LOADING

Type to search

Vâscul înlătură tulburările de ritm cardiac

Share

Vâscul (Viscum album) este o plantă ca o mireasă, înveşmântată în alb şi verde, ce emană prospeţime şi sănătate. Aidoma unor cuiburi de păsări, aşa se vede din zare marea de lumină pe care o emană această plantă a înnoirii şi a luminii. Dincolo de mirajul sărbătorilor, cu feeria brazilor împodobiţi şi a crenguţelor cu bobiţe albe, simbol aducător de sănătate şi belşug, vâscul este comoara de preţ a tămăduirii bolilor sufleteşti şi trupeşti.

Tratamentele naturale pe bază de vâsc sunt frecvent folosite de călugării din Buila, care tămăduiesc afecţiuni precum hipertensiunea, sciatica, ischemia cardiacă, tusea convulsivă, leziunile pulmonare.

Maceratul la rece este sedativ şi vasodilatator coronarian şi periferic

Crenguţele de vâsc încărcate de frunze conţin atât vitamine (C şi E), cât şi compuşi triterpenici, aminoacizi, amine, polipeptide, acid viscic, glicozizi, săruri minerale şi mucilagii. Tratamentul cu vâsc are efect antiinflamator, antiaterosclerotic, antispasmodic, dar şi sedativ şi vasodilatator coronarian şi periferic.

Pentru curele cu vâsc se recomandă maceratul la rece, care se obţine din Este foarte important de unde culegem vâscul Pentru administrare internă, nu se va folosi niciodată vâscul care creşte pe salcâm, salcie, plop, arţar, tei, frasin sau nuc, ci numai acela pe care îl culegem de pe crengile de măr, gutui, prun, păr, brad sau pin. Varianta cea mai sigură rămâne totuşi aceea de a achiziţiona frunze de vâsc din magazinele naturiste. 2 linguriţe de plantă, peste care se toarnă 500 ml apă de izvor sau plată. Se lasă totul la macerat de seara până dimineaţa, aproximativ 12 ore, după care se strecoară printr‑un tifon dublu şi se bea pe parcursul întregii zile, puţin câte puţin. O cură cu macerat de vâsc nu trebuie să dureze mai mult de 1 săptămână, după care se face 1 săptămână pauză şi se repetă încă 7 zile, respectând aceleaşi cantităţi şi aceeaşi durată de timp. Tratamentul cu acest macerat se recomandă să fie urmat doar în 3 cure pe an, fiind indicat, pe cât este posibil, să se urmeze sub supravegherea sau cel puţin îndrumarea unui fitoterapeut. Maceratul la rece de vâsc are efect hipotensor, cu o pronunţată acţiune bradicardizantă, motiv pentru care este recomandat bolnavilor cu hipertensiune arterială însoţită de tulburări de ritm cardiac.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 13 al revistei în format digital la linkul de AICI.