LOADING

Type to search

Pelerinaje

Bucurie la Lupsa

Share
Zilele acestea am fost la Lupsa pentru a petrece cateva zile cu niste prieteni foarte dragi. De multa vreme asteptam si eu si Catalin sa ajungem acolo, eu mai ales datorita locatiei mirifice, Cata datorita traducerilor din Sfintii Parinti care se fac acolo.

Si intr-adevar locul este minunat, manastirea, curtea, chiliile, arhondaricul sunt asa de cum se cuvine, cu atata bun gust aranjate, atat de frumos ingrijite incat m-au cucerit de la inceput.
Apoi, cina pe care am primit-o m-a impresionat prin simplitatea si gustul deosebit, mai ales ca parintii ne-au ascuns fiecaruia in ceasca de lapte un baton mic de ciocolata.

Pangarul manastirii este foarte bine aprovizionat, ordonat si primitor, cu o bancuta pe care poti rasfoi cartile si cu o masuta unde se poate bea ceai. De pe pereti te indeamna la lecturarea cartilor sfinte pozele mai multor sfinti contemporani: Sfantul Siluan Atonitul, Parintele Sofronie, Parintele Serafim Rose.
Cata a avut si el parte de o bucurie, gasind o editie noua si definitiva din Psaltirea tradusa de Par. Rafail Noica.

Duminica am participat la Liturghie in Paraclisul manastirii, care nu este inca terminat, dar adaposteste o icoana minunata a Maicii Domnului cu Pruncul, numita Mangaietoarea (copie dupa originalul aflat la manstirea Vatoped), si inca una la iconostas, foarte frumoasa, cu Sfantul Siluan. Povestea icoanei Maicii Domnului o gasiti aici, este tulburatoare.

 

Slujba a fost frumoasa, parintii au un fel nemaiintalnit de mine de a canta, molcom, incetisor si fara prea multe schimbari de ton, care insa pe cei mai putin incercati, ca mine 🙁 ii poate trage la motaiala.

Drumul pana acolo, cu masina, este insa destul de obositor, 8-9 ore de mers incontinuu, iar de la Alba-Iulia incolo pe o sosea cam accidentata, ingusta si incetosata la vremea asta (bine cel putin ca n-au fost nameti). Este foarte solicitant, asa ca merita sa mergeti in zona pentru mai multe zile, nu doar 2 cat am stat noi.


Oricum a fost o experienta de care ne-am bucurat tare mult.

Sursa:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *