LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Cea mai citită carte de rugăciuni

Share

Câștigarea Raiului nu este o invazie, ci o moștenire. În cazul invaziilor, adesea invadatorii ucid pe cei ce erau deja acolo. În cazul moștenirilor, moștenitorii se îngrijesc să fie demni, pentru a nu își pierde acest drept legitim.

Când michiduță se instalează în casă, nu pleacă decât gonit. Pacea sufletului nu vine decât la capătul unui război sufletesc. Părintele duhovnic îmi amintește de fiecare dată:

  • Răul trebuie gonit, nu pleacă niciodată de bunăvoie.

Înțeleg cât de multă fermitate mi se cere în lupta cu păcatul și cât de mare e strădania de a nu pierde moștenirea. Înțeleg, așadar, că nu vor fi nimiciți decât cei ce încalcă voia lui Dumnezeu. Înțeleg că mi se cere milă (hesed), iar nu jertfă de țapi. Înțeleg că nu e bine să folosesc harponul, ci harpa. David regele nu ne propune praștia, ci psalmul. Aruncătorii de praștie erau cot la cot cu arcașii. Pietrele folosite erau cât mingile de tenis. Viteza de aruncare depășea 200 km/h. Dar nu această armă ni se propune. Ci una duhovnicească, cea mai citită carte de rugăciuni, Psaltirea. Patericul Sfântului Sava ne amintește:

  • Să te găsească apusul soarelui cu Cartea Psalmilor în mână! Citirea psalmilor este mai importantă decât mergerea soarelui.

Înțeleg că viața este un psalm, nu o pradă. Iar dacă la Ierusalim sunt scuipat mai ales la mormântul Regelui David, întorc obrazul.

Rugăciunea Domnească este rostită de toți creștinii. Dar Psalmii sunt iubiți nu numai de către toți creștinii, ci și de către toți evreii. Cum ar putea lipsi o asemenea carte din casa unui creștin? Bunicul îmi zicea adesea:

  • Să respecți Poruncile, să te porți cu chibzuință și să manifești recunoștință!

Nu știu dacă realiza, dar este exact Testamentul Regelui David, pe care îl respectă nu doar Solomon (fiul trupesc), ci toți urmașii în credință, pentru a nu rata moștenirea promisă. Iar părintele duhovnic ne spunea la cateheze:

  • Cei din întuneric nu văd de ce se împiedică. Noi nu trebuie să fim neapărat mai mulți, ci mai rugători. Dar dacă vrei să scapi de un coșmar, atunci trebuie neapărat să te trezești. Cunosc oameni în vârstă care nu știu multă carte, dar știu psalmi pe dinafară și îi rostesc în fiecare zi. Este o mare satisfacție pastorală pentru mine acest lucru!

Întors din Irlanda acum câteva luni, am adus cu mine o Biblie în engleză, cumpărată în Galway. Este o mare bucurie să pot citi Psalmii în limba lui Shakespeare. Găsesc noi nuanțe și multe lămuriri. Dar explicațiile de bază rămân cele ale sfântului Grigore Palama:

  • Rugăciunea nu poate fi înlocuită cu nimic, cu atât mai puțin Psalmii. Numai că, atunci când vorbesc despre acest subiect, nu toți sunt interesați. Iar nerugarea înmulțește nebunia, neiubirea, lipsa de integritate, corupția.

 

Marius MATEI

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up