LOADING

Type to search

Pelerinaje

Sf. Ap. Andrei în Bucureşti, pe Colina Bucuriei

ShareCinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României a fost adus în această dimineaţă din Patras – Grecia la Bucureşti de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Elene, condusă de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Hrisostom de Patras.

 

 

Moaştele Sfântului Apostol Andrei au ajuns în România

Delegaţia condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, care a însoţit Sfintele Moaşte aduse din Grecia, a fost întâmpinată în Salonul oficial al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”.

Delegaţii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la această ceremonie au fost: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal şi de Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Cu acest prilej a fost susţinută şi o conferinţă de presă. În cuvântul de întâmpinare a fost reamintită semnificaţia deosebită a aducerii moaştelor Ocrotitorului României.

„Sfântul Apostol Andrei, Apostolul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cel Întâi chemat este pentru întreaga Biserică creştină un exemplu de urmat al Mântuitorului Hristos, dar pentru poporul român are o semnificaţie aparte întrucât este Apostolul nostru şi este acela care a stat la baza poporului român”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei

De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras a adresat un cuvânt de mulţumire: „Vă mulţumim că aţi venit aici, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca să întâmpinaţi Cinstitul Cap izvorâtor de har al Sfântului Apostol Andrei […] Îi mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care ne-a adresat această invitaţie cu multă dragoste şi care ne-a dat această ocazie strălucită de a veni lângă dumneavoastră din Sfânta Mitropolie de Patras, de unde a primit moarte martirică Sfântul Apostol Andrei”.

Moaştele Sfântului Apostol Andrei vor rămâne în Capitală până pe 28 octombrie.

Moaştele Sfântului Apostol Andrei, pe Dealul Arsenalului

Delegaţia din Patras, împreună cu delegaţia Bisericii Ortodoxe Române care a întâmpinat sfintele moaşte la Aeroportul „Henri Coandă”, au adus moaştele Sfântului Apostol Andrei pe şantierul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului. Aici au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un un sobor de ierarhi, sute de preoţi şi credincioşi. S-a pornit apoi în procesiune cu Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei şi cu icoana Maicii Domnului – Prodromiţa de la Muntele Athos, în jurul amplasamentului viitoarei Catedrale patriarhale.

În dreptul locului altarului Catedralei Mântuirii Neamului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor.

La finalul procesiunii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de soborul de ierarhi, a oficiat slujba de sfinţire a paraclisului de la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Biserica, în stil ştefanian, cu hramurile Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului – Prodromiţa şi Sfântul Ioan Gură de Aur a fost construită în numai trei luni.

Pe Calea Sfinţilor

Credincioşi, preoţi, diaconi, monahi, monahii dar şi ierarhi au parcurs astăzi Calea Sfinţilor. După popasul făcut pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, a avut loc partea a doua a tradiţionalei procesiuni din Capitala României. Pelerinii au însoţit în rugăciune Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, până la podiumul special amenajat în curtea Catedralei patriarhale.

Aici, Sfintele Moaşte au fost întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Te Deum în vecinătatea Catedralei Patriarhale

La finalul procesiunii Calea Sfinţilor, pe scena special amenajată în curtea Catedralei patriarhale a fost oficiată o slujbă de Te Deum cu prilejul primirii Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, precum şi pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel alături de Mitropolitul de Patras, Înaltpreasfinţitul Părinte Hrisostom, precum şi de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi.

Patriarhul României, în cuvântul Său, a precizat, printre altele, că „Inima ni se umple de bucurie, primind în mijlocul nostru Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, cel care a propovăduit strămoșilor noștri geto-daco-romani Sfânta Evanghelie, întemeind Biserica lui Hristos pe teritoriul ţării noastre. Poporul român dreptcredincios întâmpină astăzi pe cel ce a început creștinarea sa și sărută cu bucurie Cinstitul său cap, din care izvorăște sfințenie și mult har tuturor creștinilor. Cel ce a aprins făclia iubirii de Hristos în inimile strămoşilor noştri, începătorul evanghelizării şi al botezului nostru ca popor, a venit iarăşi în România, unde pe Hristos Domnul L-a propovăduit”.

La rândul Său Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom a menţionat: „Preafericirea Voastră, Sfântul Apostol Andrei ne uneşte cu trainice legături duhovniceşti şi sfinte; el este părintele şi învăţătorul nostru comun. Mulţi pelerini din România ajung în număr mare în oraşul nostru, ca să se închine Cinstitului cap şi crucii pe care a primit moarte martirică Sfântul Andrei, precum şi mormântului său din catedrala veche. Ne minunăm şi admirăm evlavia şi credinţa lor în Dumnezeu, manifestate prin tresăltările inimii lor şi, adesea, prin lacrimile vărsate cu căldură înaintea celui întâi chemat între Apostoli. Acum, trăim această emoţie sfântă în chip deplin, deoarece vedem manifestările călduroase de evlavie faţă de Sfântul Andrei, aici, în capitala binecuvântatei ţări a Preafericirii Voastre. Ne bucurăm în mod cu totul special deoarece pregătiţi şi construiţi o splendidă şi grandioasă catedrală, în cinstea Sfântului Apostol Andrei, care va fi podoaba României, dar şi a întregii Ortodoxii. Vă dorim să terminaţi cât mai curând lucrările de construcţie şi să săvârşiţi slujba de târnosire!”

Patriarhul României a transmis şi un mesaj de felicitare tuturor pelerinilor: „În aceste zile de binecuvântare şi de bucurie, pe care ni le dăruieşte Hristos Domnul prin sfinţii Săi, vă felicităm pe toţi pentru prezența dumneavoastră la Patriarhie, la Sibiu şi Alba Iulia, şi ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să vă răsplătească evlavia şi dărnicia, râvna şi osteneala, dăruindu-vă sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, ajutor în familia şi activitatea dumneavoastră, întru mulţi şi binecuvântaţi ani, pentru a spori în credinţă şi iubire frăţească, în sfinţenie şi fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, bucuria sfinţilor şi dobândirea vieţii veşnice”.

Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României este pentru a doua oară în ţara noastră şi pentru prima dată în Capitala României.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *