LOADING

Type to search

Zmeura, deliciu şi „medicament”

Share

În ciuda ghimpilor care „apără” tulpinile arcuite ale zmeurului, acesta poartă cele mai parfumate fructe de pădure. Rubus idaeus este un arbust sub forma unor tufe, care creşte în mai toate zonele geografice ale României. Călugării sunt de părere că zmeura de pădure este cel mai dulce şi parfumat fruct, înmagazinând o adevărată colecţie de vitamine (A, B1, B2, C, D, P) şi minerale (magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor), dar şi quercitină, care are un pronunţat efect antihistaminic şi imunomodulator. Atât proaspătă, cât şi congelată sau preparată termic, zmeura este un adevărat tezaur de aromă şi savoare, tratând până la vindecare afecţiuni dermatologice şi boli ale stomacului, pancreasului sau rinichilor.

Maica Semfora, proinstareţa Mânăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, are un adevărat cult pentru fructele de pădure, considerându-le un remediu natural de mare preţ.

Cu fructe, frunze şi lăstari de zmeur se stabilizează glicemia

Se spune că zeiţele Greciei îşi începeau ziua cu o cupă de zmeură proaspăt culeasă sau un pahar cu suc de zmeură cu rodie; astfel a rămas mitul că „zmeura este elixirul tinereţii”.

Cu ani în urmă, zmeurişurile erau spontane, pentru ca abia acum vreo 200 de ani să apară zmeura de cultură. Specialiştii spun însă că este o diferenţă considerabilă între cele două soiuri, zmeura de pădure fiind preferată în întreaga lume. România, alături de Serbia, Rusia şi Polonia, recoltează zmeură de cea mai bună calitate, având mare căutare în Europa. Zmeura proaspătă este foarte gustoasă, pe când cea congelată sau preparată termic, deşi îşi păstrează parfumul, are gustul uşor modificat, proprietăţile terapeutice modificându-se şi ele.

O cură de 20 de zile cu zmeură proaspătă, asociată cu 3 căni de ceai din frunze de zmeur pe zi, constituie un tratament foarte util în tratarea alergiilor şi a tumorilor benigne, în fază incipientă. Acidul elagic, acidul salicilic şi flavonoidele (quercitina) din zmeură conferă efecte de inhibare a dezvoltării celulelor canceroase, încetinind sau chiar oprind evoluţia tumorilor deja formate.

Mariana BORLOVEANU

 

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 11 al revistei în format digital la linkul de AICI.