LOADING

Type to search

Obligeana curăţă colonul şi stimulează pofta de mâncare

Obligeana curăţă colonul şi stimulează pofta de mâncare

Share

Obligeana (Acorus calamus) are importante proprietăţi carminative, tonice, antispastice, diuretice, sedative, dar cea mai mare eficienţă o are în tratarea bolilor digestive. Tătarii nomazi foloseau rădăcina de obligeană pentru dezinfectarea apei de băut. Cunoscută de popoarele asiatice încă de acum 1.000 de ani, trestia mirositoare a ajuns şi în zonele mlăştinoase de la noi din ţară.

Măicuţa Chiriachi vieţuieşte la o mânăstire din Banat, ceea ce i‑a înlesnit aflarea multor taine de leac legate de această plantă cu atâtea proprietăţi vindecătoare.

Cea mai eficientă tinctură pentru cei care se lasă de fumat

Rizomii de obligeană constituie sursa vindecătoare a plantei, având în vedere că toate principiile benefice sunt identificate aici. Un astfel de produs tămăduitor este şi tinctura de obligeană, care ajută la reglarea tulburărilor funcţionale ale aparatului digestiv, dar şi în stimularea secreţiei gastrice şi a poftei de mâncare. Tratamentul cu această tinctură este indicat şi în stările de convalescenţă, anemie, distonie neurovegetativă, fiind de mare ajutor în perioadele de dezintoxicare a celor care renunţă la fumat.

Pentru obţinerea tincurii, avem nevoie de 10 rizomi bine uscaţi, care se toacă foarte mărunt. Călugării nu folosesc pulberea de obligeană în procesul de obţinere a tincturii, spunând că prin măcinarea extrem de fină rizomii îşi pierd o mare parte a proprietăţilor terapeutice. Tocându‑se însă cu ajutorul unui cuţit mai solid, bucăţile de obligeană rămân atât tocate, cât şi zdrobite, ceea ce duce la menţinerea unei mari cantităţi de ulei volatil. Această tocătură se toarnă într‑un borcan de sticlă, adăugându‑se 100 ml de alcool alimentar de 60 de grade. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându‑se de 3‑4 ori în fiecare zi, apoi se strecoară printr‑un tifon şi se păstrează în sticluţe de culoare închisă. Indiferent de afecţiunea tratată, se va lua câte 1 linguriţă de tinctură de obligeană, diluată în 50 ml de apă plată sau de izvor, de 3 ori pe zi.

Mariana BORLOVEANU

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 12 al revistei în format digital la linkul de AICI.