LOADING

Type to search

Pelerinaje

Pelerinaj la manastirile prahovene

Share

26 noiembrie, sambata – Pelerinaj la manastirile prahovene

Bucuresti – Manastirea Ghighiu (inchinare la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului) – Manastirea Zamfira (pictata de Nicolae Grigorescu) – Manastirea Crasna (cea care a daruit Bisericii 6 episcopi) – Manastirea Cheia (pictata de marele artist Gheorghe Tattarescu)

Tarif: 80 lei/persoana; rezervarile se pot face pana la data de 22 noiembrie.

Plecarea se va face de la Stadionul National Bucuresti , ora 8.00.

 

Manastirea Ghighiu – primeste zilnic sute de pelerini care vin sa se inchine la Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului – „Siriaca”, veche de peste 400 de ani.

Manastirea Ghighiu se afla in comuna Barcanesti, la mai putin de 5 km de Ploiesti. La inceput, Manastirea Ghighiu a fost manastire de calugari. A fost ridicata acum mai bine de patru secole, pe locul unui izvor factor de minuni. Actuala biserica a fost zidita in perioada 1858-1866 prin stradania staretilor Eftimie si Antonie si prin purtarea de grija a mitropolitului Nifon. Biserica manastirii a avut de suferit in urma cutremurului din 1940 si din cauza bombardamentelor din cel de-al doilea razboi mondial. Manastirea a fost reconstruita cu ajutorul patriarhului Justinian si al Departamentului Cultelor.

Precizam ca asezamantul monahal de la Ghighiu a fost transformat in manastire de calugarite in anul 1952.

 

Manastirea Zamfira – locul unde ne putem intalni cu sfintii zugraviti de Nicolae Grigorescu.

Manastirea Zamfira este prezenta in comuna Lipanesti, la 15 km de orasul Ploiesti. Complexul monahal al Manastirii Zamfira cuprinde doua biserici: biserica veche, numita si „biserica mica”, situata in cimitir si „biserica mare”, situata chiar in incinta. Biserica veche a fost ridicata de domnitorul Nicolae Mavrocordat, intre anii 1721 si 1743, la initiativa Zamfirei Apostoli, vaduva negustorului Manoil Apostoli.

Biserica noua a fost zidita in vremea mitropolitului Nifon, intre anii 1855-1857. In curtea lacasului monahal se afla mormintele a cinci membri ai familiei lui Nicolae Iorga: mama, un frate si trei copii. Precizam ca in 1904, mitropolitul Ghenadie Petrescu decide sa acopere fresca lui Grigorescu cu o noua pictura in tempera. Spalarea temperei s-a facut in anul 1950, de pictorii Gheorghe Vanatoru si Constantin Calinescu, la cererea patriarhului Justinian Marina.

 

Manastirea Crasna a daruit Bisericii Ortodoxe Romane sase episcopi: IPS Mitropolit Teofan, IPS Teodosie, PS Galaction, PS Ambrozie. PS Ciprian si PS Sebastian.

Manastirea Crasna este construita in padure, langa paraul Crasna, la poalele muntilor Ursoaia. Manastirea Crasna este o manastire de calugari si este situata la 50 km N de Ploiesti pe soseaua Ploiesti-Brasov prin Valenii de Munte-Cheia, pe raza comunei Izvoarele.

Precizam ca atunci cand Olivier Clement, cel mai cunoscut teolog ortodox francez din secolul al XX-lea, a dorit „un monastère sauvage”, a ales Manastirea Crasna, un loc in care nu se putea ajunge decat pe jos.

 

Manastirea Cheia – putem admira icoanele imparatesti realizate de renumitul pictor roman Gheorghe Tattarascu.

Manastirea Cheia este asezata in mica depresiune de la poalele Muntilor Ciucas, la confluenta Teleajenului cu paraul Tampa, aproape de Pasul Bratocea. Este o manastire de calugari. Biserica manastirii are hramurile „Sfanta Treime” si „Adormirea Maicii Domnului” si a fost ridicata intre anii 1835-1839. A fost sfintita pe 20 iulie 1839, de catre episcopul Chesarie de Buzau.

Manastirea Cheia apartine stilului traditional muntenesc, cu pridvor deschis.

 

Contact: Tel. 021.209.53.48 (int. 451)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *