Ţara Sfântă
Share

Destinaţia
Aflat pe coasta de est a Mării Mediterane, statul Israel este o ţară
din Orientul Mijlociu, populată preponderent
de evrei, dar cu minorităţi consistente for-
mate din arabi musulmani şi creştini. Cu o istorie de circa 4000 de ani, Ţara Sfântă este centrul spiritual a celor trei mari religii monoteiste: mozaismul, creştinismul şi islamismul.
Capitala statului Israel este Ierusalim. Moneda naţională: şekel.
Israelul este populat de circa şapte milioane de locuitori.
Despre viză
Pentru obţinerea unei vize în Israel este
indicat să apelaţi la firmele care organizează frecvent astfel de sejururi,
reducând astfel riscul de a fi respins. Israelienii au o experienţă cu românii care îi face circumspecţi: numeroşi concetăţeni ai noştri plecaţi în concediu au rămas acolo la lucru, în mod ilicit. Solicitarea vizei înseamnă prezentarea unui dosar cu documentele menţionate şi plata unei taxe de aprox. 40 de euro, sumă care nu se returnează în cazul în care nu primiţi viza. Viza vă poate fi respinsă fără nici o explicaţie. Creşte riscul de a fi respinşi dacă aţi vizitat o ţară arabă.
Caleidoscop Israel
• Deşi este o ţară de zece ori mai mică decât România, Israelul „are ieşire” la „patru mări”: Marea Mediterană, Marea Roşie, Marea Moartă şi Marea Galileii (un lac, de fapt, cu apă dulce).
• Tel Aviv, în ebraică „Colina primăverii”, este un oraş modern, construit în 1921, reprezentând faţa nouă a Israelului. Reclama oraşului este „24 de ore fără întrerupere”, realitate pe care o simte orice turist: magazine şi terase deschise non-stop, străzi aglomerate în plină noapte, promenade pe malul Mediteranei, chiar şi la patru dimineaţa.
• În Israel se află peste 270 de kibutzuri, reprezentând 10% din populaţie. Aceste forme asociative sunt considerate idealul socialismului şi exclud proprietatea individuală. Locuitorul unui kibutz primeşte locuinţă, mâncare şi haine de la comunitate, munceşte fără să fie plătit şi lasă educaţia copiilor şi asistenţa socială tot în grija comunităţii.
Acte obligatorii pentru obţinerea vizei
Pentru grupuri de pelerini, viza este colectivă şi se obţine de turoperator, prin partenerul său din Israel, de la Ministerul de Interne al Israelului. Documente necesare: formularul de viză; 1 foto tip paşaport; copie după paşaport; copie după cartea de identitate; adeverinţă de salariat cu venit net/ talon pensie; copie după cartea de muncă; copii după acte de proprietate; paşaport valabil încă 6 luni de la data plecării (atenţie alte vize).
Preturi si taxe
Centre de pelerinaj şi nenumărate agenţii de turism organizează pelerinaje în Ţara Sfântă. Costul unui astfel de pelerinaj variază între 625 de euro şi 1.000 de euro, funcţie de durata şi complexitatea programului. Transportul se face cu avionul, în general fiind preferate liniile aeriene care asigură zboruri directe, respectiv El-Al şi Tarom. În preţul pelerinajului sunt incluse, de regulă, şi intrările la obiective, astfel încât, odată ajunşi în Israel, cheltuielile suplimentare sunt nesemnificative (în jur de 10 dolari). De reţinut că în Israel bacşişul este obligatoriu.
Trebuie să vedeţi!
După o călătorie de două ore cu avionul, pasagerii ajung pe aeroportul din Tel Aviv, loc din care sunt transportaţi cu autocarul la hotelul pentru care au optat spre cazare. Aflaţi în Israel, locul pe unde a propovăduit şi a suferit pentru noi Mântuitorul, aveţi de vizitat: Grădina Ghetsimani cu măslinii milenari (locul în care a fost prins Domnul), Biserica Naţiunilor (unde se află piatra pe care s-a rugat Iisus înaintea patimilor), Biserica Adormirii Maicii Domnului (Mormântul Maicii Domnului, mormintele Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, mormântul Bătrânului Iosif), Biserica Sfântul Ştefan (exact în locul unde a fost martirizat Sfântul).
Intrarea în Cetatea Ierusalimului se face prin Poarta Leilor, unde se vizitează casa în care s-a născut Maica Domnului şi Scăldătoarea Vitezda. Apoi se ajunge pe Drumul Crucii, iar, din când în când, se fac popasuri de rugăciune la Arcul Ecce Homo (locul judecăţii lui Pilat), Gabbata şi Biserica Sfântului Mormânt (Golgota, Piatra Ungerii, Biserica Învierii, locul în care a fost descoperită Sfânta Cruce, Capela Sfântului Mormânt, Paraclisul lui Adam, Paraclisul Cămăşii Mântuitorului, Paraclisul Sfintei Cruci, Paraclisul Sutaşului, Paraclisul suferinţei Maicii Domnului, Altarul întâlnirii Mântuitorului cu femeile mironosiţe după Înviere).