LOADING

Type to search

PUTEREA UNEI PLANTE – Menta

Share

Menta (gr: míntha) face parte dintr‑o familie foarte extinsă, alături de alte plante aromatice din Grădina Domnului. Ce poate fi mai răcoritor decât un ceai de mentă cu gheaţă sau un sirop rece cu frunzuliţe de mentă?! Această minunată plantă, pe care majoritatea dintre noi o folosim zilnic, ne înviorează, dar ne şi ajută în calmarea şi chiar vindecarea multor afecţiuni. De la banalele bomboane cu mentă până la macerate, tincturi, cataplasme, creme, săpunuri naturale, lumânări parfumate,  toate acestea vin în ajutorul nostru spre a ne reconforta sau lecui de anumite afecţiuni. Din îndepărtate vremuri, oamenii aflaţi la drum îşi potoleau setea cu frunze de mentă, considerând‑o un dar de la Dumnezeu pentru cei obosiţi sau însetaţi. Peste veacuri, această plantă sfântă a reintrat în alimentaţia noastră, în casele noastre, în obiceiurile tămăduitoare păstrate din bătrâni.

 

Florile de mentă au fost miraculoase dintotdeauna

Încă de‑acum sute de ani, galii îşi puneau bucheţele de mentă ( verde sau uscată) sub pernă, pentru a avea somnul profund şi vise dintre cele mai odihnitoare. Asemenea lor, femeile slave preţuiau foarte mult menta înflorită. În ziua nunţii, acestea îşi împleteau în păr crenguţe cu frunze şi flori proaspete de mentă, ceea ce în tradiţia mai multor popoare înseamnă o familie fericită şi o căsnicie rodnică şi îndelungată. În credinţa populară, menta face parte din ierburile sfinte, care trebuie să fie nelipsită din bagajele celor care călătoresc, aceasta inducând siguranţă şi optimism. La fiecare popas e bine ca cel aflat la drum să mestece câteva frunze de mentă, care îl vor revigora şi‑i vor potoli setea. Acesta era crezul vieţuitorilor din Orientul Mijlociu, care ştiau că drumul va fi mai relaxant dacă un bucheţel de mentă înflorită va fi purtat într‑un buzunar, cât mai aproape de inimă. Cu ani în urmă, în Bucovina şi Maramureş, o dată cu începutul verii, se măturau odăile de şapte ori,  în şapte zile la rând, cu mături făcute din tulpini de mentă proaspătă, spre a alunga boala din familiile respective.

 

Bomboane mentolate şi bezele cu mentă, pentru astmatici

Astmul bronşic este una dintre cele mai perfide boli, necesitând modalităţi de calmare şi ieşire din criză, într‑un timp foarte scurt. În cazul în care nu aveţi un spray antiastmatic, e bine ca în permanenţă să aveţi la îndemână bomboane foarte mentolate, care pot fi găsite în comerţ, sau bezele cu mentă, ce pot fi făcute în casă. Sunt uşor de făcut şi se păstrează relativ bine, cu condiţia să fie ţinute în locuri lipsite de umezeală. Pentru o tavă de bezele, avem nevoie de 2 albuşuri, 50 g zahăr brun, 100 g zahăr farin brun, 50 g frunze proaspete de mentă, o linguriţă suc de lămâie şi un praf de sare. Se bat bine albuşurile, amestecate cu menta mărunţită, zahăr şi sare, după ce in prealabil au fost ţinute timp de o jumătate de oră la temperatura camerei, iar când compoziţia devine foarte tare, se adaugă şi zahărul farin, împreună cu zeama de la lămâie. Se bate totul încă 10 minute, până când se întăreşte bine, apoi  se dozează cu ajutorul unui pos, direct în tava de copt, cu oarecare distanţă între ele, pe hârtia aşezată pe fundul tăvii. Se introduce tava în cuptorul încins, apoi se dă focul la mic şi cu uşa cuptorului întredeschisă, se coc timp de aproximativ 90 de minute. După aceea se stinge focul, iar bezelele nu se scot din cuptor, până când acestea nu sunt complet reci. Pentru consumul uzual se asezonează cu ciocolată amăruie, dar pentru calmarea crizelor de astmă se consumă ca atare.

 

O cană de cacao cu mentă energizează cât trei ceşti cu cafea

În momentul în care ne savurăm cafeaua de dimineaţă, e bine să ne amintim că avem şi alte modalităţi de a ne face ziua mai frumoasă, energizându‑ne cu ajutorul unei ceşti de cacao cu lapte şi mentă. Pentru o cană cu o astfel de băutură, avem nevoie de 250 ml lapte degresat, 5‑6 frunze de mentă proaspătă, o lingură de zahăr brun şi o lingură de pudră de cacao. Într‑o crăticioară de 500 ml, se toarnă laptele rece peste zahărul amestecat cu cacao şi se amestecă până la omogenizarea completă a acestora. Se ţin la foc mic, până când amestecul începe să fiarbă, apoi se adaugă menta trecută prin blender. Se toarnă totul în cană, iar deasupra se adaugă 2‑3 frunze de mentă pentru prospeţimea aromei.

 

Tonic aperitiv pentru stimularea peristaltismului intestinal

Pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale colonului sau Helicobacter pylori, cel mai eficient tratament naturist este un tonic aperitiv, care se bea timp de 20 de zile, în fiecare dimineaţă, cu un sfert de oră înainte de micul dejun. Se ia o sticlă şi se umple pe jumătate cu frunze de mentă proaspătă, tocată mărunt, peste care se adaugă alcool de 40 de grade. Se lasă totul la macerat timp de 5 zile (dacă se poate, la soare), agitându‑se atât dimineaţa, cât şi seara. După acest timp amestecul se strecoară şi se păstrează într‑o altă sticlă, ce va fi închisă ermetic, cu ajutorul unui dop de plută. Cantitatea recomandată pentru un astfel de tratament este de 50 ml pe zi. Rezultatele apar chiar şi după o săptămână de tratament.

 

Calculii renali şi biliari zdrobiţi cu sirop concentrat

Menta nu este numai un tonifiant de excepţie al minţii, dar şi un veritabil antidot pentru stres, ceea ce face ca siropul presat la
rece să aducă un plus de sănătate şi prospeţime întregii familii. Siropul presat la rece păstrează intacte proprietăţile acestei plante minune. Se curăţă şi se spală bine un kg de frunze proaspete de mentă şi se lasă la zvântat aproximativ 60 de minute. Se aşează apoi întreaga cantitate de frunze pe o planşetă, zdrobindu‑se energic cu un sucitor, după care se toarnă totul într‑un borcan mai mare, în care în prealabil s‑a pus un litru de apă de izvor, amestecându‑se până la omogenizarea completă cu un kg de miere de mentă şi sucul de la o lămâie mare. Se lasă totul la macerat timp de două săptămâni, într‑un loc întunecos şi rece, amestecându‑se timp de cinci minute la fiecare două zile. În cea de‑a paisprezecea zi se strecoară printr‑un tifon dublu şi se păstrează în sticle bine închise. Având cel mai mare conţinut de plantă, siropul presat la rece păstrează intacte toate proprietăţile mentei, fiind benefic în mai multe afecţiuni: tulburări digestive şi secretorii, colici şi convulsii, hepatită, litiază biliară şi renală, dismenoree şi tulburări ale circulaţiei periferice. Se bea cu un adaos de trei părţi apă, la o parte de sirop concentrat.

 

Cataplasmele cu mentă calmează arsurile solare

Dacă razele blânde ale soarelui sunt o binefacere pentru organism, arsurile pricinuite de expunerea necorespunzătoare la soare sunt extrem de nocive. Şi pentru ă întotdeauna faţa este cea mai afectată de arsuri, e bine de ştiut că frunzele de mentă, ajutate cu suc de lămâie şi lapte călduţ, vin să hidrateze pielea şi să calmeze eventualele mâncărimi. Pentru aceasta, avem nevoie de 3 linguri de ulei de măsline de cea mai bună calitate, 30 de frunze de mentă proaspătă, sucul de la o lămâie şi 3 linguri de lapte călduţ. Uleiul de măsline şi sucul de lămâie se amestecă până la omogenizare, iar în acest amestec se introduc frunzele proaspete de mentă, lăsându‑se să se întrepătrundă timp de trei minute. Se aplică apoi pe toată faţa, cu excepţia ochilor, şi se lasă să acţioneze timp de 20 de minute. După acest timp, se îndepărtează totul cu ajutorul unei dischete îmbibate în laptele călduţ şi se pulverizează apă termală din abundenţă. Pielea rămâne perfect hidratată, iar durerile arsurilor solare se calmează. Acest procedeu se repetă până la calmarea definitivă a pielii, până când aceasta îşi recapătă prospeţimea şi luminozitatea.

 

Infuzia cu frunze şi gheaţă face adevărate minuni

Consumatorii de ceai de mentă nu au probleme de scădere a imunităţii, mai mult chiar, se bucură de o energie debordantă, chiar şi în condiţii de stres. Datorită potasiului, calciului şi al complexului de vitamine B, frunzele de mentă aduc un plus de vitalitate organismului, fiind în acelaşi timp o băutură răcoritoare agreată oricând. Peste 250 ml apă plată clocotită, se adaugă două linguriţe de frunze verzi sau uscate de mentă, lăsându‑se la infuzat timp de cinci minute, după care se strecoară şi se bea călduţ. Mentolul face ca un astfel de ceai să calmeze durerile abdominale, cardiace sau din sfera ORL, dar înainte de toate este un remediu imediat împotriva migrenelor. Consumul frecvent de ceai concentrat de mentă proaspătă stopează dezvoltarea tumorilor benigne. În această situaţie se recomandă ceaiul rece, băut cu gheaţă, iar după ce este turnat în ceaşcă e bine să se mai adauge câteva frunze verzi de mentă, ceea ce va amplifica efectul uleiului natural de mentol, dar şi al flavonoidelor şi polifenolilor, pe care menta îi conţine.

 

Ceaiul din frunze şi rădăcină proaspătă stopează căderea părului

Pentru persoanele care se confruntă cu căderi frecvente ale părului, cât şi cu excesul de sebum, ceaiul din frunze şi rădăcini de mentă este un remediu sigur. Pentru aceasta, se ia o rădăcină proaspătă şi, după ce se spală bine de pământ şi alte impurităţi, se pune la fiert în doi  litri de apă. Se fierbe totul până când cantitatea de apă scade la jumătate, apoi se strecoară şi se mai lasă pe foc până clocoteşte din nou. Se dă de‑o parte şi se adaugă un pumn de frunze de mentă, apoi se infuzează timp de 5 minute, după care se strecoară şi se foloseşte la limpezirea părului. Are un efect energizant şi răcoritor la nivelul scalpului, fiind benefic şi în stimularea sistemului circulator. Cu ajutorul acestei fierturi s‑au obţinut rezultate benefice şi în tratamentele calviţiei.

 

Mariana Borloveanu