LOADING

Type to search

Fagul energizează şi calmează

Fagul energizează şi calmează

Share

Fagul (Fagus sylvatica) este copacul viguros din zonele de deal şi de munte de la noi, la umbra căruia orice om simte cea mai profundă odihnă, atât a trupului, cât şi a sufletului. Atât mugurii şi frunzele, cât şi scoarţa fagului contribuie la tămăduiri ale afecţiunilor care ţin de durerile reumatice, litiaza renală şi urinară, dizenterie, febră, anxietate. Pustnica Teodora de la Poiana de Piatră cunoaşte toate tainele fagului, dar şi ale celorlalţi copaci tămăduitori, cu proprietăţi de‑a dreptul impresionante.

Gudronul din scoarţa de fag este stimulent şi antiseptic

Scoarţa de fag, încă din Evul Mediu, era un leac de preţ, fiind folosită sub diferite moduri pentru a scăpa de friguri sau pentru vindecarea anumitor răni deschise. Pentru leacurile cu scoarţă de fag este nevoie ca scoarţa folosită să fie foarte bine pregătită, uscându-se în mănunchiuri lejer legate, care sunt suspendate în locuri bine aerisite şi folosite numai după ce devin casante. În momentul în care este bine uscată, i se dă foc scoarţei şi se aşteaptă până la obţinerea cenuşii. Aceasta este foarte eficientă datorită gudronului rezultat în urma arderii, fiind considerat un antibiotic natural. 1 linguriţă din această cenuşă, diluată în 200 ml de vin alb, are proprietăţi diuretice. După 7 zile de tratament, timp în care se bea zilnic acest amestec de cenuşă şi vin, vor fi eliminaţi toţi calculii existenţi în vezica urinară. Se va îmbunătăţi vizibil şi activitatea rinichilor, obţinându-se rezultate foarte bune şi în insuficienţa renală şi în formele de obezitate caracterizate prin retenţie hidrică.

Din scoarţa ramurilor tinere de fag, bine uscate şi apoi fărâmiţate cu mâna, se poate obţine un decoct care contribuie la buna funcţionare a rinichilor. Acest decoct se obţine din 2 linguriţe de scoarţă măcinată puse în 400 ml de apă rece, după care se fierb împreună timp de 10 minute la foc mic. Se ţine decoctul acoperit în jur de 7-8 minute, apoi se strecoarăşi se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile. Tratamentul se face numai la nevoie şi nu mai mult de 1 săptămână. 2 căni din acest decoct, puse în 5 litri de apă caldă, pot fi folosite şi în calmarea durerilor reumatice şi a picioarelor umflate.

Mariana BORLOVEANU

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 12 al revistei în format digital la linkul de AICI.