LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Sfântul Pahomie cel Mare

Share

Sfântul Pahomie cel Mare (287–348)

 

Pahomie Tabbenisiotul: Miluieşte`mă, Dumnezeule, ca să nu pier – pentru că dacă Tu nu mă vei întări pe mine cu darul Tău, vrăjmaşul va afla în mine vreo parte din faptele sale, și atunci mă va face pe mine robul lui, ca pe un călcător al legilor Tale! Și nu lua îndurările Tale de la mine, Stăpâne, că fără de sprijinul Tău toate se fac şchioape

Astăzi îl pomenim pe Sfântul Pahomie cel Mare – părintele monahismului cenobitic, cel pe care însuși trimisul Domnului l`a învățat cum să`și petreacă viața întru nevoințele cele de obște. Acestui cuvios i`a grăit îngerul spuindu`i că „voia Domnului este să`I slujeşti Lui şi neamul omenesc să`l aduci la El”.

Se povestește că Pahomie – care a petrecut anii „negrijindu`se de cele pământești și mângâindu`se doar cu nădejdea învierii” – îi știa pe nume pe fiecare din cei aproape șapte mii de ucenici ai săi din pustie! (O mie și patru sute dintre aceștia, se nevoiau împreună cu sfântul în lavra Tabbenisiotului, iar restul în celelalte monastiri înființate de el).

Omul acesta al lui Dumnezeu – care a învățat a grăi elinește și latinește în trei ceasuri de rugăciune și pe care crocodilii îl treceau Nilul ori de câte ori avea trebuință şi care „vedea pe duhurile cele nevă­zute ca pe nişte văzute” – a trecut la cele veșnice din pricina unei… molime. Cuviosul monah care s`a învrednicit a vedea îngeri, s`a dus să se întâlnească cu Dumnezeu binecuvântând „pandemia” care… l`a răpus! Și nu doar el, ci și alți mulți călugări ai pustiei egiptene au trecut atunci la Domnul dintr`aceeași pricină.

„Și a zis un călugăr: A venit în Egipt harul lui Dumnezeu – aici, în deșertul Egipetului –  și a văzut că spicele sunt coapte și a voit a le secera„. Să mori de ciumă (ori de holeră) și să te minunezi într`atâta de bunătatea lui Dumnezeu!…

Niciunul însă dintre pustnicii neptici, n`a cârtit împotriva cerului și a morții, căci știau că plecau, de fapt, la… viață.

De holeră, coronavirus, sau ce`o mai îngădui Dumnezeu, pentru viața noastră…

 

George Crasnean, 15 maiu, AD 2020

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *