LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

UN TATĂ COPIL

Share
Când pe aproapele tău, dezamăgit de aroganţa lumii, îl paşte depresia, iar tu nu ştii cum să-l mai consolezi, adu-l seara în camera celui mic şi pune-l să-i povestească din copilăria sa. Mai de preţ decât orice poveste, decât orice desen animat sunt amintirile acestea şi vocea părintelui care a trecut prin ele, fiind el însuşi un personaj-copil. Iar cel rănit de lipsa de eleganţă a lumii va simţi cum cel mic îşi pune deodată capul pe inima lui, ca să asculte mai bine. Şi viaţa, astfel retrăită, devine frumoasă din nou.
 
Freud a descoperit efectul terapeutic pe care îl are istorisirea copilăriei, căutând în ea traumele psihice de mai târziu. Dar cât de rece este canapeaua psihanalitică, faţă de urechiuşa copilului tău, deschisă cu mirare la atâtea păţanii!
 
După această întâlnire „terapeutică”, sufletul tău va fi minunat pregătit pentru rugăciunea de seară. Să nu te miri că depresia dispare, doar şi Iisus, Domnul nostru, a fost şi este un Tată-copil. Ai să vezi cu ce bucurie îl primeşte El pe cel care, măcar prin poveste, măcar jumătate de oră într-o zi, s-a străduit să-i semene! Să fie un tată-copil.
Apoi, primul ceas din zori trebuie să fie unul de libertate, în care să călătoreşti, nu atât de departe ca seara, până în copilărie, ci doar până la ziua de ieri. Îngerul a şters în somn coala sufletului, zgâriată cu mânii şi provocări la care nu te aşteptai, pentru că ispita ne ia mereu pe nepregătite, dar acum poţi analiza şi rescrie cu limpezime testele la care ai căzut.
 
O poţi face alegând o lectură bună (din Arsenie Boca, din Paisie Aghioritul, din stareţii de la Optina) şi ai să vezi cum mintea, cuminţită de somn, reacţionează la anumite cuvinte-releu, dezlegându-i-se înţelegerea celor ce până ieri i se păreau cu neputinţă de înghiţit.
 
„Mintea se ocupă toată ziua cu ceea ce o preocupă de dimineaţa, ca o piatră de moară, care macină în restul zilei grâu sau neghină. Să ne străduim să punem întotdeauna dimineaţa grâu pentru ca vrăşmaşul să nu toarne neghină. Să petrecem ziua ce începe în aşa fel încât ea să ne poată duce spre ziua veşnică, iar nu către noaptea veşnică.” (Arsenie Boca, Mărgăritare duhovniceşti)
 
Părintele are dreptate: „Rugaciunea de dimineata pentru om este intocmai ca roua pe plante. Cine se roaga lui Dumnezeu de dimineata, cu o cuvenita luare aminte e mai fericit si mai linistit tot restul zilei aceleia.”
Mărturisesc că, în prelungirea ei, am nevoie de un ceas de lectură duhovnicească. Şi dacă există ceva la care nu vreau, în ruptul capului, să renunţ, oricât mi s-ar argumenta urgenţa altor slujiri, este ceasul acesta al ieşirii din noapte, în care îmi prepar gustul şi culoarea întregii zile.
„Când te scoli dimineaţa din somn, gândeşte-te că Dumnezeu îţi dă ziua pe care n-ai fi putut să ţi-o dai singur, şi pune deoparte prima oră sau măcar un sfert de ora din ziua ce ti s-a dat si adu-o drept jertfa lui Dumnezeu”, mai spune părintele Arsenie, învăţătorul meu.
 
Multă bucurie îmi aduce să-l ascult, minunat sfat primesc oricând de la el…
 
Mă reîntorc la arhetipul Pruncului şi eternele sale tămăduiri (pe acesta l-a descoperit Freud, dar nefiind creştin, n-a ştiut să-l exprime, lăsând doar la nivel de metodă valoarea terapeutică a copilăriei). Este adevărat că Iisus Omul a început să facă vindecări abia la maturitate. Şi totuşi, imaginea Pruncului Sfânt are aceeaşi putere asupra vieţii noastre. Există chiar sfinte care şi-au asociat numele lor de monahii acestei perioade a vieţii Domnului, dedicându-i-se în totul (Tereza a Pruncului Iisus şi a sfintei Feţe).
 
Să ne mai gândim şi la cinstitele Daruri pe care le-au adus cei trei magi de la Răsărit minunatului Prunc: aur, tămâie, smirnă, comori care nu s-au pierdut, fiind regăsite de arheologi şi păstrate astăzi cu grijă în Mănăstirea Sfântul Pavel, din Muntele Athos. Pe site-ul Doxologia găsesc o informaţie de preţ despre acest tezaur: „Aurul se găsește sub forma a douăzeci și opt de plăcuțe netede, îngrijit sculptate cu diferite geometrii (paralelogram, trapezoid, forme poligonale), de diferite dimensiuni. Fiecare plăcuță are un desen diferit de miniaturi artistice complicate. Tămâia și smirna sunt păstrate împreună (ca un amestec) sub forma a șaizeci și două de mărgeluțe de mărimea unor măsline mici.”
Şi dacă în mod simbolic, arhetipul Pruncului acţionează vindecător asupra oricărei vieţi, cu cât mai izbăvitor este să primeşti, urmând Mariei Fecioara, pruncul care vine să se nască, înzestrat cu nevăzute daruri, din însăşi coapsa ta?!
 
 
Elena Frandeş
 
 
 
VEZI SI:
 
 
 
 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *