LOADING

Type to search

Ţara Sfântă

Share

Destinaţia
Aflat pe coasta de est a Mării Mediterane, statul Israel este o ţa­ră
din Orientul Mij­lo­­ciu, populată pre­pon­de­rent
de evrei, dar cu mino­rităţi consistente for­-
ma­te din arabi musul­mani şi creştini. Cu o istorie de circa 4000 de ani, Ţara Sfântă este centrul spiritual a celor trei mari re­li­gii monoteiste: mo­za­ismul, creştinismul şi islamismul.
Capitala statului Is­rael este Ierusalim. Mo­neda naţională: şekel.
Israelul este populat de circa şapte milioane de locuitori.

Despre viză
Pentru obţinerea unei vize în Israel este
indicat să apelaţi la firmele care organizează frecvent astfel de sejururi,
reducând astfel riscul de a fi respins. Israelienii au o experienţă cu românii care îi face circumspecţi: numeroşi concetăţeni ai noştri plecaţi în concediu au rămas acolo la lucru, în mod ilicit. Solicitarea vizei înseamnă prezentarea unui dosar cu documentele menţionate şi plata unei taxe de aprox. 40 de euro, sumă care nu se returnează în cazul în care nu primiţi viza. Viza vă poate fi respinsă fără nici o explicaţie. Creşte riscul de a fi respinşi dacă aţi vizitat o ţară arabă.

Caleidoscop Israel
• Deşi este o ţară de zece ori mai mică decât România, Israelul „are ieşire” la „patru mări”: Marea Mediterană, Ma­­rea Roşie, Marea Moartă şi Marea Galileii (un lac, de fapt, cu apă dulce).
• Tel Aviv, în ebraică „Colina primăverii”, este un oraş modern, construit în 1921, reprezentând faţa nouă a Israelului. Reclama oraşului este „24 de ore fără întrerupere”, realitate pe care o simte orice turist: magazine şi terase deschise non-stop, străzi aglomerate în plină noapte, promenade pe malul Mediteranei, chiar şi la patru dimineaţa.
• În Israel se află peste 270 de kibutzuri, reprezentând 10% din populaţie. Aceste forme asociative sunt considerate idealul socialismului şi exclud proprietatea individuală. Locuitorul unui kibutz primeşte locuinţă, mâncare şi haine de la comunitate, munceşte fără să fie plătit şi lasă educaţia copiilor şi asistenţa socială tot în grija comunităţii.

Acte obligatorii pentru obţinerea vizei
Pentru grupuri de pelerini, viza este colectivă şi se obţine de turoperator, prin partenerul său din Israel, de la Ministerul de Interne al Israelului. Documente necesare: formu­larul de viză; 1 foto tip paşaport; copie după paşaport; copie după cartea de identitate; adeverinţă de salariat cu venit net/ talon pensie; copie după cartea de muncă; copii după acte de proprietate; paşaport valabil încă 6 luni de la data plecării (atenţie alte vize).

Preturi si taxe
Centre de pelerinaj şi nenumărate agenţii de turism organizează pele­ri­naje în Ţara Sfântă. Costul unui astfel de pelerinaj variază între 625 de euro şi 1.000 de euro, funcţie de durata şi complexitatea programului. Transportul se face cu avionul, în general fiind preferate liniile aeriene care asigură zboruri directe, respectiv El-Al şi Tarom. În preţul pelerinajului sunt incluse, de regulă, şi intrările la obiective, astfel încât, odată ajunşi în Israel, cheltuielile suplimentare sunt nesemnificative (în jur de 10 dolari). De reţinut că în Israel bacşişul este ­obligatoriu.

Trebuie să vedeţi!
După o călătorie de două ore cu avionul, pasagerii ajung pe aeroportul din Tel Aviv, loc din care sunt tran­sportaţi cu autocarul la hotelul pentru care au optat spre cazare. Aflaţi în Israel, lo­cul pe unde a propovăduit şi a suferit pentru noi Mân­tu­i­­torul, aveţi de vizitat: Gră­­­dina Ghetsimani cu măs­­­li­nii milenari (locul în care a fost prins Domnul), Bi­serica Naţiunilor (unde se află pia­tra pe care s-a rugat Iisus înaintea patimilor), Bi­serica Adormirii Maicii Dom­nului (Mormântul Maicii Dom­nu­lui, mormintele Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, mor­mân­tul Bătrânului Iosif), Bi­se­rica Sfântul Ştefan (exact în lo­cul unde a fost martirizat Sfân­tul).
Intrarea în Cetatea Ie­ru­salimului se face prin Poar­ta Leilor, unde se vi­zi­tează casa în care s-a născut Maica Dom­nului şi Scăldătoarea Vi­tezda. Apoi se ajunge pe Dru­mul Crucii, iar, din când în când, se fac popasuri de rugăciune la Arcul Ecce Homo (locul judecăţii lui Pilat), Gabbata şi Biserica Sfântului Mormânt (Gol­gota, Piatra Ungerii, Bi­serica Învierii, locul în care a fost des­coperită Sfânta Cruce, Capela Sfântului Mor­mânt, Paraclisul lui Adam, Paraclisul Cămăşii Mân­tui­torului, Para­clisul Sfintei Cruci, Paraclisul Su­taşului, Pa­raclisul suferinţei Maicii Dom­nului, Altarul în­tâlnirii Mântuitorului cu fe­meile mi­ro­nosiţe după Înviere).

 

Previous Article
Next Article