LOADING

Type to search

Rozmarinul stimulează memoria şi activează circulaţia sângelui

Share

Rosmarinus officinalis este un subarbust peren, puternic mirositor, care a fost cultivat cu peste 1.000 de ani în urmă, în zona Mării Mediterane. Pentru că această plantă se dezvoltă cel mai bine pe soluri din mediul marin, dar şi datorită florilor de un albastru-pal, asemenea panoramei marine, rozmarinul a fost numit dintotdeauna „roua mării”. Este cunoscut şi sub denumiri precum martin, rujmalin sau rusmarin. De la călugării greci, monahii de la noi au preluat folosirea rozmarinului ca plantă de leac, dar şi pentru condimentarea diferitelor mâncăruri. Uleiul volatil, precum şi ceaiul de rozmarin stimulează activitatea psihică, îmbunătăţind şi oxigenarea creierului.

De la părintele Ilarion de la Lotrişor am aflat că „frunzele şi florile de rozmarin, proaspete sau adăugate din belşug în preparate culinare, stimulează secreţia sucurilor digestive, stimulând în acelaşi timp şi memoria”.

Masajul cu ulei de rozmarin mai „păcăleşte” puţin Alzheimerul

O altă modalitate de stimulare a memoriei şi pentru dobândirea imediată a unui plus de energie este aceea a folosirii uleiului de rozmarin în masarea tâmplelor sau a încheieturilor mâinii. Această practică calmează stările de nervozitate şi sporeşte puterea de creativitate.

Uleiul de rozmarin este un protector psihic şi un adjuvant în tratarea bolilor cardiace, fiind de mare ajutor hipotensivilor şi celor cu probleme de memorie. Studii recente ale cercetătorului american Thomas T. Yoshikaw arată că uleiul de rozmarin, considerat cel mai puternic ulei cefalic, are proprietatea de a încetini procesul de evoluţie a bolii Alzheimer, o boală degenerativă care afectează zone ale creierului ce controlează memoria. Deşi nu s-a găsit încă un antidot pentru această cumplită boală a bătrâneţii, specialiştii din echipa doctorului Thomas T. Yoshikaw, după îndelungate cercetări şi studii de geriatrie şi gerontologie, au admis că masarea zilnică a tâmplelor şi a încheieturilor cu ulei de rozmarin stimulează până şi creierul afectat de boală. Pentru bătrânii afectaţi de Alzheimer, o încetinire cât de mică a procesului evolutiv al bolii este demnă de luat în seamă. În azilurile de bătrâni din America, bucheţele de rozmarin proaspăt au luat locul florilor din vazele răspândite în întregul aşezământ.

Mariana BORLOVEANU

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 11 al revistei în format digital la linkul de AICI.