LOADING

Type to search

Merişoarele înving bacteria E. coli

Share

Cu fructe de merişor ne răsfăţăm tot anul, pentru că minunea aceea roşiatică şi acrişoară e lesne de găsit în toate anotimpurile, dar proprietăţile tămăduitoare ale acestui arbust sunt nebănuite. Vaccinium vitis‑idaea se aseamănă foarte mult cu afinul şi este cunoscut în popor sub denumirea de coacăz de munte sau pomuşor. Tratamentele cu fructe de merişor, proaspete sau uscate, sunt administrate sub formă de pulbere, infuzie
sau tinctură, fiind foarte eficiente mai ales în tratarea afecţiunilor urogenitale, precum cistite, leucoree, uretrite şi pielonefrite. Un astfel de tratament previne şi tratează apariţia infecţiilor tractului urinar, reducând posibilitatea fixării pe mucoasa vezicii urinare a bacteriei Escherichia coli.

Merişoarele crude sunt antimicrobiene şi antibacteriene

Bine aclimatizat în zonele de munte ale ţării noastre, merişorul este originar din America de Nord. De peste 1.000 de ani, indienii din acel colţ de lume foloseau merişoarele ca hrană de fiecare zi. La un moment dat au descoperit însă şi efecte terapeutice ale acestora. Pentru că în vremea aceea nu existau alte leacuri în afara celor naturiste, băştinaşii au început să‑şi oblojească rănile cu fructe şi frunze proaspete de merişor, pur şi simplu zdrobindu‑le şi aşezându‑le pe locul afectat. În câteva zile rănile se vindecau, dar ceea ce este mai interesant este faptul că ulterior nu apăreau nici un fel de infecţii şi asta pentru că datorită conţinutului de biohidrochinonă merişoarele au o remarcabilă acţiune antimicrobiană şi antibacteriană. Hidrochinona are un spectru larg de acţiune antibacteriană împotriva Escherichia coli, Staphylococcus aureus, streptococilor, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter sau Pseudomonas aeruginosa. Pentru acţiunea benefică în toate aceste cazuri se folosesc atât fructe, cât şi frunze proaspete; cu mare eficienţă se apelează la remediile sub formă de pudră sau tinctură de merişor. Indiferent de forma sub care se administrează, merişoarele sunt eficiente şi în tratarea afecţiunilor digestive şi în terapia unor boli de natură hematologică.

Mariana BORLOVEANU

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 10 al revistei în format digital la linkul de AICI.