LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Comentariile – pe Net – între zvoneri și răspândaci

Share

 

            Rețeaua internet, cu două milioane de servere gazdă și mai multe zeci de milioane de utilizatori, pare a fi un hățiș în care propria identitate să-și piardă urma. Mulți dintre cei ce folosesc internetul nu cunosc însă banalul fapt că fiecare conexiune la sistem se face printr-o poartă de conectare care are un cod și care înregistrează indicativul calculatorului interconectat. Având înregistrate datele de identificare ale unui calculator este o chestiune de timp să afli identitatea utilizatorului accesând datele cu privire la abonare sau analizând statistic rata de acces prin acea poartă de conectare la o anumită căsuță poștală (e-mail).
            Cam așa stau lucrurile cu anonimatul pe Internet. Faptul că lucrurile acestea nu se cunosc în mod precis îi incurajează pe unii și pe alții să-și confecționeze profiluri false, prezentându-se în rețelele de socializare – pe forumuri sau în grupurile de discuții cu username-uri anonime. Având falsa conștiință a anonimatului, mulți dintre aceștia își permit abordări din cele mai abrupte ale unor subiecte dezbătute în spațiul de socializare, sau în paginile cu comentarii la diverse articole. Lucrurile iau o turnură periculoasă atunci când, sub acoperirea unor nume false, diverși dubioși concertează atacuri la persoană, folosesc în comunicare obscenități sau injurii la adresa cuiva.
            Aceste scenarii funcționează aproximativ egal, fie că este cazul vreunui forum de dezbateri culturale, al unor subiecte de spiritualitate, fie în cazul vreunui comentariu la articole de blog. În spatele așa-zisului anonimat sunt persoane care mor de nerăbdare să împrăștie în stânga și în dreapta tot felul de idei, de păreri sau de zvonuri care nu au întru nimic legătură cu realitatea, pentru a stârni dezbateri interminabile asupra unor imaginare aspecte de viață. Există așadar o simptomatologie a comment-ului electronic, o manifestare clinică a acestei facilități, care se înscrie în teritoriul extrem de generos al psihopatologiei. Navigând în listele de discuții, un cercetător atent al fenomenului va descoperi profilarea bizară a unor comportamente deviante, va sesiza expresia reală a unor boli mintale aflate în exercițiu, va avea posibilitatea unei diagnosticări complete – mai ales dacă se află în categoria celor instruiți, în categoria celor specializați în domeniul clinic reclamat.
În ceea ce mă privește, nu pot avea pretenția unei specializări în acestă temă. Ceea ce pot să-mi asum este reflexul interior care mă îndeamnă să atrag atenția asupra acestui fenomen. Consider că este o chestiune de absolut bun simț să nu te lași indus, într-un fel sau altul, de comentariile anonime de pe internet, să nu apleci urechea la părerile neautorizate și rău intenționate ale unora și altora dintre cei care se dau zmei paralei pe unele liste de comentarii.
            Însă de o gravitate maximă mi se pare faptul de a publica în paginile unor ziare astfel de comentarii cu titlu de opinie liber exprimată. Este o chestiune care nu face nimic altceva decât să introducă demersul jurnalistic în derizoriu și în penibil.
            O opinie liber exprimată nu poate fi alta decât aceea semnată cu autoritatea unei identități tot atât de liber și de responsabil declarate.
Lucian Grigore

 

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *