LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Egumena Maria Uşakova

Share

Sorin George Ciobanu

 

Va supun atentiei doua texte ce formeaza impreuna un mic documentar despre egumena Maria Uşakova, stareţa Manastirii Diveevo din Rusia, penultima stareta inainte de inchiderea manastirii de catre comunisti. Este propusă pentru canonizare.


Egumena Maria ( pe numele de mirean Elizabeta Alexeevna Uşakova, 1818-1904) făcea parte dintr-o familie de nobili din gubernia Tula. A intrat in Manastirea Diveevo in anul 1845, in 1851 a fost numita administratoare (financiara), iar in anul 1859 a fost aleasă stareţă. In luna mai a anului 1861 a fost inlaturata din aceasta functie, insa, dupa ce cazul a fost analizat de catre Sfantul Sinod, a fost renumita in functie, in acelasi an. In martie 1862 a fost tunsă in monahism si ridicată la rangul de egumenă a manastirii de maici din Diveevo, cu hramul ”Sfantul Serafim”, in care s-a mentinut timp de 42 de ani.


Dupa spusele Preasfinţitului Filaret al Moscovei, a fost ”o stareta cu duhul blandetii si al tacerii”. In timpul staretiei egumenei Maria, manastirea a dobandit atat bunastare interioara, cat si exterioara, iar numarul maicilor a depasit o mie de persoane. Crezand cu tărie in sfintenia Preacuviosului Serafim de Sarov, ii cerea mereu ajutorul in rugaciune, asteptand sa fie canonizat. Timp de 25 de ani n-a sfintit altarul lateral in biserica cu hramul ”Sfanta Treime”, care a fost sfintit in anul 1903, pe cand mai era inca in viata, in cinstea Preacuviosului. In zilele de sarbatoare ale Sarovului (e vorba de canonizarea Sfantului Serafim de Sarov ce a avut loc in 1903), in anul 1903, s-a învrednicit sa primească familia Ţarului Nicolae al doilea Romanov la Diveevo si in anul urmator a trecut la cele veşnice.

 

Sfanta Maria Egumena
In lume, Sfanta Stareta Maria se numea Elisabeta Alexeievna Usakova. Ea a fost aleasa drept stareta si de fapt a administrat manastirea pustiita in anii dificili.  Dupa tulburarile din Diveevo, in 1862 Stareta Elisabeta Alexeievna a fost tunsa in monahism si in acord cu ordinul Sfantului Sinod a fost ridicata la rangul de stareta. Din acel moment, obstea a inceput sa infloreasca. S-a cumparat pamant, au fost construite  noi cladiri, au fost reparate bisericile, au fost introduse cantarile pe mai multe voci si a fost creat un atelier de icoane. Sf. Maria insasi a dobandit multe virtuti si a devenit ca o mama adevarata pentru surorile ei. Este cunoscuta inainte-vederea sa si ca prin rugaciunile ei toate problemele complexe legate de administrarea manastirii se rezolvau  ca prin minune, de la sine.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *