LOADING

Type to search

Nămolul sapropelic, vindecător în orice anotimp

Share

Atât vara, cât şi în perioadele de iarnă, toată lumea ştie că la malul mării există o inepuizabilă sursă de vindecare: nămolul sapropelic. Acesta este extras de pe fundul Lacului Techirghiol, fiind folosit în tratamentele antireumatice şi nu numai. Ajungând aici, simţi deopotrivă briza mării, dar şi mirosul pregnant al nămolului.

Maica Semfora, proinstareţa Mânăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, mi-a destăinuit multe lucruri neştiute despre vindecările cu nămol sapropelic, motiv pentru care am gândit că este creştineşte să le facem cunoscute tuturor.

Un bătrân olog s-a vindecat în mod miraculos

Despre modul în care oamenii au început să apeleze la tămăduirea cu nămol sapropelic se povesteşte într-o legendă, care redă întocmai felul miraculos al vindecării acestuia. Potrivit legendei, Techir, un bătrân olog şi orb, a ajuns împreună cu măgarul său la Lacul Techirghiol, adâncindu-se în nămolul mirositor împreună cu animalul, care a rămas împotmolit.

Bătrânul s-a străduit mult timp să îşi scoată măgarul din mâl şi, după câteva ore de stat în apă, nu mică i-a fost mirarea când şi-a dat seama că şi-a recăpătat vederea, iar picioarele sale nu mai erau aşa betege. Cât despre măgăruşul său, plăgile urâte de pe spate i se vindecaseră, iar trupul parcă trăia o nouă tinereţe. Vestea miracolului s-a răspândit foarte repede, iar oameni de peste tot au început să vină şi să se scalde în „Lacul lui Techir” – de aici şi numele actual.

Schitul în care creştinii îşi pot alina durerile

În 1928, Patriarhul Miron Cristea cumpăra în staţiunea Techirghiol o vilă, unde a fost înfiinţat un sanatoriu pentru cler. Acest aşezământ a funcţionat până în vremea Patriarhului Justinian Marina (1948-1977), când, în cadrul politicii dure antibisericeşti, Partidul Comunist a hotărât confiscarea clădirilor ce aparţineau Bisericii. Sanatoriul preoţesc de la Techirghiol era şi el pe lista imobilelor care urmau să intre în patrimoniul Statului. Pentru a împiedica acest act nedrept, Patriarhul Justinian a transferat, în 1951, de la Castelul Pelişor din Sinaia, bisericuţa de lemn care se afla în incinta domeniului regal de pe Valea Prahovei. Se înfiinţa, astfel, aproape de Lacul Techirghiol, un schit de maici, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, iar sanatoriul era recuperat, fiind considerat o anexă a schitului.

Din punct de vedere al eficacităţii terapeutice şi al impactului factorilor fizici, dar şi al componentelor chimice, nămolul sapropelic de Techirghiol se situează pe primele locuri în Europa. Pentru conservarea şi refacerea pe cale naturală, nămolul se scurge înapoi în lac, printr-o reţea specială, după ce este folosit în bazele de tratament. Zeci de afecţiuni îşi găsesc vindecarea datorită tratamentelor care au la bază mâlul din această zonă.

“Strămoșii” nămolului sapropelic sunt alga Cladofora şi crustaceul Artemia salina, care, prin degradare, produc o substanţă neagră ca păcura şi cu proprietăţi de excepţie. Nămolul folosit în toate bazele de tratament existente pe litoralul Mării Negre este natural, fiind extras de pe fundul lacului ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare. Stratul de mâl negru, a cărui grosime depăşeşte o jumătate de metru, are o consistenţă păstoasă, fiind foarte bogat în coloizi minerali şi organici, cu o mare capacitate hidro şi termopexică, adică înmagazinează uşor căldura.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 14 al revistei în format digital la linkul de AICI.