LOADING

Type to search

Editoriale

Vizita unui doctor fără de arginţi: sfântul Luca al Crimeii

Share

În noaptea aceea, o durere de inimă adâncă m-a trezit, cât să aud o conversaţie, parcă între doi chirurgi, căci glasul lor nu era sentimental, nici îngrijorat, cum ar fi fost al tatei, aşa cum l-am auzit la trei ani după naşterea sa în veşnicie, ci oarecum profesional sau profetic:

-Trage, trage să moară.

Nu era nimic înfricoşător în voce, doar paradoxal, căci primul trage părea că se referă la aţa chirurgicală de închidere a unei operaţii, pe când al doilea confirma cât de avansată este boala mea de inimă, pe care durerea nocturnă o confirma.

Cu o seară în urmă, m-am rugat insistent, cerând ajutor sf.Luca al Crimeii, să se ocupe de inima mea, ca să n-o mai cuprindă akedia. Întinzându-mă în patul copilului, să-l adorm, am simţit la un moment dat ploaia de har, presupunând că este darul minunat al Sfintei Fecioare, al cărui acatist de Bunăvestire îl citisem, cel scris de ieroschimonahul Daniil de la Aiud. Cred că vindecarea unei inimi distruse presupune nu doar o intervenţie medicală, ci şi una poetică.

Apoi, după adormirea fetiţei, mutându-mă în patul meu, ploaia de har s-a repetat.

-Ia uite, îmi este vindecată coloana! am gândit cu mulţumire în suflet, îndreptându-mi evlavia spre Sfânta Fecioară. Abia în adâncul nopţii, cu durere mare, mi-a fost operată şi inima.

Am trăit această întâmplare minunată în martie şi, până astăzi, inima şi coloana nu m-au mai supărat.

Acum mă simt perfect, în sănătate şi în bucurie. Sfinte Luca al Crimeii, arhiepiscope şi chirurg fără de arginţi, nespus de recunoscătoare îţi sunt, că am devenit pacienta ta! M-ai redat familiei, rugăciunii şi scrisului, prin operaţia de îndreptare a coloanei şi a inimii. Care medic din lume ar avea curajul să abordeze într-o singură noapte două operaţii atât de grele, pe acelaşi pacient?! Această inimă nouă i-o dedic Mamei, Sfintei Fecioare, care mi-a adus grabnic din Nevăzut cei mai buni doctori de suflet şi de trup!

Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Bucură-te, carte cu multe foi a înţelepciunii;

Bucură-te, slujitor al suferinzilor;

Bucură-te, chirurg al bolilor trupului;

Bucură-te, tămăduitor al bolilor duhului;

Bucură-te, cel ce baţi pe amarii demoni;
Bucură-te, dimineaţă prealuminată a vieţii slobode

Bucură-te, că prin tine şi-au căpătat vederea cei orbi;

Bucură-te, că prin tine au fost păziţi pruncii;

Bucură-te, că ai alungat pe ispititorii cei nevăzuţi;

Bucură-te, vindecător al rănilor septice;

Bucură-te sfinte arhiepiscop al Crimeii, doctore fără de arginţi!

Elena FRANDES

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *