LOADING

Type to search

Icoana Sfântului Gheorghe

Share

Icoana datează din anul 1631 şi a fost donată mănăstirii de voievodul Leon Tomşa. Este o pictură veneţiană, îmbrăcată în argint şi îl reprezintă pe Sf. Gheorghe omorând balaurul. Făcătoare de minuni, despre icoană se povesteşte că, datorită ei, în vremuri de restrişte, oastea turcească a fost pusă pe fugă de o putere nevăzută. Mulţi credincioşi s-au vindecat de boli rugându-se la icoana Sf. Gheorghe. În 1965 Muzeul R.S.R. a confiscat icoana, dar, brusc, inexplicabil, conducătorii muzeului s-au răzgândit şi au adus icoana înapoi. Maicilor din Viforâta nu le place să se laude cu icoana Sf. Gheor­ghe. „D-apăi nu tragem clopotele, nu vrem popularitate, dar cine are credinţă nu va pleca fără ajutor şi mângâiere de la Sfântu”, ne-a spus maica stareţă Mihaela. Icoana se află la loc de cinste în biserica mare a Viforâtei.

Cum ajungem la mânăstire

Mânăstirea Viforâta se află la 3 km de Târgovişte, pe drumul Bucureşti-Târ­go­vişte-Sinaia.
La mânăstire se poate ajunge cu maxi-ta­xi sau cu autobuzul nr. 2 din Târ­govişte. Drumul e asfaltat până la poarta mănăstirii.
Ci­ne vine la Viforâta cu trenul trebuie să coboare în gara Teiş.
Mânăstirea asigură 50 de locuri de cazare, pentru suma modică de 10 RON sau… după inima fiecăruia.

Cazare

Pelerinii care doresc să viziteze Mânăstirea Viforâta se pot caza şi la pensiunile sau hotelurile din zonă, respectiv din oraşele Târgovişte şi Pucioasa. Preţurile sunt în funcţie de sezon.

Pelerini la Viforâta

„Mânăstirea Viforâta nu trebuie trecută cu vederea de nimeni. Este frumoasă, pace, linişte, căldură sufle­teas­că… mă simt bine acolo.Mi‑e tare dor de măicuţele MINA şi PANTELIMONA. Dacă vă doriţi o clipă de linişte, mergeţi la Mânăstirea Viforâ­ta.“ (Vilciu Paras­chiva)
„Nu pot să nu vă spun cât de primitoare este această mânăstire, ca şi vietuitoarele ei, măicuţele care sunt întotdeauna gata să te sfă­tuiască şi să te înveţe ce este bine, frumos şi plăcut înaintea lui Dumnezeu. Maica stareţă Mi­haela, o povăţuitoare blân­dă a obştii, ajutată de maica economă Adriana şi nu în ultimul rând de măicuţa Mihaela, este întotdeauna gata să-ţi sară în ajutor şi să‑ţi dea sfaturi duhovni­ceşti.“ (Ră­ducu George)
„Este foarte multă linişte şi căldură sufletească. De fiecare dată maicile au fost primitoare şi dispuse să ne ajute chiar şi în situatii gave, prin intermediul rugăciunii. Am fost de foarte multe ori pe acolo şi de fiecare dată mi-am regăsit liniştea.“ (Adina)
„Am 13 ani…. ce pot să spun e ca m-am simţit foarte bine… sper că mă voi intoarce… natura… aerul… absolut totul era magnific. Este ceva de nedescris…“ (Andreea Oniga)
„Extraordinar! am fost acolo, gradina superbă, magnoliile, totul era într-o armonie divină .“ (Roxx)

 

Previous Article