LOADING

Type to search

Pelerinaje

În căutarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al Galaţiului

Share

Iată că încet, încet se apropie Sărbătorile Galaţiului. Pregătirile au şi început să aibă loc prin oraş: au fost montate beculeţe colorate, au început primele vânzări de obiecte tradiţionale ale meşterilor populari (vase tradiţionale, coşuri împletite, costume populare, măşti, lumânări parfumate, turtă dulce, colaci secuieşti etc.), precum şi unele mai puţin tradiţionale (blănuri, căciuli, lumânări made în China, bâte de baseball, pisici de pluș care miaună, păpuşi în formă de vrăjitoare, grătare, mici, vin fiert etc.). Să nu uităm de tarabele de jocuri de noroc, de baloanele de toate mărimile şi formele… Să vedem, ce altceva ar mai fi? Ah, da, ar mai fi pregătirile pentru concertele ce vor avea loc în aceste zile, amerindienii care cântă, dansează şi vând CD-uri, precum şi aglomeraţia de pe străzi: peste tot, oameni pătrunşi de bucuria cumpărăturilor, care se distrează, care se bucură de Zilele Galaţiului.

”Foarte bine că se bucură” vom zice, ”foarte bine că sărbătoresc Zilele Galaţiului”. Cum să nu sărbătorim un eveniment atât de important, care este doar o dată pe an? Cum să nu profităm de ocazie pentru a ne cumpăra lucruri tradiţionale, pe care altfel nu am avea ocazia să le achiziţionăm? De ce să nu încercăm să cunoaştem şi alte culturi, precum cea a indienilor din America, şi să ne bucurăm şi de cântecele lor?

Şi totuşi, cu atâta sărbătoare şi voie bună, cu atâtea cumpărături, oare nu uităm noi ceva? În modul acesta putem, într-adevăr, să sărbătorim foarte bine Zilele Galaţiului. Însă unde este Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al acestui oraş, în toată această agitaţie? Unde este sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei? Cât de mult ne interesează zilele acestea de “cel dintâi chemat” de Hristos, în afară de faptul că mulţi îşi sărbătoresc onomastica? Ce loc are în inima şi în preocupările noastre apostolul? Oare nu scăpăm din vedere cel mai important lucru din cadrul acestor sărbători, şi anume sensul, pe Sfântul Apostol Andrei însuşi? Nu e paradoxal să-l sărbătorim în atâtea feluri, însă să nu ne ducem la el?

Suntem oare conştienţi cât de important a fost rolul Sfântului Apostol Andrei în creştinarea neamurilor, inclusiv a geto-dacilor, pe teritoriul de astăzi al României? Şi câţi dintre noi ştiu că putem să-l găsim pe acesta, pe ocrotitorul spiritual al oraşului Galaţi, şi al întregii Românii, chiar în Galaţi, la Catedrala Episcopală? Acolo ne aşteaptă racla cu sfintele moaşte ale mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, printre care şi părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei şi din crucea în formă de X pe care a fost răstignit cu capul în jos. Ne dăm noi seama cu adevărat că de aproape 2000 de ani, moaştele sfântului tămăduiesc trupurile şi sufletele credincioşilor, iar acum noi îl avem atât de aproape?

Cum îl cinstim noi pe cel care s-a lepădat de toată tulburarea lumească şi a devenit mai întâi ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care atunci când L-a cunoscut pe Mântuitor, a vestit fratelui său Petru: “Am aflat pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos” (Ioan 1, 41)?

Cum urmăm noi modelul celui care, pescar fiind, a dat ascultare Domnului nostru Iisus Hristos când a zis: “Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni” (Matei 4, 19)?

Cum ne închinăm noi Sfântului Apostol Andrei, “cel întâi chemat”, care a urmat pe Hristos şi şi-a închinat întrega sa viaţă propovăduririi Adevărului, a dreptei credinţe, a lui Dumnezeu cel adevărat?

Cum mulţumim noi celui care, “cel întâi chemat” fiind, ne-a chemat şi pe noi la mântuire, cel datorită căruia românii “s-au născut” creştini?

Nu-i nimic dacă ne bucurăm şi de unele din aspectele laice ale acestei sărbători, atâta timp cât păstrăm măsura şi nu scăpăm din vedere esenţialul: pe Sfântul Apostol Andrei…

Așadar, să nu sărbătorim doar Zilele Galaţiului, ci mai ales Sărbătoarea Sf. Apostol Andrei, care este însuşi sufletul acestui oraş binecuvântat prin ocrotirea sa! Să profităm de acest prilej pentru a ne apropia cu adevărat de Sf. Apostol Andrei, de Biserică, închinându-ne la sfintele sale moaşte, participând la diversele manifestări religioase din aceste zile organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos, dar şi încercând să urmăm modelul de viață al acestui mare sfânt, care a murit tocmai pentru a da şi nouă, celorlalţi, curajul de a răspunde cu toată hotărârea la chemarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos!

 

 

Bălan Diana-Carmen

 

www.ortodoxiatinerilor.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *