LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Pr. Petre Pruteanu: Unde sunt sfintii familisti?

Share

În calendarul nostru sunt trecuţi ca sfinţi o mulţime de ierarhi şi cuvioşi care nici n-au murit pentru credinţă, nici nu se ştie dacă ar fi apărat-o în mod deosebit în timpul vieţii, nici scrieri duhovniceşti nu au lăsat, iar mulţi dintre ei n-au nici moaşte, ci numai numele trecut în calendar şi câteva informaţii mai mult sau mai puţin verificabile. În schimb nu avem în calendar preoţi sau diaconi căsătoriţi cu familie şi copii, decât dacă aceştia au pătimit pentru credinţă sau, spre sfârşitul vieţii, au mers la mănăstire (vezi şi aici). Ce să mai zicem de laicii simpli…

Există cazul izolat al Sf. Ioan de Kronştandt, dar în timp ce Sinodul Bisericii Ruse recunoştea în el un om harismatic, soţia lui se plângea aceluiaşi Sinod că preotul Ioan nu trăieşte cu ea aşa cum se cuvine să trăiască soţul cu soţia.


Biserica cinsteşte câteva mame remarcabile: Monica (mama Fer. Augustin), Nona (mama Sf. Grigore Teologul), Emilia (mama Sf. Vasile cel Mare); şi apropo, Antuza, mama Sf. Ioan Hrisostom nu este în calendar. Dar nu avem proslăvită paternitatea trupească (decât la patriarhii Vechiului Testament). Am putea spune că nici maternitatea nu e prea băgată în seama decât prin prisma personalităţilor care s-au născut din acele mame.


Altceva: Biserica Rusă a rânduit ca Sfinţii Petru şi Fevronia (Rusia, sec. 13) să fie consideraţi ocrotitori ai căsătoriei şi familiei, dar ei nici măcar n-au avut copii, iar la sfârşitul vieţii au mers fiecare la mănăstire. Nu era mai bine să fie aleşi pentru asta Sf. Ioachim şi Ana?


Daţi-mi un exemplu remarcabil de sfinţi care sunt propuşi de Biserica ca model anume pentru că au avut mulţi copii pe care să-i fi educat creştineşte, iar numele acelor oameni să fie cunoscute întregii Bisericii nu doar pentru că au născut vreo personalitate remarcabilă, ci prin însăşi viaţa lor de sfinţenie.


Păi este viaţa de familie o cale spre sfinţenie sau nu? Dacă este, de ce nu o vedem reflectată în calendar? Mireanul trebuie să fie omorât ca să poate fi luat drept exemplu de sfinţenie?


Cu respect, ieromonah Petru Pruteanu

Danion Vasile are o carte mai veche Noi sfinti preoti de mir, am citit-o acum multi ani de zile, stiu un singur nume Sf. Alexie de Bortsunami (era chiar pe coperta numele asta) sau ceva de genul – care a inviat un mort. Poate spune daca exista vreun sfant casatorit, cu copii, necalugarit la batranete, eventual canonizat alaturi de sotie în aceasta carte?

Previous Article
Next Article

6 Comments

  1. Laura 3 septembrie 2018

    Doamne ajuta! Dar Sfantul Ilie Lacatusul? a avut 5 copii impreuna cu sotia sa, a fost mirean, si e recunoscut ca e Sfant …

    Răspunde
  2. Laura 3 septembrie 2018

    A fost apoi preot mărturisitor și deținut politic român ..

    Răspunde
  3. Popescu Mihai 19 octombrie 2018

    Sfantul Gheorghe Pelerinul

    Răspunde
  4. Veronica 21 octombrie 2018

    Sfanta Iuliana din Lazarevo praznuita la 2 ianuarie.

    Răspunde
  5. Sf.Iona din Odessa-Sf.Ioan de Korma-Tarul Nicolae-Noul Martyr Alexandru Ilienkov(+14 Martie 1942)-Noul Martit Constantin Podgorski(25 Octombrie/7 Noiembrie 1918 .Avea 3 copii.Incrucisat de catre comunisti si multi alti

    Răspunde
  6. Ioan 9 decembrie 2020

    Este irelevant pentru Biserica Biruitoare cine este prăzniut în calendar de Biserica Luptătoare.
    Când Mântuitorul va separa oile de capre ne vom putea face o idee clară despre câți familiști cu mulți copii au dobândit Raiul.
    Evident, toți sfinții mari și mici au fost rodul unei familii și cinstirea lor este indirect și o cinstire a familiilor lor.

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up