LOADING

Type to search

Pelerinaje

SFANTA VARVARA – Moastele Sfintei Mari Mucenite, in Buftea, langa Bucuresti

Share
Sfanta Mare Mucenita Varvara este serbata in mod desoebit in Biserica Ortodoxa, alaturi de Sfantul Cuvios Ioan Damaschin – pentru cei ce postesc fiind o zi cu „dezlegare la peste”, fiind zi de duminica. Cu aceasta ocazie, la zi de hram, in Catedrala din Buftea va fi oficiata Slujba Sfintei Liturghii, de catre un sobor numeros de preoti, credinciosii fiind asteptati sa se inchine in fata raclei dedicate Sfintei Mari Mucenite Varvara – cunoscuta ca aparatoare în caz de pericol, considerată drept patroana a minerilor, geologilor, arhitecților, artileriștilor, prizonierilor, protectoarea turnurilor și a fortificațiilor (deci și a constructorilor și arhitecților), cât și patroana artileriștilor și a pirotehnicienilor în general etc.
0000000
Sfanta Mare Mucenita fecioara Varvara (Barbara) a trăit în secolul al III-lea în Nicomidia (astazi Izmit, Turcia). Datorită frumuseții ei neobișnuite ea a fost ferecată de tatăl ei, Dioscorus, într-un turn. În captivitate se convertește la creștinism. Ca urmare a convertirii, tânăra dispune ca sălii de baie din turn să i se adauge o a treia fereastră, semn al venerării. Tatăl își condamnă fiica de îndată ce află acest motiv. Aceasta reușește să fugă și este în mod miraculos ascunsă în interiorul unei stânci. Trădată de un păstor, Varvara va fi întemnițată, bătută cu nuiele și arsă cu făclii. Însuși tatăl ei îi va pune capăt zilelor, prin decapitare. De aceea, Dioscorus a fost ucis de un trăznet (de unde Sfanta Varvara a ajuns sa fie vazuta ca protectoare a pirotehnistilor si chiar a… celor ce folosesc focurile de artificii).

 

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *