LOADING

Type to search

Fatima

Share

„ Toţi cei adunaţi la Cova au văzut deodată un fascicul luminos, ca o minge solară. Steaua amintea de un platou din argint mat. Te puteai uita la acest disc fără nici un pericol de a fi orbit. Puteai spune că are loc o eclipsă. Dar, ia uite! Se aude un strigăt puternic, şi toţi cei din jur au început să spună: «O minune, o minune! Un spectacol, un spectacol!». Toţi erau palizi din cauza temerilor şi cu capetele descoperite priveau spre cer; o minge solară a pătruns printre nori şi părea să fie un soare care vibra. Soarele se mişca ciudat, cum nu se mai văzuse, contrar tuturor legilor cosmice; unii au susţinut chiar: “Soarele a dansat.”
(Avelino de Almeida, reporter O Século)

Biserica Nossa ­Senhora do Rosario

Este ridicată pe locul unde cei trei copii s-au întâlnit pentru prima oară cu “Femeia ce strălucea precum soarele”. Biserica este construită în stilul neoclasic, cu un turn central de 65 de metri înălţime. Are 70 de metri lungime şi 37 de metri lăţime, fiind construită în întregime din piatră extrasă din carierele din vecinătate, iar altarul, din marmură de Estremoz. În biserică se găsesc mormintele a doi dintre cei trei copii cărora li s-a arătat Fecioara Maria, Francisco şi Jacinta, morţi de copii, în 1919, respective în 1920. Cei doi sunt beatificaţi din anul 2000. Mormântul sorei Lucia de Santos, cel de-al treilea copil, moartă în anul 2005, se găseşte de asemenea în bisierică.

Ultima apariţie – Minunea
Pe 13 octombrie 1917 ploua torenţial încă de dimineaţă. În jurul stejarului se adunaseră peste 70.000 de oameni. După dialogul pe care copii l-au avut cu Fecioara Maria, toţi cei prezenţi au văzut o minune solară, şi dintr-o dată mulţi oameni bolnavi s-au trezit însănătoşiţi, paralizaţii s-au ridicat în picioare, iar cei care consideraseră totul o minciună s-au convertit pe loc.

Pelerinaje la Fatima
Aflată la o distanţă destul de mare de România, Fatima nu se susţine ca un pelerinaj individual. Agenţiile de turism o propun în cadrul unor circuite pe destinaţia Spania-Portugalia, zbor cu avion charter. Programul are 7-14 zile şi costă între 600 şi 1000 de euro. Fatima este inclusă ca opţional, dar apare şi ca element component al programului în cadrul circuitelor cu autocarul (20 de zile, 900 euro). În ultimul caz, pelerinajul la Fatima este elementul de legătură pe drumul de la Lisabona la Porto.

Cele trei secrete
Fatima este faimoasă şi prin cele trei secrete pe care Fecioara Maria le-a destăinuit celor trei copii. În 1941 sora Lucia a divulgat două dintre ele. Primul se referă la o viziune a iadului, iar al doilea a prevăzut sfârşitul primului război mondial, începutul celui de-al doilea razboi mondial şi venirea comunismului în Rusia. Cel de-al treilea secret nu a fost divulgat nimănui până în 1960 când Sora Lucia l-a scris şi l-a transmis Vaticanului. Se spune că plicul nu a fost deschis decât în anul 2000. Textul simbolic a avut diverse interpretări, una din ele referindu-se la atentatul asupra papei Ioan Paul al II-lea, din 1981. Teoria conspiraţiei există şi în ceea ce priveşte secretele de la Fatima. Se zice că ar fi existat şi un al patrulea secret, ce ar fi vorbit după unii, de distrugerea papalităţii, iar după alţii, de încălzirea globală ca sfârşit apocaliptic. Vaticanul a negat, însă ferm acest lucru.

Statueta Fecioarei Maria de la Fatima în România
“- Am venit ca la Dumnezeu, am soţul bolnav de leucemie…” “Pentru mine reprezintă ceva important, tulburător…” “Sfânta Fecioară Maria ne va ajuta în măsura în care noi credem în inima noastră”. “Ca orice adolescent am şi eu păcatele mele, dar cu acest prilej consider că pot să cer iertare şi să mă apropii de tot ce înseamnă bunătate…”. Acestea sunt doar câteva din gândurile cu care creştinii catolici din România au venit în zilele 8 – 15 iunie să se închine şi să se roage Statuii Maicii Domnului de la Fatima. Statuia a fost sculptată în 1947 de către Jose Thedim, după descrierea făcută de sora Lucia dos Santos, unul dintre cei trei copii care au văzut-o pe Fecioara Maria în anul 1917, la Fatima. În octombrie 1947, în prezenţa a peste 150.000 de pelerini statuia a fost sfinţită de episcopul de Leira şi Fatima. Pentru a răspândi mesajul de la Fatima, statuia a călătorit în peste 100 de ţări din întreaga lume.
După ce în primele patru zile mii de bucureşteni au venerat statuia Fecioarei, aceas­ta şi-a continuat pelerinajul la Greci şi apoi la Ploieşti. Biserica “Cristos Rege” a rămas deschisă toată noaptea pentru ca toţi pelerinii ploieşteni să se închine Fecioarei. La biserica “Sf. Anton” din Craiova în ziua în care statueta a poposit s-au ţinut trei liturghii, ca în zilele de duminică, în timp ce la Piteşti, încă de la primele ore ale dimineţii, mii de credincioşi argeşeni au aşteptat să se închine Fecioa­rei Maria. Din România statueta de la Fatima a plecat să transmită mesajul de pocăinţă al Maicii Domnului creştinilor catolici din Ucraina.

Oraşul Fatima
Situat în districtul Santarem, Portugalia, la 123 km nord de Lisabona şi la 187 km sud de Porto. Pelerinii vin la Fatima, în special în lunile în care au avut loc apariţiile Fecioarei, mai – octombrie. Cel mai comun mijloc de transport este trenul, de la Lisabona (113 km). Dacă mergeţi la Fatima în afara perioadei mai – octombrie trebuie să vă asiguraţi înainte că biserica este deschisă în zilele în care ajungeţi acolo. În Fatima sunt 6 hoteluri, cinci de 3 stele şi unul de 3 stele. Preţul variază între 46 şi 69 de euro/noapte, în funcţie de perioadă. Locuri de cazare se găsesc şi în oraşele din vecinătate (Leira, Tomas, Alcanena); preţurile sunt, însă, asemănătoare.