LOADING

Type to search

Bucate pregătite cu ascultare şi rugăciune

Share

Dacă în alimentaţia de zi cu zi a mirenilor, apetisantele reţete culinare sunt extrem de variate, despre hrana călugărilor avem mai puţine informaţii, ceea ce ne stârneşte multe curiozităţi.

În paginile revistei noastre veţi avea posibilitatea să aflaţi multe din tainele bucatelor mânăstireşti, poposind astfel în bucătăriile monahale, acolo unde totul se face numai cu ascultare şi rugăciune. Specialiştii spun că întotdeauna reuşita preparatelor culinare depinde de starea sufletească pe care o are cel care pregăteşte mâncarea respectivă. Aşa se explică faptul că, de fiece dată când mâncăm la trapeza unei mânăstiri, totul ni se pare mai gustos şi mai săţios decât ceea ce în mod normal mâncăm la casele noastre. Preparatele acelea sunt gătite cu permanentă rugăciune, de la curăţarea de coajă a legumelor şi până la ornarea minuţioasă a colivei, care este desertul preferat al mirenilor.

Mânăstirea Dervent din Dobrogea este locul în care oricine a poposit vreodată la vremea mesei nu va uita niciodată ziua aceea şi asta pentru că o masă festivă păleşte în faţa reţetelor cu totul speciale ale părintelui Efrem. Fiecare fel de mâncare este realizat şi prezentat ca o adevărată artă. De la aperitivele frumos aranjate şi până la salatele a căror cromatică te duce cu gândul la ia românească – totul este conceput şi dăruit cu dragoste.

Pentru a păstra această notă de artă culinară monahală, părintele Efrem ne va dezvălui în fiecare număr al Revistei Leacuri & Reţete Mânăstireşti secrete ale celor mai savuroase bucate din cuhnia lui.

BRÂNZOAICE

Ingrediente:
‑ 200 g făină;
‑ 250 g brânză dulce de vacă;
‑ 200 g telemea de vacă;
‑ 250 g unt;
‑ 6 ouă;
‑ un praf de sare.

Preparare. Se freacă bine brânza de vacă cu untul şi cu un praf de sare, apoi se adaugă făina. Se amestecă şi se dă la rece câteva ore, apoi se scoate şi se întinde în foaie subţire, care se taie în pătrate cu latura de aproximativ 10 centimetri. Telemeaua se rade şi se amestecă cu 3 ouă într‑un castron. Se pune compoziţia pe pătratele de aluat. Acestea se rulează şi se lipesc la capete cu albuşurile de la celelalte 3 ouă bătute spumă, apoi se ung cu gălbenuşurile rămase. Se coc la cuptor, la foc potrivit, într‑o tavă cu hârtie de copt (sau unsă cu ulei şi tapetată cu făină). Trebuie să fie bine rumenite, însă fără să prindă crustă arsă dedesubt. Se pot servi atât calde, cât şi reci, ca aperitiv.

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 14 al revistei în format digital la linkul de AICI.