Caracalu, ctitoria din Athos a lui Petru Rareş
Share

Ajuns la Mânăstirea Caracalu, aşteptam cu emoţie să îl văd pe ctitorul Petru Rareş, în strai de călugăr schimonah. Un părinte m-a condus în colţul din stânga al pridvorului şi mi-a arătat fresca, spunând: “Iată-l ! Este ctitorul nostru. S-a călugărit aici împreună cu boierul său Petru şi amândoi au primit numele Pahomie…”
Cea de a unsprezecea mânăstire din Sfântul Munte Athos este Mânăstirea Caracalu, închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Situată între Mânăstirile Iviron şi Marea Lavră, spre deosebire de majoritatea celorlalte mânăstiri, ea nu se află la ţărmul mării, ci înspre interiorul peninsulei şi destul de sus.
Originea numelui acestei mânăstiri este destul de controversată. Unii autori susţin că numele i s-ar trage de la ctitorul său iniţial, împăratul roman Antoninus Caracalla (211-217), însă această ipoteză nu este susţinută documentar. O altă ipoteză sugerează că numele este de origine turcă, însemnând „turnul negru” (în turceşte kara – koule), însă ea nu se susţine întrucât numele mânăstirii se regăseşte ca atare mult anterior stăpânirii turceşti.
Prima menţiune documentară despre Mânăstirea Caracalu datează din secolul 11, mai precis de la anul 1018. Aceasta a determinat pe unii dintre istorici să propună varianta prin care mânăstirea şi-ar fi luat numele de la un presupus călugăr Karakalas (un nume larg răspândit în epocă), care ar fi fost fondatorul mânăstirii şi ar fi trăit în acea perioadă. În sprijinul acestei afirmaţii vine şi faptul că ea nu apare între mânăstirile enumerate în cel de-al doilea Typicon din anul 1046, ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că era recent înfiinţată şi deci fără o importanţă prea mare.
Din această perioadă se păstra un hrisov prin care împăratul bizantin Romanos al IV-lea Diogenes întărea mânăstirii o serie de proprietăţi. Pecetea imperială din plumb se păstrează şi astăzi în tezaurul mânăstirii. Din secolul 11 până în secolul 15, nu se poate vorbi despre Caracalu ca fiind o mânăstire înfloritoare. Se pare chiar că prin secolul 13 nici nu a fost locuită. Ea însă s-a întărit şi a fost refăcută prin sprijinul împăraţilor din dinastia Paleologilor Andronic al II-lea cel Bătrân şi Ioan al V-lea, cât şi al Sfântului Athanasie, Patriarhul Constantinopolului.
Începând cu Petru Rareş, Mânăstirea Caracalu va rămâne pentru peste 3 secole în atenţia voievozilor din Þările Române. Petru Rareş a pornit practic la reconstrucţia întregii mânăstiri, începând cu arsanaua (portul) acesteia. Legenda spune că însărcinat cu aceste lucrări a fost protospătarul Petru, un apropiat al voievodului, care a fost trimis cu banii şi misiunea de a supraveghea lucrările. El şi-ar fi însuşit o parte din bani, însă, aflând voievodul, şi-a recunoscut fapta şi a făgăduit că va termina construcţia din propria avere. La sfârşitul lucrărilor, spătarul Petru s-a călugărit, primind numele de Pahomie. Contrar opiniei majorităţii istoricilor care susţin că Petru Rareş este înmormântat la Mânăstirea Probota din Moldova, părinţii de la Caracalu afirmă cu tărie că el ar fi venit alături de boierul Petru şi ar fi luat schima cea mare în mânăstirea lor, primind la călugărie tot numele de Pahomie. Aici ar fi rămas până la sfârşitul vieţii şi aici ar fi fost şi înmormântat. În sprijinul acestei susţineri ei invocă fresca din pridvorul mânăstirii înfăţişând doi schimonahi ţinând împreună o biserică. Deasupra stă scris: „Noii ctitori ai acestei sfinte mânăstiri: Pahomie şi Pahomie”.
Ce se poate spune cu siguranţă este că din porunca şi pe cheltuiala lui Petru Rareş s-a zidit mai întâi arsanaua, aşa cum se poate citi pe pisania ce se păstrează până astăzi: „Stareţ fiind Gherman, Io Petru Voievod şi monahul Ioasaf ctitori, Dionysios Syropoulos Hagi meşter zidar, în anul 1534 s-au săvârşit acest turn şi incinta”.
Refacerea în totalitate a mânăstirii a început-o tot Petru Rareş, care a construit şi masivul turn de apărare de la intrare. Turnul are 28 de metri înălţime şi la începutul secolului trecut încă mai păstra cele două pisanii, acum dispărute. Pentru a renova mânăstirea, Petru Rareş a cerut şi a obţinut permisiunea sultanului Soliman Magnificul.
Lucrările la Mânăstirea Caracalu s-au încheiat abia în anul 1563, când domn al Moldovei era Alexandru Lăpuşneanul, care, cu siguranţă, a contribuit şi el la refacerea mânăstirii. După cum ştim, el s-a călugărit pe patul de moarte şi a primit numele de Pahomie. Aşa se explică poate mai bine prezenţa celui de-al doilea ctitor Pahomie în tabloul votiv. Tot voievodul Moldovei, însă nu Petru Rareş, ci Alexandru Lăpuşneanul.
Mai trebuie spus şi că, după moartea Lăpuşneanului, văduva sa, evlavioasa doamna Ruxandra, va răscumpăra în 1568 cu 35.000 de aspri toate averile mobile şi imobile confiscate de Sultanul Selim al II-lea. Ajutoarele româneşti au continuat şi în vremea lui Nicolae Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Nicolae Constantin Caragea şi Mihail Şuţu.
Biserica Mânăstirii Caracalu adăposteşte câteva odoare de mare preţ: icoana făcătoare de minuni a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, o parte din lemnul Sfintei Cruci şi multe sfinte moaşte, printre care capul Sfântului Apostol Bartolomeu şi părţi din moaştele Sfântului Mucenic Mercurie şi ale Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. În biblioteca mânăstirii se păstrează numeroase manuscrise şi câteva pergamente, precum şi o serie de hrisoave privitoare la istoria mânăstirii.