Mănăstirea Ciolanu – Athosul buzoian
Share

„Inima mea a rămas la Mănăstirea Ciolanu, în Buzău“, îmi spunea, cu puţin înainte de marea plecare, părintele Ioasaf Popa. Vrednicul cărturar, arhimandritul Ioasaf, aici şi-a început urcuşul duhovnicesc, ca frate de mănăstire. Tot aici l-a cunoscut pe marele patrolog, profesorul I. G. Coman, care-şi petrecea verile de studiu cu ucenicii săi. Dar pe atunci lavra buzoiană era populată cu aproape 100 de călugări. Orânduirea comunistă nu începuse încă prigoana făţişă împotriva cinului monahal. Era înainte de 1959…
Tot aici, în Mănăstirea Ciolanu, au ucenicit şi alţi fraţi, viitori ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Lucian Florea, care a păstorit scaunul Tomisului, Eftimie Luca, episcop al Romanului, şi Casian Crăciun, vlădica de la Dunărea de Jos. În afară de ei, alţi ierarhi au căutat liniştea acestei mănăstiri: Mitropolitul Firmilian al Olteniei şi Epifanie, actualul episcop al Buzăului.
O hartă neuronală a slujirii călugăreşti
Într-o splendidă zi de februarie am luat şi noi pieptiş drumul care urcă la mănăstire. Pădurile dese, neumblate, aerul tare, liniştea desăvârşită, presimţirea nu tocmai îndepărtată a primăverii, toate anunţau o importantă descoperire spirituală. Şi nu am fost dezamăgiţi, decât în mică măsură. Locul, aşa cum se descoperă ochiului, este spectaculos. Intrarea sobră, impozantă, căsuţele care formează incinta mănăstirii, biserica mare şi – ai zice, puiul ei mai vârstnic, bisericuţa veche – cimitirul în miniatură şi liniştea, mai ales liniştea de început de leat… Tot tăpşanul pleşuv din dealul Ciolanului, pe care stă mănăstirea, este ca o frunte brăzdată de gânduri: cărările ce duc la biserici, la cimitir, la chilii. Potecile de iarbă frământată de tălpi butucănoase de călugăr indică traseul nervos, neuronal ai zice, al ordinii monahale de la Ciolanu.
Pe stareţ l-am găsit în bisericuţa veche, slujind. Numele lui este Chiril Lovin, este protosinghel, este din Focşani, este tânăr. De la el am aflat istoricul mănăstirii: „Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihaştri care au fost descoperite în această poiană. Se pare că aici şi-au găsit refugiul câţiva călugări scăpaţi din Bizanţul care fusese ocupat de turci, în secolul al 15-lea. Biserica veche, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost ridicată de Doamna Neaga, soţia lui Mihnea Turcitul, în anul 1589. Era în timpul unei invazii, şi Doamna Neaga, împreună cu cei 5 copii ai săi, s-a refugiat în vatra de sihăstrie ce funcţiona aici. Unul dintre copii a murit şi, după toate probabilităţile, ale lui sunt oscioarele ce-au fost găsite, după multă vreme, îngropate în dreapta bisericii. Iniţial, biserica era fără turle şi fără pronaos“.
Timpul s-a scurs peste rugile şi truda monahilor din dealul Ciolanului. În secolul al 17-lea, după obiceiul epocii, mănăstirea a fost închinată, vremelnicul beneficiar al acţiunii fiind lavra Dusicon, din Grecia. Evident, pustiirea şi-a făcut simţită prezenţa, la scurt timp după aceea, ştiut fiind că proasta administrare a grecilor a surpat multe dintre ctitoriile românilor.
Un sfânt providenţial
Culmea, un străin avea să redea Mănăstirii Ciolanu strălucirea spirituală pierdută. Recent canonizatul Vasile de la Poiana Mărului, „de neam din Malo-Rusia“, a adus aici, în 1763, fix o duzină de monahi moldoveni şi munteni. De ce tocmai 12? Pentru că marele stareţ, reorganizatorul vieţii călugăreşti de la noi (împreună cu Paisie de la Neamţ), considera că numărul 12 este ideal pentru a închega o obşte monahală puternică, unită. Anul 1766 este păstrat în arhivele mănăstirii ca reperul cronologic ultim al Evului Mediu, atunci când mănăstirea beneficiază de un tardiv hrisov domnesc. După aceasta, Ciolanu dispare aproape un secol din scriptele istoriei scrise, obştea presupunându-se a fi risipită.
Renaşterea
Anul 1825 este important pentru Ciolanu, căci Episcopul Chesarie al Buzăului începe ridicarea marii biserici, cu hramul Sf. Apostoli Petru şi Pavel. De atunci, din prima jumătate a secolului al 19-lea şi până la faimosul Decret 200 din 1959, obştea de aici a numărat între 80 şi 100 de vieţuitori. Printre aceştia, renumiţi pentru talanţii lor au fost: Varlaam Protosinghelul, marele compozitor de muzică psaltică, mort în 1849 şi îngropat în cimitirul mănăstirii; Gherontie Schimonahul, mutat la Domnul în 1952, cel ce a cules nenumărate manuscrise cu texte patristice, a tradus texte filocalice (înaintea părintelui Stăniloae), printre care „Introducerile“ Sfântului Vasile de la Poiana Mărului; apoi părintele Dometie Manolache, buzoian de loc, cel care prin râvna lui a reînviat Mănăstirea Râmeţ din Ardeal. Părintele Dometie – un posibil sfânt contemporan – a venit cu câteva maici de la Râmeţ la Mănăstirea Răteşti (aproape de Ciolanu), unde funcţiona o şcoală de maici, pentru deprinderea corectă, profundă, a vieţuirii monahale. În fine, această enumerare succintă trebuie să-l includă şi pe arhim. Neofit Smărăndoiu, cel care a păstorit mănăstirea timp de aproape 30 de ani (1967-1997), a construit multe corpuri de chilii, a organizat muzeul etc.
Ciolane şi odoare
Pe lângă nenumăratele şi rodnicele seminţe din brazda învierii de obşte care se află în cimitirul mănăstirii, la Ciolanu se mai află câteva piese de rezistenţă ale artei şi spiritualităţii creştine. Bunăoară, icoanele realizate de Tattarescu, nepot al lui Nicolae Teodorescu Pitarul, cel ce a zugrăvit biserica mare şi care a condus şcoala de pictură de la Buzău, pe la jumătatea secolului 19. Apoi, singura icoană bizantină a mănăstirii, pictată la Athos, ce îl înfăţişează pe Sf. Gheorghe, sau o copie (din 1925) a icoanei Maicii Domnului cu Pruncul de la Dălhăuţi. Tot aici găsim un semn de preţuire din partea Patriarhului de Constantinopole, Ioachim al 4-lea, datat 1909; acest Patriarh a fost cel care, la 1885, a temeinicit autocefalia Bisericii Ortodoxe din Vechiul Regat. Din Grecia, în jurul anului 1830, au fost aduse la Ciolanu moaştele mai multor sfinţi, care se află într-o raclă, în biserica mare: Gheorghe, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit, Parascheva.
Pietre, poieni şi rugăciune
Chiar lângă mănăstire, pe terenurile acesteia, a funcţionat, în ultimele decenii ale secolului 20, tabăra de sculptură de la Măgura. Pietrele mari, albe, înfipte în tăpşanul de deasupra mănăstirii, mărturisesc asediul insidios al modernităţii – cu toate formele ei derutante de expresie – asupra tradiţiei. Ca o armată de invazie, ca o ceată de idoli aţipiţi, formele acestea abstracte de deasupra mănăstirii par totuşi că stau încremenite la pândă. Călugării nu le înţeleg menirea, vorbirea mută… Doar noaptea, lumina zgârcită a lunii – care împrăştie bezna desăvârşită, nefirească, în care este învăluită mănăstirea – aşterne pe aceste forme o palidă, stranie şi întârziată aureolă…