LOADING

Type to search

Arca nu pleacă fără noi spre Port

Ortodoxie si traire

Arca nu pleacă fără noi spre Port

Share

Duminica Mironosițelor 2020.

Posted by Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Dumitru" Florești, Cluj on Saturday, May 2, 2020

Toată teologia este doxologie. Cea mai veche transfuzie este Împărtășania. Condiția ca orice transfuzie să reușească este compatibilitatea. Eu trebuie să am aceeași identitate cu Dumnezeu. Să nu văd păcat acolo unde nu este, să nu fiu rigid. În lumea de azi, foarte mulți nu se fac creștini, deoarece nu este cine să îi facă creștini. Este ideea de căpătâi a misionarului Francisco Xavier, care propovăduia acum cinci sute de ani credința în Japonia:

  • Vai de cei ce au mai multă știință decât iubire!

Se spune adesea că folosim excesiv termenul iubire. Dar prefer această uzură oricând discursului urii.  Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor, îmi amintește că Dumnezeu ne trece pe toți râul învolburat, purtându-ne pe brațele Sale, fără nici o discriminare etnică. O misiune la fel de grea fac azi preoții noștri din ținuturile scandinave:

  • Doamne, când va fi să vorbesc, dă-mi un cuvânt clar și prezența Ta să mă asiste totdeauna!

Sfântul Stelian mă convinge că forța iubirii învinge spaima morții. Pentru a i se ierta renegarea, Petru este întrebat dacă Îl iubește, nu dacă se iubește pe sine însuși[1]. Petru se bucură că este reprimit, fără să se îngrijoreze de nimic altceva. Faptul că a fost iertat i-a readus bucuria:

  • Dacă Mă iubești, nu te gândi să te paști pe tine, ci oile Mele! Să cauți în ele slava Mea, nu a ta! Stăpânirea Mea, nu a ta! Beneficiul Meu, nu al tău!

Este singura ascultare mai puternică decât spaima morții. Așezat la pupa Bisericii, sfântul conduce nava împotriva valurilor. Biserica rămâne nemișcată în mijlocul atâtor valuri ale lumii și durează pe temelia ei apostolică de nezdruncinat, în ciuda asalturilor mării furioase. Este lovită de valuri, dar nu se clatină. Iar din gura unui astfel de sfânt nu iasă nici un cuvânt zadarnic sau lipsit de sens:

  • Stelele și râurile se bucură, pentru că și ele au fost readuse la strălucirea pe care o pierduseră. Întreaga creație este restaurată. Așteaptă venirea Lui în orice moment!

Îl voi putea păstra doar dacă nu voi fugi de suferință. Voi accepta acest mister de nespus și de neînțeles. Singura poartă prin care se poate ajunge la bogăția înțelepciunii este crucea. Îmi este sete să sorb din izvorul mântuirii! Nu reușesc să îmi acopăr goliciunea sufletului meu. Dar nădăjduiesc să fiu îmbrăcat în haina mântuirii. Sfântul Stelian mă încurajează:

  • Transmite puritatea credinței și liniștea pe care o află sufletul smerit!

Fiecare om integru este un mebru important al echipajului Navei. În fiecare om integru nu se află nimic prefăcut, nimic înșelător. În fiecare om integru, ceea ce se află în inimă, se găsește și pe buze. Nava nu pleacă niciodată fără noi spre destinație.

Nu consideram Ecclesia muzeu de sfinti, ci spital de pacatosi. Biserica e o arca, nu o gondola a placerilor. Mai mult, Biserica este singura „organizatie” care exista doar pentru beneficiul ne-membrilor ei (la baza e misiunea: mai intai sa fii, apoi sa faci).

Daca Arca poseda totul, de ce mai cautam esentialul in afara? Arca nu e scufundata, dimpotriva: nici portile iadului nu o vor birui, deci, forta multa! Parintele e mereu iubit: nu e sase zile de negasit si o zi de neinteles. Trecem pe la Arca: trecem prin mainile lui Dumnezeu. Pentru ca Parintele e pastorit de Blandul Pastor. Pentru noi, ucenicii lui pacatosi, mare valoare au cuvintele: filantropia este o bunatate premeditata. Nu vom ramane insensibili la suferinta altora.

Nu ne modelam o gondola, o religie convenabila (nu putem fenta iadul). De unde va veni ajutorul: de la Domnul, Cel ce a facut cerul si pamantul. Bătălia decisivă s-a dat deja, iar noi nu am fost pătrăsiți pe câmpul de luptă.

 

Pr. Marius MATEI

_______________

[1] Ioan 21, 17.

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *