Chiliile româneşti de la Colciu
Share

O, treime a munţilor sfinţi!
Pe Sinai, Dumnezeu Tatăl l-a chemat pe Moise pentru a-i da primele porunci ale Legii.
Pe Tabor, Dumnezeu Fiul i-a chemat pe Petru, Ioan şi Iacov spre a le arăta, atât cât pot vedea ochii omeneşti, dumnezeiasca Sa lumină şi a se face auzit glasul Tatălui întărind legătura şi trecerea de la Legea Veche la Legea Nouă, de la profeţi la apostoli.
Pe Athos, Dumnezeu Duhul ne cheamă pe toţi cei ai Bisericii Sale la urcuşul Adevărului şi la desăvârşirea Vieţii.
În Muntele Sfânt al Athosului, numit şi Grădina Maicii Domnului, slujbele de zi şi de noapte ale celor aproape 2000 de călugări şi fraţi, desprinşi din viaţa lumească spre a o dobândi pe cea cerească, aduc un echilibru în lumea năpădită de rele, pentru că „acolo unde creşte păcatul, Dumnezeu înmulţeşte harul”…
Colciu – vatră împărătească
Blândul climat mediteraneean, apele calme ale golfurilor stâncoase, bogate în fructe de mare, întreg peisajul mirific deschis spre insulele Tassos, Limnos şi Samotrache, iar în zilele senine până către Tracia continentală, au atras încă din secolul 7 pe văile Colciului vieţuitori iubitori de pace duhovnicească. Aceleaşi premise vor fi făcut şi ca în golful Vatopedu să se aşeze prima obşte monahală încă din secolul 4, de către însuşi Sf. Constantin cel Mare, după cum afirmă tradiţia athonită. Un mileniu mai târziu, evlaviosul împărat Ioan Catacuzino (1347-1354) a construit un turn de pază dedicat Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, încă de strajă la zidul de apărare al mănăstirii. Apoi a ridicat, la 2-3 km spre sud, pe culmea ce poartă numele Kolitsou, un al doilea turn, a cărui ruină domină locul de peste 6 secole. Colciu este numele românizat, stând în legătură cu acela al unui vechi schit Kaletzi (probabil italienesc, după unele tradiţii orale), în jurul căruia se aflau chilii şi colibe monahiceşti ale căror urme ni se descoperă până astăzi prin pădurile de castani. Călugărindu-se el însuşi sub numele de Ioasaf şi fiind pomenit printre ctitorii de la Vatopedu, Ioan Cantacuzino îşi are mormântul la loc de cinste, în biserica cea mare (Katolikon).
Robul sfânt de la Colciu
Cel mai vestit vieţuitor de la Colciu a fost Sf. Agapie, care spre mijlocul secolului 18 locuia împreună cu duhovnicul său în Chilia Sfânta Treime. În veacurile de ocupaţie, otomanii au robit mulţi monahi athoniţi, tineri sau încă în putere, printre care şi pe Sf. Agapie, căruia lanţurile robiei, purtate cu smerenie şi nădejde, aveau să-i devină cunună de sfinţenie. Timp de 12 ani i-a slujit cu cinste şi devotament pe stăpânii care-l cumpăraseră, încât aceştia l-au tratat nu ca pe un rob, ci ca pe un argat liber. Dorul după chilia sa şi după viaţa monahală l-a îndemnat însă, după atâţia ani petrecuţi printre păgâni, să se întoarcă pe ascuns în Sf. Munte, la duhovnicul său. Acesta, aflând că revenise ca fugar, l-a mustrat aspru, temându-se de o posibilă răzbunare a turcilor, şi l-a trimis înapoi. Sf. Agapie, pocăindu-se pentru fapta sa şi întărit de poveţele duhovniceşti, s-a întors la stăpânul său, care, uimit de aşa credincioşie, l-a preţuit şi mai mult, iar în cele din urmă s-a convertit la dreapta credinţă, cu doi dintre fiii săi. Aceştia au hotărât să meargă la Athos cu robul cel sfânt şi să primească acolo, chiar de la el, botezul şi tunderea monahală. Faptul a stârnit mânia turcilor, iar Agapie, duhovnicul său şi cei trei convertiţi au fost martirizaţi prin spânzurare. Astăzi, Sinaxarul ortodox le prăznuieşte martiriul în fiecare primăvară, la 1 martie.
Ofrande româneşti la Vatopedu
Vizitatorii care vin pe mare, de la Ierissos la Vatopedu, sunt întâmpinaţi la ţărm de clădirile din piatră ale dependinţelor portului (arsanas), aflate sub protecţia Paraclisului Sf. Nicolae, toate fiind ridicate de Sf. Voievod Ştefan cel Mare la 1496 şi pecetluite cu vechea stemă a Moldovei. Paraclisul de la Vatopedu în care se află Brâul Maicii Domnului (cel mai de preţ odor al locului) a fost ctitorit şi împodobit la 1526 de Neagoe Basarab, cuviosul domn al Ţării Româneşti, pe care Gavriil Protul (adică fost protos – întâistătător – al Sfântului Munte) îl numea, în Viaţa Sfântului Nifon, „ctitor a toată Sfetagora”. În fine, în arhivele Mănăstirii Vatopedu se află şi cea mai bogată colecţie athonită de documente româneşti (peste 14000), atestând mulţimea darurilor făcute Athosului de voievozii de la Dunăre şi din Carpaţi sau de numeroasele metocuri athonite din Ţările Române.
