LOADING

Type to search

Pelerinaje

Pelerinaj norvegian

Share

În zilele de 27 și 28 iulie 2012 Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord împreună cu clericii și credincioșii ortodocși de diferite naționalități a participat la tradiționalul pelerinaj din orașul Trondheim, în cinstea Sfântului Rege Martir Olav (995-1030),creștinătorul Norvegiei.

Vineri, 27 iulie 2012, arhiereul și pelerinii s-aurugat în străvechea biserică de piatră, ridicată pe platoul unde a fostmartirizat Regele Olav, din localitatea Stiklestat, de lângă Trondheim.Pelerinii s-au închinat la piatra pe care a stat trupul sfântului după primireacununii muceniciei dar și la frumoasă icoană bizantină a Sfântului Olav,dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în anul 2003,când a participat ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei la lucrărileorganizate la Trondheim de Conferinţa Bisericilor Europene. Sâmbătă, 28 iulie2012, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a slujit Sfânta Liturghie,împreună cu un sobor de preoți români și ruși, în biserica luterană din orașulTrondheim, Norvegia, care găzduieşte cele două parohii ortodoxe, cea română şicea rusă, Sfântul Olav fiind patronul celor două parohii. Parohia ortodoxăromână îi are ca ocrotitori şi pe Sfinţii Voievozi Ștefan cel Mare şi NeagoeBasarab.

Viaţa Sfântului Rege și Martir Olav a fost scrisăde poetul şi istoricul norvegian Snorri Sturlason (1179-1241) în Cronicaregilor Norvegiei. Olav s-anăscut în anul 995 şi încă de tânăr a devenit războinic viking, remarcându-serepede ca lider şi strateg. I-a urmat la domnie tatălui său, având sub stăpânirelargi părţi din Norvegia. Pe când era adolescent a intrat în slujba DuceluiRichard al II-lea al Normandiei unde a avut primele contacte cu creştinismul,iar în cele din urmă, adânc marcat de spiritualitatea creștină, a primitBotezul. În urma unei viziuni, navighează în 1015 spre nord, iar după mai multebătălii a devenit rege peste cea mai mare parte a Norvegiei.

Sfântul Olav a adus în ţinuturile scandinave patruepiscopi saxoni pentru a-i creştina pe vikingi. Poporul a fost botezat, iarpăgânismul a dispărut treptat. Regele Olav a călătorit de-a lungul Norvegiei,împreună cu episcopii săi, a ţinut adunări cu poporul, iar viaţa creştină aînceput să înflorească şi să se dezvolte.

În acest context, Regele Knut al Danemarcei şi alAngliei a ridicat pretenţii asupra Norvegiei, şi-a atras de partea sa perebelii păgâni norvegieni şi au format armată împotriva lui Olav. Sfântul regea fost nevoit să părăsească Norvegia în anul 1028, fugind prin Suedia spreNovogrod, în Rusia, unde a fost bine primit de către Marele Cneaz Iaroslav celÎnţelept. Ducele rus era căsătorit cu o prinţesă vikingă, fiica Regelui Olav alSuediei, Irina, care la bătrâneţe va deveni monahie, sub numele de Ana, fiindapoi trecută de Biserică în rândul sfintelor femei cuvioase din calendarulcreştin ortodox.

La 29 iulie 1030, Olav şi armata sa depăşitănumeric, s-au luptat la Stiklestat, lângă Trondheim, cu trupele daneze unite cucele ale rebelilor norvegieni. În timpul luptei, regele a căzut sub lovitura desecure a unui rebel păgân, rostind cuvintele: „O, Doamne, mântuieşte!”.Securea, ca simbol al martiriului Sfântului Olav, este purtată până astăzi peuniforma armatei regale norvegiene.

La mormântul Sfântului Rege Martir Olav s-ausăvârşit mai multe minuni, apoi sfintele sale moaşte au fost scoase dinmormânt, fiind nestricăcioase şi cu bună mireasmă, şi au fost strămutate înbiserica Sfântul Clement din Trondheim, devenită Catedrala Nidaros. Acest loc,datorită minunilor săvârşite la moaştele sfântului, a devenit unul dintre celemai importante locuri de pelerinaj din nordul Europei.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *