LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Nu Îl putem căuta pe Dumnezeu doar pe internet

Share

Putea Biserica să facă mai mult? Dacă Poli Iași ar obține un 2-2 cu AS Roma, nu cred că i s-ar imputa că nu a câștigat. Ar fi o remiză echitabilă. Iașiul, capitala spirituală și culturală a țării (zice asta un clujean), este un simbol al credinței și al Bisericii. Putea Biserica săracilor, sclavilor și bolnavilor să facă mai mult în partida cu crudul Imperiu Roman? Nu cred.

Nu au reușit nici gladiatorii lui Spartacus, nici hunii lui Atilla, cu atât mai puțin pașnicii iubitori ai lui Hristos.

Biserica a făcut multe lucruri care azi sunt uitate, care nu sunt predate elevilor nici la istorie și – din păcate – nici la religie. Există o crasă necunoaștere și o generalizare periculoasă. A reduce 20 de secole la la o jumătate din ultimul (perioada comunistă) este o capcană la fel de periculoasă

Biserica nu s-a înființat când ne-am născut noi, nici nu a făcut doar ceea ce ni s-a spus. Dar pentru superficialitatea de azi e greu să captezi interesul pentru detalii, care nu aduc decât profit duhovnicesc.

Fiecare găsește ceea ce caută. Să căutăm oameni minunați, nu obiecte. Să căutăm ceea ce este veșnic, renunțând la iluzia că viața aceasta ar fi interminabilă. Să ne raportăm la civilizația Cerului[1]. Există o întrebare esențială:

  • Încotro ne îndreptăm?

Nu trebuie să îi schimbăm pe ceilalți, ci să îi răbdăm. Nu există căutare mai plină de sens decât căutarea lui Dumnezeu.

Hristos îi mustră doar pe oamenii care se consideră autosuficienți loruși, închistați în propriile concepții egoiste.

Ceea ce îi lipsește lumii nu este hrana, ci sensul vieții. Este minunat să ne întâlnim cu Dumnezeu și este trist să nu ducem întâlnirea la bun sfârșit[2].

  • Când se schimbă totul?
  • Când descoperim iubirea Lui imensă pentru noi!
  • Când iubim pe cineva, am merge și în iad după el/ea. Asta a făcut Hristos pentru noi!
  • Atunci care este singura stavilă?
  • Indiferența față de o iubire enormă.
  • Nu există bucurie mai mare decât găsirea Lui.
  • Cei ce nu se împărtășesc pentru că sunt păcătoși sunt mai rău decât cei care nu își iau medicamentul pentru că sunt bolnavi.

Unii sunt în Biserică, dar încă nu știu sigur de ce  se află acolo. Hristos nu a zis Undeva este Calea, ci a zis Eu sunt Calea. Am găsit-o, nu mai este nevoie să o căutăm pe alte continente. Există mântuire, acesta este firul narativ al Evangheliei. Nu știm de ce nu cred ateii. Dar noi știm de ce credem[3]? Hristos bate chiar acum la ușă, dar unii se prefac că nu bate nimeni[4].

Nu Îl putem căuta pe Dumnezeu doar pe internet. E nevoie să Îl cunoaștem personal.

Toți caută adevărul. Nimeni nu caută ceva neadevărat. Pentru greci și pentru romani nu erau greu de acceptat că Dumnezeu S-a făcut om, ci era greu de înțeles de ce S-a făcut evreu[5]. Ca să ne întâlnim cu Dumnezeu trebuie să ne schimbăm. Așa cum suntem acum, nu ne putem întâlni cu El. Unii ar vrea să ajungă în Rai, dar să nu Îl întâlnească acolo. Imposibil, fericirea Raiului constă tocmai în cunoașterea Lui. Hristos este singurul care poate aduce mângâiere celor nenorociți. Dacă vrei să cobori la izvor, nimeni nu te împiedică, zice sfântul cu gură de aur. Harul nu se termină, nu se cheltuieşte, este un izvor care curge necontenit.

 

Marius MATEI

_______________________

[1] Visarion Alexa, 7 cuvinte ale iubirii, Doxologia, Iași, 2019, p. 29.

[2] Ibidem, p. 106.

[3] Andrew Damick, Să facem cunoștință cu Dumnezeu, Doxologia, Iași, 2016, p. 29.

[4] Anthony Bloom, Begining to Pray, Paulist Press, London, 1970, p. 25.

[5] Andrew Damick, op. cit., p. 40.

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *