LOADING

Type to search

Pur și simplu a învins boala cu hrană vegetală

Share

Cu doi ani în urmă, pe când mă aflam la Mânăstirea Sfântul Ioan Casian, în Dobrogea, după ce am ieşit de la Sfântul Maslu, am cunoscut o familie deosebită: Bogdan, Liliana, Andreea, Matei şi Ilinca Blaga. Aceşti oameni, după ce au trecut printr‑un mare necaz, au înţeles că numai Bunul Dumnezeu hotărăşte ce este bun şi ce nu pentru bunul mers al vieţii fiecăruia dintre noi. De la părintele Iustin Petre, stareţul acestei sfinte mânăstiri şi duhovnic al familiei, cu toţii au înţeles că esenţa vieţii stă până la urmă în ceea ce noi înşine alegem să fim şi să vieţuim în Hristos.

Liliana mi‑a povestit pe scurt cum a fost „urcuşul” pentru familia lor: „Am început, ca multe dintre familiile tinere, cu bucuriile şi cu grijile fie şi exagerate ale tinereţii. Dar totul a avut un traiect nesperat datorită duhovnicilor noştri, care ne‑au sfătuit întotdeauna să facem totul doar cu gândul la Dumnezeu.

Paradoxal, în anul 2006, soţul a fost diagnosticat cu cancer la colon în stadiu avansat. Lumea noastră, care se construia perfect, s‑a cutremurat atunci. Nu vedeam rostul încercării. Dumnezeu şi sfinţii lui au rânduit ca toate demersurile de tămăduire să se contureze în sens pozitiv, prin rugăciune şi alimentaţie naturistă. Am reînvăţat să păşim iarăşi, timid, în lumea celor care au nădejde. Ne interesau mult mai mult lucrurile simple şi adevărate ale vieţii. Ne‑am găsit atunci o căsuţă lângă duhovnic şi prieteni şi ne era drag timpul petrecut împreună cu ei. Toate mergeau mai bine ca niciodată.

Părintele nostru duhovnic, protosinghelul Iustin Petre de la Mânăstirea Sfântul Ioan Casian, ne surprindea plăcut cu cele mai oneste căutări. De exemplu, odată ne‑a mărturisit că dorea să înţeleagă de ce sfinţii vorbeau despre postul «cel cu multă bucurie» (când sfinţia sa nu o simţea ca atare)…

Mergeam la mânăstire şi părintele ne învăţa atunci reţete încercate în timpul săptămânii. Toţi erau implicaţi, copiii curăţau migdalele, părintele ne povestea din tainele Sfinţilor Părinţi… Îmi amintesc cum, cu mare drag, am început să exersăm acasă şi să schimbăm opinii despre reţete şi beneficiile ingredientelor.

Părintele ne‑a încurajat să nu ţinem ce‑am aflat doar pentru noi, şi am încercat să schiţăm încă de atunci un plan de viitor prin care cât mai mulţi să reînveţe să se hrănească sănătos. Astfel că pe 28 februarie 2015, chiar de ziua Sântului Ioan Casian, am deschis, cu încredere în binecuvântarea părintelui, un magazin vegetarian care să urmeze, atât cât este cu putinţă, reţetele Sfinţilor Părinţi. Numele magazinului l‑am găsit împreună cu părintele duhovnic şi sintetizează ceea ce facem: Pur & Simplu, nimic impresionant, nimic sofisticat!

Chiar dacă începutul a fost greu, astăzi trăim bucuria de a le dărui oamenilor doar ceea ce este spre binele şi sănătatea lor. Toţi cei din echipă au venit tot aşa, pur şi simplu, cu bucuria de a crea o adevărată şcoală a alimentaţiei sănătoase.”

Iată cum, în urma unei cumplite boli, o familie din Constanţa a găsit calea spre tămăduire doar cu ceea ce creşte în Grădina Domnului, urmând cu bucurie sfaturile Sfinţilor Părinţi.

Reţete propuse de Liliana Blaga, ucenica părintelui Iustin Petre

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 13 al revistei în format digital la linkul de AICI.