LOADING

Type to search

Pelerinaje

Mănăstirea Bogdana

Share

Ieri, în drumul nostru spre Brașov, am deviat câțiva kilometri spre Mănăstirea Bogdana, care se află în apopiere de Onești, în județul Bacău. Mai exact se află în Comuna Ștefan cel Mare. Numele acestei mănăstiri mie îmi sună tare dulce și frumos, pentru că am mai fost acolo împreună cu părinții când eram mic. Deși nu mai țin minte nimic de atunci, totuși rețin încântarea mamei când vorbea de Mănăstirea Bogdana, și asta mi-a rămas în suflet, ferm convins că trebuie să fie un loc deosebit.

Am ajuns acolo pe la ora 14.00. Sfântul locaș se află la 9 kilometri de drumul național, departe de lume. Afară era o zi de primăvară superbă, câmpul era înverzit, păsărelele ciripeau și ți-era mai mare dragul să te uiți în jur. Mănăstirea Bogdana este astăzi o mănăstire de maici, și asta se vede de cum intri în interiror, peste tot numai flori, curățenie exemplară, grijă pentru orice detaliu, fiecare lucru pus la locul lui.

Când am intrat maicile trebăluiau prin curte la răsadurile cu flori. Peste ceva timp am observat că una din ele stătea citea rugăciunile cu voce tare pentru toate cele care munceau, exact așa cum se face și la masă în mănăstire… totul în duh de rugăciune.

Se înțelegeau bine una cu alta… s-au comportat cu blândețe față de noi și mai ales cu fetițele noastre.

Mie nu-mi mai venea să plec, era o deconectare puternică, eliberatoare, de tot ceea ce mă leagă, de păctele care mă muncesc. E un contrast fascinant între peisajul urban aglomerat și mereu agitat, plin de bannere și imagini decadente, și colțișorul de rai de la mănăstirea Bogdană, curat, sfânt, înălțător, așezat într-un peisaj captivant. În lume toți fugim după ceva: bani, faimă, putere, confort, și niciodată nu ne saturăm. La mănăstire începi să te liniștești, nu mai cauți nimic, ai găsit ce-ți lipsea, Duhul lui Dumnezeu e așa de puternic prezent încât te pătrunde, te îmvăluie, te cucerește și apoi te îndeamnă să „visezi” spre o viață curată, alta decât cea pe care o duci acum în lume.

Vizita la o mănăstire este pentru mine un fel de revizie tehnică pe care trebuie să o faci automobilului din când în când, ca să vezi dacă funcționează corespunzător. Vizita la mănăstire îți resetează dorințele, își redirecționează voia, îndreptată prea mult spre cele lumești, și o reașează pe făgașul îndumnezeirii, a conectării la Cel care poate să ne dea Apa cea Vie, pentru a nu mai înseta în veac.

sursa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *