LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Viata ca un psalm (IV)

Share
Epitrahilul Sfantului Efrem cel Nou a ajuns la Manastirea Floresti. Pentru cat timp? Pentru totdeauna. Parintele duhovnic Visarion Pasca m-a intrebat aseara:
          Cum de ati venit la noi?
Iar maica stareta Teodora i-a confirmat:
          Parintele e ca Toma, a auzit o veste si a venit sa se convinga.
La Orizont, Pantanassa

Si m-am convins. Acum Domnul va lucra si va convinge si pe altii si la Floresti si pretutindeni. La Alba Iulia soseste azi Icoana Maicii Domnului Pantanassa (puteti merge la Biserica din cartierul Orizont). Deci, cu atata sfintenie in jur, nu e momentul sa imi afirm presupusele talente (sa ma trufesc), ci mai degraba sfintii ma cheama la umilinta, la rabdare, la un alt fel de bucurie decat cea propusa de catre lume.

Fara ajutorul sfintilor, voi avea doar zile dificile. De ce sa ma vaduvesc de sprijinul lor gratuit, voluntar, total? Domnul Iisus predica multimilor, inmulteste painile (Hristos Painea nu se sfarseste niciodata), preface apa in vin (Se jertfeste mereu, e intr-o agonie universala). Si ma cheama la liturghia ingereasca. Dar viata mea trebuie sa devina un psalm…
Aliatii parohiei
Am astazi ocazia sa fac schimbari radicale in viata mea. Sa nu mai trimit saracii la altii, ci sa ii ajut chiar eu (Si Pilat a aflat ca Iisus nu e din parohia lui, ci din Galileea, si l-a trimis la Irod Antipa). In razboiul duhovnicesc, am o gramada de aliati: Publius cartaginezul, Hristina persana, Kennotha scotianul, Eldrad galul, Rotislav print kievean, Matilda regina germanilor, Aristobul luminatorul britanicilor si sfintii noi mucenici rusi Alexie Vinogradov si Mihail Bogolovski.
Astept, an de an, Prierul, primenirea liturghiilor de seara si a spovedaniilor (timp de pregatire pentru inviere). Da, apropie-te de noi, apropie-te, Cel ce esti pretutindeni. Da, arata-ne mila Ta si mantuirea Ta da-ne-o noua (Psalmul 84). Da, toti tinerii sa Il laude pe Domnul (Psalmul 112).
De ce nu crede vecinul meu ateu?

Pentru ca nu vede in mine fata unui mantuit. Pentru ca ii e greu sa accepte ca bucuria crestinului coexista cu durerea si – mai ales – cu mizeria (pauperitatea). Pentru ca nu vrea sa accepte o bucurie din partea unui Dumnezeu crucificat. Pentru ca eu nu ii transmit vesnicia, de parka Domnul Iisus Hristos ar fi spus: Dupa aerul vostru RIGID veti fi recunoscuti

Am inteles asta, recitind Bucuria, fata lui Dumnezeu in om, carte scrisa de parintele francez Alphonse. Imbogatirea nu este scopul meu. Telosul este sa devin ca Dumnezeu, adica fericit (o bucurie extraordinara anuntata necontenit in Vechiul Testament, vezi Isaia, cap. 55).  Aceasta bucurie chiar are ceva deosebit: nimeni nu o va lua de la mine!
Umple-ma de bucurie, Doamne!
Zic în Psalmul 125 si renunt la tulburari. Viata ca un psalm inseamna o debordare de bucurie divina. Bucuria mea e doar in Dumnezeu (Psalmul 94). Bucuria a venit, slava lui Dumnezeu straluceste! Daca voi pierde bucuria, voi pribegi fara tinta. Dar nu sunt trist, bucuria divina va fi deplina in mine (Ioan 15).
Motivul bucuriei: Domnul este aproape! (Filipeni 4:5). Desi ma invart intr-o lume a inamicitiei, totusi, nu am dusmani, pentru ca mi-au devenit prieteni. Iar implinirea mea nu poate fi realizata decat in relatie cu Dumnezeu. Fiecare avem un drum al Damascului (intelegem ca singura bucurie este Iisus Hristos inviat).
Inviere si nimic altceva nu mai conteaza

Orice rau e invins definitiv. Cea mai mare bucurie: sa apartin doar lui Dumnezeu. Ma lipsesc de toate, ca sa dobandesc pe Dumnezeu. Si voi cunoaste ceva special: puterea invierii Lui. Exista o singura nefericire: aceea de a-L refuza pe Dumnezeu, de a nu cunoaste invierea. Iar Dumnezeu nu exclude pe nimeni (Romani 4:9). Cu pretul propriei Sale morti, Dumnezeu imi daruieste bucuria invierii. O victorie impotriva tuturor fortelor contrare.

Asadar, Psalmii raman laudele celor mantuiti. Psalmii insufla in noi pe Dumnezeu, ne asigura Sfantul Simeon Noul Teolog. Psalmii aprind Duhul in noi. Dezvaluie lucrarea Duhului. Dar nu doar slujbele abunda in psalmi, ci si viata personala a fiecarui ucenic al Domnului Iisus Hristos.
Sfantul Efrem, cel mai recent canonizat, ajuta pe cei dependenti de droguri. Sfintele sale moaste au fost descoperite in 1950. De atunci, mangaie necontenit pe cei deznadajduiti. Sfinte Efrem, ajuta-ma!
 
 
 
 
 
 

MARIUS MATEI,

preot slujitor
Parohia Sf. Dumitru Floresti, CJ
marius.matei@lumeacredintei.com 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *