Mănăstirea Lainici – mireasa din defileu
Share

Apele întunecate ale Jiului nu pot răsfrânge, în unda lor, splendoarea naturală a Defileului. Omul – prin exploatările miniere din amonte – le-a răpit limpezimea, murmurul cristalin, peştii, viaţa. Sunt ape jefuite. Tot omul, însă, în mijlocul acestei splendori naturale, care este Valea Jiului, a avut intuiţia să ridice o staţie de purificare. E drept, nu una a apelor, ci a sufletelor. Încheietură a provinciilor istorice (Oltenia şi Ardeal), loc de retragere, de popas al călătorilor acestei lumi, mănăstirea cu nume misterios înfruntă timpurile de mai bine de 600 de ani. Lainici e un model al lumii româneşti: la întretăierea drumurilor, la răscrucile istoriei, când distrusă de răutăţile veacului, când renăscută din propria cenuşă…
Nicodim: făcătorul de biserici
Acest providenţial Sfânt venit de peste Dunăre, din Serbia, a fost omul care a reînnoit şi reorganizat monahismul românesc din veacul al 14-lea. Trimis în Ţara Românescă de un vis descoperitor, călugărul athonit a înţeles că el este persoana prin care ofensiva catolică la Sud de Carpaţi trebuia oprită. El însuşi ucenic al marelui Grigorie Palama, restauratorul vieţii călugăreşti şi al rugăciunii inimii, Cuviosul Nicodim a înfiinţat un schit de lemn în zonă, el locuind într-o peşteră, „la Surduc“ (loc strâmt, în turcă), aflată acum lângă gara Lainici. Schitul – asemeni multor altora de pe văile munţilor – era practic o „vamă“ spirituală, care încerca să oprească catolicizarea Răsăritului creştin, dar era şi un avanpost al Ortodoxiei înspre lumea apuseană. De la Lainici în jos se deschidea inimii Orientul şi credinţa lui…
Importanţa aşezământului a fost sesizată şi de împărăteasa Maria Tereza, care, prin generalul Bukow, a distrus în 15 ani (1750-1765) sute de aşezăminte ortodoxe în Transilvania. Schitul, deşi nu era în partea imperiului austro-ungar, aflat la câţiva km de graniţă, a căzut victimă marii prigoane antiortodoxe a puterii imperiale de la Viena.
La ruinele fumegânde ale Lainicilor a fost trimis schimnicul Atanasie, care adună de pe văile munţilor o obşte de 30 de călugări. După moartea sa, între 1810 şi 1817 o mână de boieri olteni refac schitul, de data asta din piatră, cu ziduri groase de până la 1 metru şi cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“. În cronicile vremii, printre ctitori apare un nume: Stanca Măldărescu, dar care lipseşte, în mod surprinzător, de pe pisania aşezământului. În locul ei este gravat „Kalistracta“, evident numele de călugărie pe care l-a purtat, la sfârşitul vieţii, vrednica boieroaică!
Călugăr descăpăţânat de turci
Neliniştitul căpitan de panduri Tudor, care la începutul veacului al 19-lea a vrut să ridice ţara împotriva turcilor, s-a ascuns o vreme la Lainici. Îmbrăcat în straie călugăreşti, Vladimirescu a stat pitit la mănăstire, până când turcii au prins de veste. În 1817 aceştia au devastat aşezământul, dar Tudor era demult plecat. Enervat, căpetenia otomanilor l-a decapitat pe călugărul Maxim, risipind obştea care încotro.
Un alt mare sfânt şi-a legat destinul de Lainici, redându-i mierea duhovnicească care oblojea rănile sufleteşti ale bieţilor români de pe cei doi versanţi ai Carpaţilor. Episcopul Calinic, întemeietorul Frăsineilor şi al Cernicăi, l-a numit stareţ la Lainici chiar pe duhovnicul său: Cuviosul Irodion Ionescu. Atât a strălucit acest monah care a dezlegat în timpul vieţii sale păcatele – câte or fi fost – ale unui sfânt, încât după moarte i s-a spus „Luceafărul Lainicilor“. Mormântul cu trupul său (întreg, se pare!) stă la poalele bisericii vechi, iar biografia marelui stareţ aşteaptă verdictul de canonizare. De altfel, în drum tocmai spre duhovnicul său de la Lainici, Sfântul Calinic a făcut minunea rugăciunii pentru mortul care nu putrezea.
„Pe aici nu se trece!“
Urgia Primului Război Mondial s-a abătut cu cea mai mare intensitate şi peste trecătorile României. Defileul Jiului a fost teatrul unor bătălii disperate, de neimaginat, ale Armatei Române, în încercarea de a ţine piept înaintării germane spre Ţara Românească. La Lainici a poposit generalul Dragalina cu oamenii săi. Epuizaţi, aceştia au fost omeniţi de călugării de atunci. Ion Dragalina (fost ofiţer al armatei austriece, demisionat în 1887!), împreună cu soldaţii săi, s-a spovedit şi s-a împărtăşit înainte de marea bătălie. Cu toţii ştiau că pot muri în luptă. Aşa s-a şi întâmplat cu Dragalina, care a fost rănit mortal de un obuz german, chiar lângă mănăstirea unde a primit ultima împărtăşanie…
Armata germană nu se răfuia însă numai cu soldaţii inamici. Nemţii care au campat pentru o vreme la mănăstire au distrus şi pângărit biserica, intrând cu caii în sfântul lăcaş, arzând lemne înăuntru, scrijelind pereţii şi incendiind arhiva care avea 16 metri liniari.
Alt blestem al istoriei: comuniştii
Cuviosul Visarion Toia a fost trimis în 1926, împreună cu 6 călugări, să refacă mănăstirea. Lăcaşul a fost restaurat integral, recăpătându-şi importanţa duhovnicească. Asta până în 1947, când comuniştii au început lucrările la calea ferată Bumbeşti-Livezeni. Toate poienile din jurul mănăstirii, inclusiv incinta, au fost ocupate de brigadieri şi armată. Aceasta nu a plecat decât târziu, la sfârşitul anilor ’50, dar numai după ce nişte ofiţeri beţi l-au agresat într-o noapte pe stareţul Visarion, aruncându-l afară din chilie. Bătrânul călugăr, zvârlit de pe parapetul din dreptul chiliei, şi-a fracturat şoldul; de aici i s-a tras şi moartea, câteva luni mai târziu.
Comuniştii au desăvârşit opera începută – vă amintiţi? – de Maria Tereza, continuată de turci şi nemţi, închizând mănăstirea în 1961.
O biserică nemaivăzută
Din mijlocul atâtor răutăţi, mănăstirea renaşte spectaculos în ultimii 14 ani. Stareţul Ioan Selegean (în prezent Episcop de Harghita şi Covasna) începe o biserică, el însuşi făcând releveele aşezământului şi proiectul de rezistenţă, în calitate de inginer – meserie practicată înainte de călugărie. I-a revenit însă arhimandritului Ioanichie Pârvulescu datoria şi onoarea duhovnicească de a desăvârşi lucrarea, după 1994. Astfel, actualul stareţ – gazdă sufletească desăvârşită pentru orice călător – păstoreşte la Lainici o obşte care are acum una dintre cele mai impresionante catedrale ridicate în România după 1989. Originalitatea proiectului constă în faptul că biserica, datorită terenului înclinat pe care este construită, are un plan arhitectonic structurat după cele două perioade ale creştinismului: partea de jos, misterioasă şi aproape subpământeană, are ca temă iconografică perioada martirilor, a catacombelor. Partea de sus, biserica propriu-zisă, este zugrăvită de pictorul Grigore Popescu, urmărind istoria Bisericii de după persecuţii, până în zilele noastre. Aici apare originalitatea mesajului din frescă: părintele stareţ a dorit să zugrăvească chipurile unor sfinţi martirizaţi recent, în zilele noastre. Sunt pictaţi în primul rând sfinţii ruşi, ucişi în timpul comunismului; apoi sfinţi din tot estul creştin, căzut sub ateism. Evident, nu sunt uitaţi sfinţii români, mucenici sau cuvioşi, ierarhi ori simpli mărturisitori.
În faţa altarului, o casetă aurită revarsă puterea multor sfinţi ai Răsăritului, cu prezenţă unică în România, printre care Sfinţii Ignatie Briancianinov, Serafim de Sarov ori Dimitrie al Rostovului. Hramul bisericii mari este Izvorul Tămăduirii, iar de Mănăstirea Lainici aparţine şi Schitul Locurele, unde, la 6 august (Schimbarea la Faţă), se face cel mai mare pelerinaj din Oltenia. Tot acolo, în munte, s-a retras părintele Adrian Făgeţeanu, marele duhovnic care, împreună cu părintele Sofian Boghiu, a spovedit mii de oameni la Mănăstirea Antim din Bucureşti.
În loc de încheiere
Evident, nu poate fi o încheiere, căci harul este nestăvilit, nu are hotar. Tot ceea ce se poate spune, din graba trecătorului, este faptul că Mănăstirea Lainici poate fi un reper pentru toţi conducătorii obştilor monahale. Clădirile noi, care respectă întru totul tradiţia arhitectonică a locului, magazinul de cărţi şi obiecte bisericeşti, incinta ordonată şi curată, trăirea interioară a obştii (carnea s-a scos de la trapeză), toate aceste lucruri vorbesc despre un rost tainic al firii, dar mai ales desconspiră năvala de prost gust, incultura şi vraiştea de stiluri din unele mănăstiri ale noastre.
Oricum, mireasa de piatră albă de lângă apele tuciurii ale Jiului – mireasă odinioară furată, pângărită, ameninţată – îşi aşteaptă neclintită Mirele. Până atunci, adăposteşte cu dragoste şi mărinimie pe fiecare peţitor al inimii ei de piatră sfinţită…