LOADING

Type to search

Pelerinaje

Sf Moise cel Negru

Share

Cuprins Articol

Pe 28 august il pomenim pe Sf Moise cel Negru (Sf Moise Etiopianul, Arapul, cel dintre Talhari) una dintre cele mai emblematice personalitati ale pustiului egiptean, unul dintre cei mai iubiti  avva (sec 4, Nitria). 

 

Etiopian la origine, negru la piele, comunicativ, fostul vataf de talhari, vestit in tinerete pentru forta sa fizica si pentru iutimea firii sale, Sf Moise Arapul intruchipeaza in mod clasic una dintre trasaturile pustiei, si anume VIRTUTEA LEPADARII DEPLINE. Ca monah, el a incercat sa faca exact invers decat ceea ce a trait cand era talhar… 

 

Astazi, la moastele Sf Moise din manastirea Romanilor din Valea Nitriei / Waadi Natrun / Egipt se fac multe tamaduiri, dar mai ales sunt alungate duhurile rele, locul fiind foarte cunoscut pentru exorcizarile care au loc aici, prin rugaciune catre Sf Moise Arapul.

 

Scurte referiri la viata sa, fotografii din Egipt si de la Platina, California ( acolo unde un monah ortodox tanar, negru, zambitor si primitor de straini ii poarta numele), capitolul din Patericul Egiptean despre Avva Moise, rugaciuni catre Sf Moise Etiopianul – toate acestea le veti gasi in linkurile de mai jos:

 

– Despre Avva Moise Arapul: 

http://miriamturism.wordpress.com/2009/08/28/sf-moise-arapul-cel-negru-cel-din-talhari-28-aug/

 

– Patericul Egiptean:  

http://www.pateric.ro/despre-avva-moise/

 

– Jurnal de calatorie: 

http://www.miriamturism.ro/sf-moise-etiopianul-28-august/

 

In curand vom lansa un scurt pelerinaj in Egiptul crestin, pentru inchinare la Avva Moise Etiopianul, dar nu numai (Delta Nilului / pe urmele Sfintei Familii – Fuga in Egipt, parintii pustiului, Sf Mina…)

 

 

” Infranare neasemanata, stare de toata noaptea, priveghere neadormita, minte stralucitoare de frumusetea cea dumnezeiasca ai avut, fericite Moise. Pentru acesta ai primit darul tamaduirilor, a tamadui patimile cele prea cumplite. Pentru care te rugam pe tine, parinte, cere tutror mare mila.” ( Minei, august)

 

Toate cele bune,

Maria Chirculescu, Miriam Turism

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *