LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Sfântul internetului

Share

Pe malurile fluviului Guadalquivir, Sevilla domnește peste toată Andaluzia. În epoca marilor descoperiri geografice, a fost cel mai important centru de comerț cu coloniile din America de Sud. Acțiunea din patru opere celebre se petrece în Sevilla: Don Giovanni, Nunta lui Figaro (ambele de Mozart), Carmen (de Bizet) și Bărbierul din Sevilla (de Rossini). De Sevilla se leagă numele împăraților romani Traian și Hadrian, ale poeților Fernando de Herrera și Luis Cernuda, ale scriitorului Mateo Aleman și ale pictorului Velazquez. Dar numele cel mai sonor pentru creștini este cel al Sfântului Isidor. În secolul al VII-lea, acest sfânt se ocupa de pregătirea duhovnicească și științifică a preoților. El este considerat ultimul dintre Sfinții Părinți apuseni ai Bisericii.

Sf. Isidor a influențat decisiv dogmatica și morala medievală, păstrând o linie ortodoxă în vremuri tulburi, trasând principiile conduitei creștine: „Dacă un om îşi doreşte să fie permanent în tovărăşia lui Dumnezeu, va trebui să se roage permanent şi să citească în mod regulat. Atunci când ne rugăm, Îi vorbim lui Dumnezeu; când citim, Dumnezeu ne vorbeşte nouă. A citi Sfânta Scriptură aduce două beneficii. Antrenează mintea pentru a le înţelege; îi abate omului atenţia de la nebunia lumii şi îl indreaptă către iubirea de Dumnezeu. Cu cât mai mult te devotezi studiului celor sfinte, cu atât mai bogată va fi înţelegerea ta, precum şi glia – cu cât va fi mai fertilizată, cu atât recolta va fi mai bogată”.

Prenumele Isidor face parte dintre numele vechi greceşti preluate de către creştini, chiar atunci când înţelesul lor era legat de mitologie. Isidor este cuvântul compus din numele Isis, zeiţă a naturii şi a fertilităţii la egipteni, şi doron = dar; împreună înseamnă dar al zeiţei Isis. Credinţa creştină nu a eliminat astfel de nume, deoarece valoarea unei vieţi este dată de faptele omului, nu de numele pe care îl poartă. „Martirologiul Roman” are înscrişi un număr de zece sfinţi care au purtat numele de Isidor. Există şi o formă feminină, Isidora, cu prescurtarea Dora. Sfântul Isidor, episcopul de Sevilla, ne avertizează prin istoria vieţii sale că numai munca perseverentă ne ajută să cunoaştem adevărata rodnicie, atât pe tărâmul cunoaşterii cât şi al credinţei. Sfântul Isidor, encicloped și istoric, este considerat sfântul internetului și al tehnologiei.

Avem un sfânt care ne protejează de hărțuirea virtuală și ne îndeamnă să nu navigăm prin fiorduri prea înguste. Ne apără de dezinformarea venită prin fibră optică (sau cablu coaxial torsadat). Ne sfătuiește să luăm doar ce este util din acest coș plin cu de toate. Ne vindecă adicțiile și ne ajută să mărturisim adevărul[1]. Și ne avertizează când pierdem timpul prea mult pe net. Să îl iubim pe sfântul Isidor, să îi iubim pe toți sfinții!

Iată că omul se poate schimba. Viața noastră se poate transforma. Hristos imprimă harul lumii întregi[2]. Dacă o invenție omenească (internetul) schimbă vieți, cu cât mai mult poate Dumnezeu face asta, doar să acceptăm colaborarea cu El. Cu ajutorul tehnologiei putem ajuta mai mulți oameni, nu doar să comunicăm cu ei. Dacă piața din vechime s-a mutat pe rețelele de socializare, nu înseamnă că nu trebuie să evităm bârfa și calomnia, mai ales că expunerea este mult mai mare. Internetul ne poate aduce informație, dar noi trebuie să trecem la acțiune concretă. Dincolo de aprecieri și distribuiri, să înmulțim dragostea față de aproapele.

Ceea ce citim (inclusiv on-line) ne poate schimba viața. Îmi amintesc mail-ul creștinei din Iran, care spunea cât este de important pentru ea ca noi să continuăm misiunea cu portalul Lumea credinței. Nu toți creștinii au o biserică peste drum. O altă creștină ne-a scris nu demult din Sudul Patagoniei și exemplele pot continua. Dacă un singur suflet s-a folosit, a meritat. Nu cred că vânarea de like-uri este o formă de smerenie. Noi nu vrem să fim apreciați, ci să mărturisim adevărul în fața invaziei agnostice[3]. Cred că și Sfântul Pavel ar folosi această unealtă pentru evanghelizare, cu cumpătare.

Ne străduim să fim interconectați la Rețea (INTERconnected NETwork). Acum depinde de noi dacă alegem binele sau răul. Ambele ne sunt puse în față, la tarabă și noi dăm click pe viață sau pe moarte. Internetul poate fi considerat un triumf al tehnologiei avansate. Cu nesăbuință însă, ușor poate deveni un eșec catastrofal. Azi, 3 miliarde de oameni folosesc această unealtă și își pot cu greu imagina o lună fără curent electric. În China există deja spitale speciale, unde se tratează adicția de internet. Important e să fim permanent conectați la site-ul pe care navighează Dumnezeu, zice un jurnalist american.

Vrem să ajungem la capătul Căii, chiar dacă drumurile sunt proaste. Ne ajutăm de tehnologie ca să navigăm și ca să recuperăm de pe drum pe alți călători, poate osteniți, poate anxioși, poate deloc rezistenți. Nu vrem să fim campioni ai absurdităților. Nu putem transmite altora bucuria creștină, dacă nu o avem, oricât de bună conexiune tehnică am avea.

 

Marius MATEI

 

Credit foto: https://www.weforum.org/agenda/2016/04/faith-the-internet-and-improving-the-state-of-the-world/

______________________________

[1] Sf. Isaac Sirul, Cuvinte către singuratici, partea a II-a, Deisis, Sibiu, 2007, p. 435.

[2] Ellen G. White, Cel așteptat de veacuri, EVS, București, 2015, p. 677.

[3] Andrei Pleșu, Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste, Humanitas, București, 2012, p. 169.

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *