve toate problemele noastre majore, care ne găsește pe cei rătăciți și ne reintegrează în turma Lui, la adăpost de haita de lupi.
Suntem neglijenți, insensibili, leneși și îndărătnici. Doamne, ai milă de noi! Nu suntem niciodată atât de dispuși să ne certăm cu ceilalți ca atunci când suntem nemulțumiți de noi înșine, scrie William Hazlitt. Dumnezeu aduce împăcare și pace, iartă pe certăreți și stinge orgoliile.
Cearta nu are nici un rost. Poți avea dreptate și totuși să pierzi lupta. Învățăm pas cu pas să scăpăm de mândria de a avea mereu dreptate, de a le ști pe toate. Dacă trebuie să existe reconciliere, mai întâi trebuie să existe adevărul. Este momentul să trecem de la amărăciune la iertare.
Trebuie să fim dispuși să renunțăm la viața pe care am plănuit-o pentru a avea viața care ne așteaptă, scrie Joseph Campbell. Voia Ta, Doamne, nu a mea! Viața nu devine mai ușoară sau mai iertătoare, ci noi devenim mai puternici și mai rezistenți. Mai aproape de înviere.
Romani 7,4: Când Mesia a murit, noi am murit în același timp. Aici găsim ancora asigurării divine că vom și învia cu El.
Păcatul este revărsarea idolatriei, viitura răului. Hristos este digul care ne salvează de viitura păcatelor. Inamicul vrea să dinamiteze digul, dar vom lupta și vom rezista. Nu vom fi inundați de patimi. Viitura nu va scufunda omenirea.
***
Dumnezeu nu a renunțat la planul Său de a aduce lumină întregii lumi, scrie Tom Wright. Dumnezeu învie morții. Dumnezeu L-a înviat pe Iisus. Dumnezeu ne înviază și pe noi. Promite învierea și o și oferă. Credincioșia lui Dumnezeu față de Legământul cu poporul – chiar în condițiile eșecului poporului – duce la salvarea omenirii.
Iisus schimbă viețile celor ce își pun nădejdea în El. A spus tot ce era de spus, acum așteaptă răspunsul nostru.
Dumnezeu nu are nici o obligație să facă un anumit lucru, nu e dator nimănui. Este pură milostivire. Nu era vorba ca Iisus să-L convingă pe Tatăl să facă ceva ce nu at fi făcut altfel.
Romani 3, 23: Toți au păcătuit și s-au lipsit de slava lui Dumnezeu. Totul părea pierdut. Întotdeauna însă Dumnezeu are o soluție la îndemână. Niciodată nu e depășit de situație.
Dincolo de iluziile seculariștilor, Biserica nu va dispărea niciodată, orice s-ar întâmpla. Oricât de mari vor fi viiturile ce vor urma, suntem la adăpost cu Iisus. Chiar dacă asta presupune un transfer – la un moment dat – din Biserica luptătoare în cea triumfătoare.
Evanghelia este o redefinire a puterii: Iisus este Domn și Dumnezeu!
Iisus ne face în stare să fim în Spațiul Sacru, scrie Tom Wright, ne purifică pentru Prezența lui Dumnezeu. Ne hrănește cu mană euharistică, ne dă putere să răbdăm, să nu cedăm în fața viiturii înfricoșătoare.
Evanghelia nu și-a pierdut nici una din puterile ei transformatoare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up