Românii din Chilia Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul
După înfrângerea revoluţiei antiotomane de la 1821, la care au participat şi numeroşi călugări athoniţi, prigoana turcilor a devenit mai crâncenă ca oricând. Cum relatează schimonahul nonagenar Ioan Şova, în cartea Ne vorbesc bătrânii athoniţi (Ed. Bunavestire, 2003), călugării de la Colciu care nu fugiseră sau nu se ascunseseră după eşecul revoluţiei au fost prinşi de turci, vârâţi în saci, legaţi zdravăn şi apoi târâţi pe vârful unui deal, de unde au fost lăsaţi să se rostogolească printre bolovanii colţuroşi şi să se prăvălească în mare de pe stâncile înalte şi abrupte. Prigoana a durat, cu intermitenţe, până spre sfârşitul secolului 19, când a sosit la Colciu cel dintâi călugăr român, Ilie Vulpe (1851-1928), de la Mănăstirea Frumoasa, la 1879. După o şedere de 10 ani la Schitul Lacu şi de 5 ani la Chilia Maicii Domnului de lângă Prodromu, în 1894 a ajuns la Colciu şi s-a stabilit în Chilia Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Ucenicii n-au întârziat să se adune în jurul său, alcătuind o puternică familie duhovnicească. Obişnuia să spună: „Nu te poţi face călugăr de nu te vei face ca focul, arzând tot. Aşa trebuie să ardă inimile noastre de dragoste pentru Hristos”. Părintele Ioan Guţu (1906-1996), cel mai tânăr ucenic al Stareţului Ilie, a sosit la Sf. Munte în 1925, a fost tuns călugăr în 1927, hirotonit diacon în 1929 şi preot în 1931. În următoarele două decenii, ceilalţi ucenici ai Stareţului Ilie s-au mutat cu toţii la Domnul, iar ieroschimonahul Ioan a rămas într-o singurătate de aproape 40 de ani în Chilia Naşterii Botezătorului, până când a sosit părintele Augustin, în 1990, care i-a vegheat săvârşirea. Actualul Stareţ Ilie povesteşte despre bătrânul Ioan că un pelerin grec, după o noapte de priveghere la hramul Chiliei Sf. Gheorghe, văzându-l mai retras şi liniştit, i-a cerut un cuvânt de folos, la care primit răspunsul: „Dacă nu poţi trage folos din tăcerea mea, atunci nici din cuvântul meu nu te vei folosi”.
Românii din Chilia Sfântului Gheorghe
Pe versantul opus al văii este aşezată, într-o tainică simetrie, Chilia Sf. Gheorghe, ridicată la 1613, stăreţită până deunăzi de Gheronda Dionisie (1909-2004), primit în viaţa monahală la vârsta de 14 ani şi ajuns la Sfântul Munte în 1926, împreună cu fratele său, Ghimnazie (m. 1965). Alături de părintele Ghedeon (1894-1979), fraţii au cumpărat în 1937 Chilia Sf. Gheorghe, unde astăzi vieţuiesc 10-12 monahi. Părintele ieroschimonah Dionisie Ignat a ajuns stareţ în 1979. La 95 de ani, era socotit unul dintre sfinţii în viaţă de la Athos, icoană vie a călugăriei străluminate de harul Duhului Sfânt. Deşi îşi pierduse lumina ochilor de mai bine de 10 ani, era văzător cu duhul şi lumină tuturor celorlalţi, fiind căutat de mare mulţime de pelerini din Grecia şi din România, dar şi din lumea occidentală, cum a fost cazul Prinţului Charles al Marii Britanii, care l-a frecventat ani de-a rândul şi care a ţinut să fie prezent şi la înmormântarea iubitului său duhovnic (12 mai 2004).
Rugându-ne pentru veşnica pomenire a Părintelui Dionisie, e potrivit a încheia aceste rânduri cu câteva dintre apoftegmele sale, care constituie, în aparenta lor simplitate, o sinteză a patericului athonit şi a unei experienţe duhovniceşti personale de peste 8 decenii:
• „Mândria e cea mai primejdioasă patimă. Toate patimile, toate păcatele se iartă lesne prin pocăinţă, […] însă la Împărăţia Cerurilor sub nici un motiv nu poţi înainta cu înălţarea minţii, cu mândria. Ispititorul, satana cel mare, e foarte deştept şi ştie lucrul ăsta. De aceea seamănă în omenire înălţarea minţii, ca să nu poată înainta omul la Împărăţia Cerurilor, […] unde doar cu smerita cugetare se ajunge”.
• „Ascultarea călugărului duce la tăierea voii, la supunere faţă de duhovnic şi la împlinirea poruncilor Sfintelor Scripturi […]. Răbdarea dusă până la capăt întăreşte nădejdea în Dumnezeu, Care niciodată nu pune pe umerii cuiva mai decât acela poate duce, iar toate ne conduc la smerita cugetare, adică la înţelegerea duhovnicească a vieţii pământeşti, la iubirea de Dumnezeu şi la Rai”.
• „Răbdarea niciodată nu ruşinează, răbdarea întotdeauna are harul ei, căci aduce bucurie. Dar oamenii sunt neputincioşi: «Cât o să mai rabd?». Până la sfârşit. Că aşa spune: «Cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui»”.
• „Lucru simplu: cum ne vom aşterne, aşa ne vom odihni! Odată ce suntem fiii Bisericii Ortodoxe, români creştini ortodocşi, mult-puţin, ştim ce trebuie să facem ca să ne mântuim şi de ce trebuie să fugim ca să nu ne pierdem sufletele. Mult-puţin, ştim. Să ne osârduim deci a-L mulţumi pe Părintele Ceresc şi să nu-L amărâm mai mult!”.