LOADING

Type to search

Pelerinaje

Secuieni, Neamţ: O biserica privată…?

Share

În Secuienii Noi, în apropiere de Roman (jud. Neamţ), a apărut ca din neant (sau poate chiar de acolo!) “Mitropolia Moldovlahiei”, un soi de biserică privată la care au aderat câţiva preoţi caterisiţi de Biserica Ortodoxă Română. O asociere cel puţin îndoielnică, prezidată de fostul preot Mihail Claudiu Vasilache, în prezent ajuns… mitropolit!

Nebănuite sunt căile Domnului, dar şi ale Potrivnicului întunecate cărări! Cum de s-au găsit câţiva răspopiţi să-şi întemeieze o Biserică a lor, e greu de înţeles. Dar şi mai greu de înţeles este cum de mai sunt credincioşi naivi care vin la ei să le “deschidă cartea” şi să le facă tot felul de slujbe. Din Comunicatul Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor, aflăm că s-au purtat discuţii pe această temă în cadrul Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, întrunit sub preşedinţia ÎPS Părinte Mitropolit Teofan în data de 20 martie a.c. Comunicatul spune că:

“1. Aşa-zişii clerici, autointitulatul ierarh şi preoţi, care alcătuiesc această grupare aflată în afara Bisericii Ortodoxe, au fost sancţionaţi de către organismele abilitate ale eparhiilor de care au aparţinut din cauza încălcării sfintelor canoane: practici neortodoxe oculte, imoralitate, recăsătorire (unii dintre aceştia aflându-se, în prezent, la cea de-a treia căsătorie). Chiar dacă li s-a retras dreptul de slujire a celor sfinte în urma depunerii din treaptă sau a caterisirii, aceşti foşti preoţi puteau rămâne, ca laici, în Biserică, unde, prin pocăinţă şi îndreptare, ar fi lucrat la mântuirea proprie. Au ales însă, ca formă de protest şi nesupunere faţă de rânduielile bisericeşti, înfiinţarea unei aşa-zise biserici, întărind astfel cuvântul Sfântului Apostol Ioan: „Dintre noi au ieşit, dar nu erau de-ai noştri, căci de-ar fi fost de-ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sunt toţi de-ai noştri, de aceea au ieşit” (1 Ioan 2, 19).

2. Ierarhii şi organismele eparhiale ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, având datoria de a împlini şi respecta hotărârile sfintelor canoane, nu puteau îngădui în Biserică astfel de situaţii. Cazurile respective au fost tratate cu atenţie, cu răbdare, cu îngăduinţă, apelându-se, de multe ori, la pogorământul bisericesc, aşteptându-se îndreptarea lor, lucru ce nu s-a întâmplat. În cele din urmă, constatând neîndreptarea şi lipsa de pocăinţă a acestor foşti preoţi, s-a aplicat sancţionarea lor, conform sfintelor canoane.

3. Aducem la cunoştinţă preoţilor şi credincioşilor că această grupare anarhică nu este recunoscută şi nu se află în comuniune cu nicio Biserică Ortodoxă canonică. Îndemnăm creştinii ortodocşi să fie vigilenţi şi să nu se lase înşelaţi de către aceşti foşti preoţi, să nu-i urmeze şi să nu frecventeze aşa-zisele slujbe ale acestora. Toate actele liturgice, slujbele religioase săvârşite de către aceşti foşti preoţi, care au fost caterisiţi sau depuşi din treaptă, nu sunt valide.”

De bună seamă că nu sunt valide, de vreme ce dl. Vasilache a întemeiat în curtea casei sale o “biserică privată”, pe care a afiliat-o, ulterior, ca o fracţiune desprinsă din Biserica Ortodoxă Ucraineană, intitulată Biserica Creştin Ortodoxă după Vechiul Calendar. Aici, susţine “mitropolitul”, a fost el repus în tainele preoţiei… Unde mai pui că alături de “mitropolit”, printre alţii, se găseşte şi Ştefan Bercaru, un preot caterisit anul trecut, pentru schismă. Însă plana asupra lui şi suspiciunea de adulter. Acest lucru l-a descoperit comunitatea din Bohotin, unde slujea, iar Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a întărit prin anchetă acest lucru, stabilind, în plus, şi că a fost căsătorit de trei ori – de două ori înainte de ‘89.

Aşadar, oamenii aceştia nu duc lipsă de imaginaţie, însă a te juca astfel cu sentimentele religioase ale norodului nu este tocmai în regulă. Slavă Domnului că în acele locuri sunt poporeni cu scaun la cap, iar din “biserica privată” din spatele casei nu va rămâne decât o pagină de umor, mai mult sau mai puţin (drapat în) negru…

Nicolae Filip

Articol apărut în Lumea Credinței nr. 129/ aprilie 2014.

1 Comment

  1. ioDan 3 noiembrie 2016

    Vai de ei, capre rătăcite !

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *