LOADING

Type to search

Entuziasm renăscut

Ortodoxie si traire

Entuziasm renăscut

Share

Încep să îmi pierd elanul. Entuziasmul inițial s-a izbit de unele piedici, iar acum sunt sigur că voi reuși doar dacă mă las în voia lui Dumnezeu. Și nu cred că e deloc întâmplător că azi este ziua sfintei Ecaterina, înțeleapta care se roagă pentru mine să nu mă supăr pentru fleacuri, cum ar fi ștergerea unor postări. Sfânta este avocata mea:

  • Pledează vinovat, ca să nu fi copleșit de vină[1]! Nu uita ca în Euharistie Îi mulțumești lui Dumnezeu în numele tuturor[2]! Gândește-te că în ceruri se intonează deja imne victorioase[3]! Recunoaște-L pe Autor ca Domn și Împărat și vei fi iertat[4]!

Pierderea elanului este o mare capcană a fiecărui creștin, așa cum mă avertiza părintele Necula la Sibiu, acum doi ani. Este expresia fragilității mele[5]. Eu Îl caut pe Dumnezeu sau Dumnezeu mă caută pe mine[6]? Este cert că nu am nici un merit, decât o imensă datorie. Și totuși, când nu mai există speranță, mai există una[7]. În ce crede sfânta Ecaterina? Ea crede în recuperarea mea.

Se dau o grămadă de medicamente pentru insomnie și depresie, dar se tratează destul de superficial orice meteahnă a sufletului. Mă bucur de întoarcerea acasă a părintelui Patriciu din Belgia și de cuvântul său de învățătură, urmărit live de mii de tineri pe internet:

  • Biserica are vocația de a face prezentă în lume Împărăția lui Dumnezeu. Străduința ta să fie aceea de a deveni capabil de a primi totul de la Dumnezeu, necondiționat, ca un prunc. Nu transmite copiilor tăi un creștinism aproximativ, ci unul autentic. Ești capabil să Îl primești pe Dumnezeu în tine în chip onest? Cea mai mare problemă este raportarea la adevăr, încă din pruncie. Cu cât este mai mică minciuna, cu atât mai colosală este iluzia pe care o creează. Viața adevărată se validează în Biserică.

În acest an, ziua sfintei Ecaterina este duminica, prilej cu care părintele Benedict mărturisește în presa bisericească:

  • Uită de logica lumii! Nu poți aplica metodologia lumii în fața Celui care nu este din lume și să crezi că vei izbuti[8]!

Frustrarea (nemulțumirea) este o rană pe care Dumnezeu o poate vindeca, la insistențele sfintei Ecaterina. Acum patruzeci de ani, psihologul Herbert Freudenberger vorbea despre sindromul born-out, procesul prin care o flacără se stinge ca un chibrit. Este un stres al nesăracului, o lipsă a smereniei. Copleșit de griji, doar Dumnezeu mă mai poate salva.

 

Marius MATEI

______________________

[1] Psalmul 50, 1.

[2] Evrei 4, 14.

[3] Apocalipsa 19, 1.

[4] Înțelepciunea lui Solomon 13, 1.

[5] Constantin Necula, Duminici de fiecare zi, Agnos, Sibiu, 1016, p. 220.

[6] Stelian Tofană, Evanghelia lui Iisus, Mega, Cluj-Napoca, 2015, p. 284.

[7] Ibidem, p. 233.

[8] Benedict Vesa, Lideri la oameni și fruntași la Dumnezeu, în Ziarul Lumina, București, 23 noiembrie 2018.

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Editorialist Lumea Credintei. Autor al volumelor "Catehismul invierii. Un pelerinaj spre lumina" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2016), "Psihologia sfintilor" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2017), "Harta credintei. Meditatii catehetice pentru copii si adulti" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2019). Colaborator la publicatii: "Lumea credintei", "Ariesul de Turda", "Adevarul de Cluj", "Scutul patriei".

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *