LOADING

Type to search

Bananele sunt energizante şi sedative

Share

Bananierul (Musa paradisiaca) este specific zonelor tropicale, dar asta nu înseamnă că fructele sale se pot consuma doar în acele locuri. Bananele, cu textura lor fină şi moale, constituie un adevărat pansament gastric, fiind de folos în majoritatea afecţiunilor digestive, în acelaşi timp acţionând benefic asupra sistemului nervos şi chiar asupra unor disfuncţii de natură nervoasă.

În călătoriile mele în Ţara Sfântă, am observat că hrana de bază a călugărilor din zona aceea are un însemnat aport de fructe, dintre care bananele şi rodiile sunt cele mai căutate. Maica Heruvima, care se nevoieşte multă vreme în zone pustniceşti, este cel mai relevant exemplu de vieţuire, vreme îndelungată, numai cu fructe, între care şi bananele.

Consumul de banane stimulează bacte riile bune ale intestinului

O porţie de 100 g de banane conţine 90 de calorii, 22,84 g carbohidraţi, 1,09 g proteine, 0,33 g grăsimi şi 2,6 g fibre alimentare, alături de o adevărată bogăţie de vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K). Majoritatea oamenilor duc lipsă de fibre dietetice, care îmbunătăţesc digestia. Consumând zilnic cel puţin o banană, care permite o mai bună absorbţie a nutrienţilor, se asigură o bună funcţionare a tractului digestiv.

Bananele protejează stomacul de ulcer şi alte afecţiuni datorită compuşilor speciali pe care îi conţin, contribuind astfel la crearea unei bariere protectoare împotriva acidului clorhidric, principalul factor care generează apariţia ulcerului. Acest lucru este posibil datorită conţinutului de fructo‑oligozaharide, care, pe lângă multe alte efecte benefice, stimulează şi dezvoltarea bacteriilor bune din tractul intestinal. Ulterior am înţeles cât de importante sunt aceste bacterii, care menţin sănătatea digestivă şi combat bacteriile rele precum Escherichia coli sau Salmonela. Aceste bacterii bune produc vitamine şi enzime digestive, care îmbunătăţesc capacitatea noastră de a absorbi nutrienţi şi diverşi compuşi care ne protejează împotriva microorganismelor neprietenoase. Atunci când sunt fermentate bacteriile prietenoase, creşte şi capacitatea organismului de a absorbi calciul, ceea ce sprijină organismul să reziste în condiţii cu totul speciale.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 14 al revistei în format digital la linkul de AICI.