LOADING

Type to search

O rețetă de la Mănăstirea Pângăraţi

Share

Prima bisericuţă de la Pângăraţi a fost ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi s‑a ridicat din lemn în secolul al XV‑lea, în urma unui vis avut de voievod. Astfel, lui Ştefan i s‑a arătat Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, poruncindu‑i să construiască  această biserică, în apropierea codrilor unde a sihăstrit Sfântul Simeon de la Pângăraţi şi pe vatra schitului întemeiat de el. Din păcate, această biserică a fost incendiată de turci în vremea războiului de la Valea Albă, în anul 1484. Mai târziu, voievodului Alexandru Lăpuşneanu îi apare şi lui în vis Sfântul are Mucenic Dimitrie, care îi poruceşte să ridice o altă biserică în locul celei construite de Ştefan cel Mare. Lăpuşneanu merge de grabă la Pângăraţi, unde se nevoia un sihastru, cel ce avea să fie Sfântul Amfilohie, şi ridică aici o biserică din piatră, cu hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, care se poate vedea şi astăzi. Ultima biserică înălţată aici datează din vremurile noastre, mai exact a fost construită rapid între anii 2003‑2006, cu efortul şi sub coordonarea stareţului de atunci, părintele Teofil († 2012). Este o biserică mare, de dimensiunile unei catedrale, păstrând totuşi stilul bisericilor din Moldova şi are ca hramuri pe „Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie” şi „Sfinţii Români”. În anul 2008 au fost canonizaţi Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie, o dată cu numirea noului Mitropolit al Moldovei, Înaltpreasfinţitul Teofan, aceştia devenind din acelaşi an ocrotitorii noii biserici. La Mănăstirea Pângăraţi am întâlnit‑o la bucătărie pe sora Maria, care ne‑a preparat o masă plină de bucate alese. Am fost foarte impresionat de ciorba pe care ne‑a servit‑o, astfel am rugat‑o să ne dezvăluie şi nouă reţeta.

 

Ciorbă de cartofi , dreasă cu ou şi smântână /4‑5 porţii

Felul mâncării : felul întâi

Timp de preparare: cca 50 min.

Ingrediente: 4 litri de apă, 2‑3 cepe, 2 morcovi medii, un sfert rădăcină de ţelină, 1 rădăcină de păstârnac, 1 ardei roşu, 2 roşii, 3‑4 cartofi de mărime medie, borş de mălai şi tărâţe (sau bulion de zarzăre), 0,5 litri lapte bătut, 2 ouă, 200 g smântână, 1 legătură leuştean, 1 legătură pătrunjel, ¼ legătură mărar, sare după gust.

Preparare: Se spală şi se curăţă legumele, apoi se pun primii la călit morcovii, tocaţi mărunt în ulei de măsline, şi se ţin foarte puţin, apoi se adaugă ceapa tocată. La scurt timp punem mai întâi o cană mică de apă şi după ce dă în clocot, punem restul cantităţii de apă şi restul legumelor, tocate la mărime potrivită. Se lasă să fiarbă la foc mediu. După ce s‑au fiert toate legumele, se pune laptele bătut, iar dacă nu este suficient de acru, se mai adaugă puţin borş sau bulion de zarzăre, se sărează după gust, apoi se opreşte focul. Separat se amestecă două ouă cu smântână şi se pun în ciorbă imediat după ce aţi oprit focul. Apoi se presară leuştean şi pătrunjel tocate mărunt şi foarte puţin mărar, pentru aromă.