LOADING

Type to search

Basilica di San Marco

Share

O dantelărie de marmură stăpânită de cupole gigantice. Într-o alchimie nemaiîntâlnită de stiluri: bizantin, roman, gotic, islamic şi renascentist. Ca şi când Bazilica San Marco ar fi vrut să adune, într‑o capodoperă artistică grandioasă, toate frumuseţile lumii. Utopie care, culmea, în mare parte a cam reuşit. În miezul zilei, când soarele „se încurcă” în peste 4.000 de metri pătraţi de mozaicuri, se produce o magie curată, chiar sub ochii vizitatorilor. Lumina se reflectă în jocuri ciudate şi totul în jur devine „de aur”. Un spectacol unic, înălţător, ireal de frumos. Niciodată n-o să ştii dacă se întâmplă cu adevărat sau dacă nu cumva ai visat.

Pelerinaje la San Marco
Un program de pelerinaj în cadrul căruia puteţi vizita Veneţia, în general, şi Basilica San Marco, în special, costă între 300 şi 500 de euro, funcţie de complexitatea lui. Vă recomandăm circuitele ca­­re îmbină Grecia şi Ita­lia, accentuând pe des­tinaţia Italia, perioada pa­leocreştină şi relaţia dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică.

O lume de mozaicuri
Considerată nestema­ta Ve­neţiei, Basilica di San Marco este o sinteză opulentă a tot ce a însemnat istorie şi artă, de-a lungul vremurilor, în lagună. În formă de cruce grecească, cu cinci cupole rotunjite în vârf, Bazilica a devenit Ca­tedrala Veneţiei abia în 1807. Dar a avut putere şi bogăţie mereu, pentru că una era Chiesa Ducale, respectiv capela particulară a dogelui.
Biserica originară a fost construită în 828, pentru a adă­posti corpul Sfântu­lui Evan­­ghelist Marcu. Ră­mă­şiţele sale, furate din Alexandria de oameni de încredere ai dogelui, se spune că au fost ascunse într-un butoi, sub straturi de carne de porc marinată, pentru a trece printre gărzile musulmane. Biserica a fost distrusă aproape în întregime, în anul 976, într-un incendiu. Reconstrucţia ei a du­rat până în 1094. După re­deschidere, a devenit un simbol al bunăstării şi puterii Veneţiei. Sub „greutatea” bogăţiilor aduse aici din Orient, de „armate” de amirali şi negustori, Bazilica şi-a câştigat numele de Chiesa d’Oro (Biserica de Aur).
Catedrala este celebră mai ales pentru cei 4.000 de metri pătraţi de mozaicuri. Cele mai timpurii sunt din secolul XI, iar ultimele au fost adăugate la începutul anilor 1700. Unul dintre cele mai recente este Judecata de Apoi, atribuită lui Tintoretto şi aflată pe arcada dintre portic şi navă.

Caii cu ochii furaţi
Urcând scările abrup­te spre Galleria şi Museo di San Marco, aveţi cea mai bună panoramă asu­pra interiorului Bazilicii. De aici puteţi ieşi afară, unde se deschide priveliştea de vis a Pieţei San Marco şi a lagunei. Muzeul a fost renovat şi redeschis în 2003. Ex­ponatele prezintă mai ales tipurile de mozaicuri şi modalităţile de restaurare de-a lungul vremii. Dar atracţia prin­cipală sunt cei 4 cai din bronz aurit, turnaţi la Roma şi duşi, apoi, la Constantinopol, de unde veneţienii i-au adus după distrugerea oraşului. Când Napoleon a prădat Veneţia, în 1797, i-a luat la Paris. Au fost înapoiaţi după căderea Imperiului Fran­cez, dar s-au întors aca­să „orbi” – ochii mari, de rubin, le fuseseră furaţi.

Cel mai puternic protector al Veneţiei

Cappella della Madonna di Nicopeia păstrează icoa­na de altar pe care mulţi o consideră cel mai puternic protector al Veneţiei. Alături, în Cappella della Madonna dei Mascoli, este zugrăvită viaţa Fecioarei Ma­ria, în mozaicuri fine din secolul XV, despre care se crede că au fost lucrate după desenele lui Jacopo Bellini şi Andrea Man­tegna.

1.927 de pietre preţioase

Pala D’Oro, panoul altarului, este din argint aurit şi încrustat cu 1.927 de pietre preţioase şi 225 de plăci emailate. Comandat iniţial în Constantinopol, de dogele Orseolo I (976-978), a fost mărit şi împodobit mai bine de 4 secole de artişti celebri şi negustori bogaţi.

„Cel mai frumos salon al lumii“

Bazilica este una dintre „laturile” celebrei pieţe San Marco, numită inima Veneţiei. Un spaţiu larg des­chis, străjuit de o procesiune ordonată de arcade, ce duce spre Catedrală. Când a intrat cu trupele în Veneţia, Napoleon a numit această piaţă „cel mai frumos salon al lumii” şi a ordonat imediat să fie redecorată.

Program de vizitare
mai-octombrie:
luni-sâmbătă, între orele 9,45-17,00
duminică, între orele 14,00-17,00
noiembrie-aprilie:
luni-sâmbătă, între orele 9,45-16,00
duminică, între orele 14,00-16,00
Preţuri
Basilica di San Marco – intrarea liberă
Tesoro – 2 euro
Santuario şi Pala d’Oro – 1,5 euro
Galleria şi Museo di San Marco – 3 euro