LOADING

Type to search

Pelerinaje

Discipolul din Limerick

Share

O pelerina in Dublin. Protejeaza de ploi si de necazuri. Isi cauta fiii la concerte. Deseneaza o noua fortificatie. Creeaza un nou antivirus. Trezeste din letargie pe multi incremeniti. Fiul ei a dezvrajit o lume. O aduc multi imigranti in inimile lor, unii o inghesuie la cala. O vor ferici toate neamurile, inclusiv celtii. Mergem sa il intalnim pe discipolul din Limerick.

aaaaaaaaaaa

Discipolul din Limerick. Este eliberat de automatisme. Scopul vieții lui culminează în înviere. Contribuie la crearea lui: se poate modela. Simte: Cel căutat îl ascultă. Inima lui este o inundație de bucurie. Restabilește puterea iubirii. Renunță la autoexaltare. Știe: Cel căutat este dincolo de orice afirmație sau negație. A scăpat de plictiseala încremenită. E sigur: ceea ce nu este asumat, nu este nici vindecat. Nu suferă de angoasa fata de propria salvare. Citește Filocalia ca ucenic al Părinților.

Sfânta din Kildare l-a învățat că un înțeles care nu are transparenta se transforma in idol conceptual. Că doar iubirea are un caracter de inepuizabilitate. Discipolul a înțeles că nu își poate găsi împlinirea in el însuși, ci numai prin participarea la viața Celui nemărginit.

Discipolul a înțeles de la cuvioasa din Kildare că un loc poate fi mai sfânt decât altul. Energiile Celui nemărginit sunt mai active aici decât dincolo. Discipolul poate trăi pe mai mult decât un plan al existenței. Sfânta pregustase veșnicia încă din timpul vieții.

Cel nemărginit își actualizează energiile treptat, pe cat le poate discipolul purta. Nu în deplinătatea lor dintr-o dată. Cel nemărginit folosește timpul că să îl atragă pe discipol in veșnicia Lui.

Discipolul se poate împotmoli in timp, daca îl folosește doar că sa acumuleze, sa domine și să exploateze. Sfânta l-a învățat să nu se mai teamă că timpul se va sfârși. L-a învățat că refuzul continuu de a răspunde la iubire duce la deznădejde.

Discipolul a înțeles că fără iubire totul este insuportabil. Sfânta i-a spus că dincolo de timp va fi doar iubire. Că fără iubire totul este infernal. Că în Hristos distanta dintre discipol și Cel nemărginit a fost depășită in mod real. Ceea ce a realizat Hristos este posibil pentru discipol numai prin apropierea de El.

Acum admira razele, dar va privi direct la Soare. Fără iubire, universul ar fi pentru el doar un cimitir absurd. Acum se roagă pentru bubosul sărac din Cork, ucenic al sfântului care alunga șerpii. Se roagă pentru acesta sa omoare substanta patimilor, fara a sucomba. Se roagă pentru acesta să înțeleagă că intrarea la Cel nemărginit se face doar in stare de jertfă. Se aliază în rugăciunea lui cu sfinții Mael, Aedan, Briarch și Tigernach, prietenii lui din copilărie. Se roagă pentru acesta sa nu fie în ipostaza celui împătimit, care nu poate spune nici măcar că are o inima, deoarece aceasta nu s-au deschis niciodată.

Discipolul se roagă că bubosul sărac din Cork să priceapă că iubirea nu este doar opusului egoismului, ci și antidotul lui. Se roagă pentru acesta să aibă multă răbdare în suferință. Aceasta îl va ține departe de slava deșartă. Discipolul se roagă pentru bubosul sărac din Cork sa învețe să nu fie duplicitar, sa nu aibă intenții pe care sa tindă sa le ascundă. Să își accepte rolul de a fi o reflectare a luminii. Sa fie convins că poate deveni mai bun. Până acum poate era obișnuit mai mult cu bezna. De acum, sa își dorească că sa fie in stare sa primească lumina. Se roagă să înțeleagă că lumea nu este un obstacol, ci o punte de traversat catre Cel nemărginit.

Se roagă pentru agnosticul din Dublin. Sa nu se mai îngrijoreze. Sa descopere Psalmii ca expresie a unei alte ere, mesianice. Cel nemărginit sa nu ii mai fie străin… Să găsească încântare in Legea Lui. Sa se refugieze în adăpostul Lui.

 

Marius MATEI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *