LOADING

Type to search

SANTIAGO DE COMPOSTELA

Share

Santiago de Compostela este capitala istorică a provinciei spaniole Galicia. Numele, Santiago, provine de la apostolul Iacob, fratele evanghelistului Ioan. O tradiţie veche spune că moaştele sfântului ar fi fost aduse în Peninsula Iberică printr-o minune. O bulă papală din anul 1884, a lui Leon al XII-lea, confirmă autenticitatea moaştelor existente aici. Catedrala se află la marginea pieţei centrale a oraşului vechi. Chiar dacă a trecut prin mai multe restaurări, catedrala a reuşit să-şi păstreze forma sa iniţială boltită, precum şi cea de cruce romanică a interiorului.

Muzeul Catedralei
Conţine exponate cu valoare istorică, artistică şi arhe­o­lo­gică. Vizitatorul poate admira biblioteca, relicvariul, tezaurul, colecţia de tapiserii, reşedinţa arhiepiscopului Don Diego Gelmirez. Aici găsim şi unul din primele ghiduri de călătorie prin lume: Codex Calixtus.
Program de vizitare: luni-vineri – 10.00-14.00, 16.00-19.30; sâmbăta şi duminica – 10.00-14.00.
Intrare: copii până la 12 ani – gratuit; studenţi, pelerini – 3 euro; adulţi – 5 euro.

Legenda

O legendă din secolul al VI-lea spune că după uciderea Sfântului Apostol Iacob, ucenicii i-au luat trupul şi au urcat pe o corabie aflată întâmplător la malul mării. Corabia i-a dus în mod miraculos până pe ţărmul Mă­rii Galiciei. Aici au coborât la ţărm şi au îngropat trupul apostolului în mijlocul unui câmp. După mult timp, în secolul IX, Dumnezeu des­coperă unui păstor, printr-o stea minunată, locul unde odihneau osemintele Sfântului Iacob. Locul respectiv a fost numit campus stellae, Compostela, şi de atunci a devenit unul dintre cele mai renumite locuri de pelerinaj din Europa.

Cum ajungeţi

Cu trenul – staţia Renfe – Rua do Horreo. Zilnic două trenuri din Madrid şi unul din Bilbao, precum şi 14 trenuri din La Coruña şi 11 din Vigo.
Cu avionul – aeropor­tul Lavacolla, zboruri interne şi internaţionale.
Cu autobuzul – Autogara Centrală – Calle San Cayetano. Legături cu prin­cipalele localităţi din re­giune şi cu destinaţii interne şi internaţionale.

Muzeul pelerinilor

Muzeu monografic, ara­tă evlavia pelerinilor faţă de Sfântul Iacob prin imagini, obiecte şi documente, care indică origi­nea cultului Sfântului Ia­cob, cum au început şi cum s-au dezvolatat pelerinajele, cum au fost stabilite diferitele itinerarii, precum şi impactul pelerinajelor asupra artei.
Program de vizitare:
– marţi-vineri: 10.00-20.00
– sâmbăta: 10.30-13.30,17.00-20.00
– duminica: 10.30-13.30
Intrare:
– persoanele sub 18 ani şi cele peste 65 de ani – gratis
– grupuri şi studenţi – 1,20 euro
– adulţi – 2,40 euro

Papa Ioan Paul al II-lea despre ­pelerinajul de la Compostela

„Pelerinajul de la Compostela este o moştenire spirituală care continuă să fie fundamentală pentru viitorul Uniunii Europene. Este un loc de întâlnire între oameni şi popoare, ce trebuie să îi încurajeze pe creştini să ducă în toate domeniile şi instituţiile valorile Evangheliei, care sunt garantul păcii şi colaborării între cetăţeni, cu angajamentul de a sluji binele comun”.

Mănăstirea
Santa Maria
a Real do Sar

Mănăstirea a fost înte­meiată în secolul al XII-lea, la 1136, de către Don Diego Gelmirez, primul arhiepiscop de Compostela. Documentul semnat de Don Diego se păstrează până astăzi în muzeul mănăstirii. De ase­menea se păstrează chilia în care a stat Maestro Mateo, renumit arhitect şi sculptor al catedralei din Com­postela.

Curiozităţi

Santiago de Compostela este al treilea mare loc de pelerinaj din lume, după Ierusa­lim şi Roma. Site-ul travel.discovery.com consideră catedrala de aici pe locul 6 în lume ca importanţă, după Basilica Sf. Petru din Roma, Catedrala Notre-Dame din Paris, Catedrala Sf. Pavel din Londra, Domul din Kşln şi Biserica Sf. Sofia din Constantinopol.
Santiago de Compostela este cel mai vestic oraş al Europei, situat la câţiva kilometri de coasta Atlanticului. Înainte de expediţia lui Columb către America, Compostela era considerat finis terrae, capătul pământului.