LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

I love you, Antim!

Share

Pe 22 februarie 1708 un sfânt voievod (Brâncoveanu, martir) susține un sfânt duhovnic (stareț și ierarh).Iubesc Georgia, biserica georgiană martiră, sfinții ei numeroși (din Tbilisi sau Kutaisi). Îl iubesc pe părintele Antim, omul lui Dumnezeu. Iubesc Didahiile, iubesc Manastirea Antim și pe marii duhovnici pe care i-a crescut. Iubesc biblioteca la nebunie. Mulțumesc, părinte Antim pentru prima bibliotecă pe care ne-ai dăruit-o!

Și iubesc Georgia mărturisitoare a credinței, nu Gruzia bolșevică, atee. Iubesc martiriul părintelui Antim, ucis de soldații turci (octombrie 1716). Iubesc oamenii dedicați Evangheliei, făcuți robi de turci și eliberați prin voință divină. Iubesc tipografia, iubesc cărțile. Iubesc Psaltirea tipărită de părintele Antim. Mă bucur pentru surpriza iubitorilor de Adevăr la apariția Ceaslovului greco-arab. Savurez fiecare filă din Tomul bucuriei (Govora, 1705, în greacă). Fiecare Octoih sau Catavasier tipărit respiră presa Raiului, atmosfera Sfântului Duh. Sfinții colaborează și pe pământ: părintele Antim, împreună cu părintele Petru Movilă (fiu de voievod moldovean, ajuns mitropolit la Kiev), răspândesc armonia și iubirea, înțelegerea frățească și eficiența duhovnicească.

Îl iubesc pe Antim, așa cum îl iubesc pe Coresi diaconul, pe Varlaam, pe Dosoftei, pe Calinic, pe Teodora pustnica, pe Șaguna, pe Bartolomeu, pe Nicolae Velimirovici, pe Ignatie Briancianinov, pe Ioan Maximovici, pe Tihon de Moscova, pe Ioan de Kronstadt, pe Serafim de Sarov, pe Onufrie de Vorona, pe Tihon de Zadonsk, pe Serghie de Radonej, pe Efrem de la Vatoped, pe Paisie și Porfirie.

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *